Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Pasajul de la Partoş a fost redeschis traficului – şoferi fericiţi şi la 30 km/h

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Şoferii care au citit informaţia privind reluarea traficului pe pasajul de Partoş, marţi, 20 decembrie, de la ora 12.00 au venit prompt, să fie primii care experimentează senzaţia, pentru unii aproape uitată dar aprig aşteptată, de a trece spre Sebeş şi Oarda fără chinuitorul ocol de pe şoseaua de centură. Aceeaşi nerăbdare şi la celălalt capăt al pasajului. Momentul în care agenţii de circulaţie au indicat că traficul pe pasaj este deschis a fost plin de bucurie, cel puţin asta se vedea pe chipurile zâmbitoare ale şoferilor care au dat uitării cele cinci luni de trafic derulat pe traseele ocolitoare. „Am mai spus-o, deschiderea circulaţiei pe pasaj nu este un cadou de la Moş Crăciun, dar mă bucur că executantul lucrării a răspuns insistenţelor noastre şi am putut reda traficului acest obiectiv important acum la vremea Sărbătorilor de Iarnă, cu aproape o lună mai repede decât aveam programat. Sigur că pentru şoferi este o mare uşurare şi sunt convins că toţi au înţeles necesitatea acestei reparaţii capitale, momentul în care ea s-a putut face… Au existat şi cârcotaşi, dar întotdeauna se găsesc nemulţumiţi perpetuu. Lor le spun că am fi putut face lucrarea sub trafic lucrând pe jumătăţi de pasaj, dar ambuteiajele la ambele capete şi blocajele al intrarea pe centura ocolitoare dinspre Partoş ar fi fost extrem de mari şi durata lucrării cel puţin dublă. Aşa am suferit cinci luni şi am scăpat. Nu de tot, că mai avem câteva lucrări auxiliare de făcut cum sunt taluzurile rampelor, sferturile de con, montarea parapeţilor direcţionali şi o subtraversare pentru reţelele de cabluri, la capătul dinspre Partoş al pasajului. Se va rezolva şi asta din urmă în câteva zile şi nu veţi mai vedea niciun cablu pe pasaj. Circulaţia este deschisă în regim de şantier, deci cu o viteză de 30 de km/h, nu cu mult mai mică decât restricţia de viteză care oricum operează pe acest sector de drum”, explică Mircea Hava primarul municipiului Alba Iulia.

            Tot de astăzi de la ora 14.00 au fost eliminate sensurile unice de pe străzile Mărăşeşti şi Bucureşti şi au fost scoase semnalele de ocolire. Traficul este deschis pentru toate tipurile de autovehicule, indiferent de tonaj.

            Trebuie spus că unul dintre motivele pentru care pasajul nu este complet finalizat, cel puţin în ceea ce priveşte parapetul direcţional, este legat de sistarea rambursării de către Comisia Europeană a banilor din fondurile europene. Asta a creat oarece dificultăţi la plata facturilor către constructori dar mai ales către furnizori (care nu sunt legaţi de termene cum sunt constructorii!). Dar de o săptămână Comisia Europană a anunţat reluarea rambursării şi Mircea Hava speră că în cel mult două-trei săptămâni problema banilor să fie rezolvată, Mai ales că acesta nu este singurul proiect cu finanţare europeană aflat în derulare la Alba Iulia. Aici s-a lucrat foarte mult în acest an pe patru proiecte mari de infrastructură rutieră – pasajul de la Partoş, strada Al. I. Cuza (intrarea dinspre Cluj), strada Calea Moţilor (intrarea dinspre Munţii Apuseni), cele 24 de străzi din oraşul de jos la care se adaugă reconstruirea laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina şi reabilitarea centrului istoric. Pentru toate aceste proiecte municipiul Alba Iulia are de recuperat la reluarea rambursării peste 9 milioane de euro, reprezentând desigur lucrări executate şi validate.

Anca DINICĂ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea