Rămâi conectat

Actualitate

Opinie: Guvernul NU poate refuza majorarea pensiilor cu 40%: O lege care generează niște drepturi nu poate fi neutralizată prin OUG

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avocatul Gheorghe Piperea prevestește o adevărată lovitură pentru Guvernul Orban și susține că acesta nu poate să nu aplice Legea pensiilor, dat fiind că o lege care generează drepturi nu poate fi anulată prin Ordonanță de Urgență, această acțiune fiind una neconstituțională.

„Agenția de rating Standard & Poors a menținut evaluarea României la nivelul BBB-, dar a inclus o perspectivă negativă. Condiția pusă pentru a scăpa de perspectiva negativă este ca pensiile să nu fie majorate cu mai mult de 10% în septembrie.
Cu un cinism și o răutate cartacteristici lui, Câțu se bucură și se laudă la televiziunile securiste cu această “realizare”.

Ratingul BBB- nu e ceva cu care să te lauzi, mai ales în condițiile în care țările vecine (Bulgaria și Ungaria) care ne depășesc cu mult la capitolul corupție și birocrație economică au un rating superior, putându-se împrumuta mai ieftin decât o face jucătorul de păcănele de la MF, în contra României și a generațiilor viitoare.

Nu din acest motiv se bucură traderul de bănci Câțu.

Adevăratul motiv este cadoul făcut de Standard & Poors : ratingul României va fi retrogradat, cu consecința creșterii și mai accentuate a dobânzilor la care se poate împrumuta, dacă pensiile se vor mări cu mai mult de 10%. Așadar, deși e lege, pensiile nu se vor mări cu 40% în septembrie. Acum există motivația perfectă pentru a modifica legea prin OUG.

Numai că o lege care generează niște drepturi nu poate fi neutralizată prin OUG. De fapt, nu poate fi neutralizată nici măcar printr-o altă lege. Acele drepturi sunt, în înțelesul Protocolului Adițional nr.1 la CEDO, speranțe legitime ale titularilor, adica bunuri asupra cărora titularii au un drept de proprietate. O reducere de la 40% la 10% a creșterii pensiilor înseamnă o expropriere, interzisă și de Constituție, și de CEDO.

De altfel, recent, CCR a decis că reducerea pensiilor magistraților, în condițiile în care aceste pensii sunt prevăzute în lege, reprezintă, nici mai mult, nici mai puțin, decât un atac direct la statul de drept. Mutatis mutandis, și reducerea pensiilor obișnuite înseamnă un atac la statul de drept.

Câțu este bucuros cu răutate (schadenfreude se numește acest sentiment al naziștilor) și pentru alt motiv : reducerea anti-constituțională a pensiilor îl scutește de efortul de a colecta taxele, impozitele și contribuțiile datorate statului de marile corporații, care fac optimizare/evaziune fiscală, în timp ce noi, ceilalți, suntem executați silit și pentru o întârziere de o zi pentru o datorie de 20 de lei.

Și “domnul” Câțu nu vrea să se pună rău cu aceste minunate entități, pentru că vrea să redevină consultant al lor după ce va fi ejectat de la MF. Doi: Câțu poate continua să furnizeze la greu ajutoare de stat marilor companii și profituri grase din dobânzi băncilor la care se împrumută, amanetându-ne viitorul. Omul are niște angajamente consistente și nu vrea să piardă onorarii și sponsorizări încălcându-și aceste angajamente. Și atunci, ca în raționamentul briciului lui Occam, adoptă soluția cea mai simplă – taie pensiile, pentru a se împrumuta în continuare la bănci, cu dobânzi dărâmătoare.

Mă întreb cât a fost nevoită România să plătească agenției Standard & Poors pentru ca “domnul” Câțu să își poată face mendrele cu noi în continuare.

PS A avea bani în economie pentru consum din resurse proprii, inclusiv din salariul minim garantat, alocația dublată a copiilor și pensia majorată este esențial pentru o economie care va fi drenată de bani și care nu va mai avea cui vinde. Nu se vor crea curând nici locuri de muncă, nici plusvaloare din investiții, pentru că, pur și simplu, Câțu și ai săi nu știu să facă investiții (ei știu să facă doar împrumuturi, să taie salarii și pensii, să dea afară bugetarii cu sutele de mii și să închidă spitalele și școlile publice), iar pesediștii care sunt încă în funcții nu vor să facă investiții pentru că se tem de denea. Așa că uitați de investiții, nu se vor face curând. Nici banii de la UE nu vor veni curând – țările bogate ale UE se opun acestui cadou de la CE pentru țări “corupte” ca România, iar România nu știe/nu vrea să facă proiecte finanțabile, nu dacă nu le iese ceva deștepților din administrația publică. Iar consumul pe credit al populației ar fi catastrofal.

PPS Cu toate că nenorocirea de Câțu continuă să distrugă prezentul României și să îi submineze viitorul, sexo-marxiștii din usere și propaganda “progresistă” din mass-media main stream se dau de ceasul morții ca nu se face prin lege educație sexuală obligatorie de la grupa mare din grădiniță. Iar ceilalți le rostogolesc tema, prin opoziție emoțională și în parte irațională, ca și când s-ar lăsa atrași în această așa-zisă dezbatere. Bine măcar că începem să abandonăm tema covidului vieții.”, dezvăluie, pe Facebook, Piperea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea