Rămâi conectat

Curier Județean

Omagiu episcopului Dr. Demetriu Radu

Publicat

în

Duminică, 5 decembrie, la Rădeşti, din iniţiativa şi cu binecuvântarea episcopului de Oradea, PS Virgil Bercea va avea loc o slujbă arhierească şi un parastas în memoria celui care a fost episcopul dr. Demetriu Radu, fiu al satului, episcop de Oradea şi ctitorul bisericii din comună.
Episcopul Demetriu Radu a fost un mare şi luminat cărturar şi patriot, participant la Marea Unire şi senator ales pe viaţă în Parlamentul României. A fost asasinat la 8 decembrie 1920, într-un atentat ce a avut loc în Senatul României. Iată ce scrie presa vremii despre acest mare român şi patriot din Rădeşti.
„Ziua de 17 iulie st. n. 1910 a fost pentru locuitorii români ai satelor Tâmpăhaza şi Uifalău, (nr – Rădeşti) de pe mănoasa vale a Murăşului, o zi de mare sărbătoare, un praznic luminat, cum rar se întâmplă poporului nostru să aibă.
După aşteptarea îndelungată de mai bine de trei ani, după muncă şi osteneală multă, ajuns’au ei, din mila Domnului, să vadă ivindu-se zorile acelei mult dorite zile. Da, căci împlinitus’a acum vechia lor dorinţă şi întrupat este visul de aur cu care s’au scoborît în umbra recelui mormânt atâţa părinţi şi fraţi ai lor!
Ajuns’au ei şi mulţimea de popor, care a alergat acolo din satele vecine şi dintraltele mai îndepărtate, să vadă şi să admire, falnic strălucind în bogăţie şi splendoare, pe frumoasa „Luncă”, care desparte cele două sate, noua biserică pompoasă, măreaţă, împodobită ca o mireasă gata de nuntă şi ridicându’se ca un semn al unirii în sfânta credinţă şi în dragostea păcii, precum una sunt după sânge şi după limbă locuitorii acestor mici dar fericite sate, ca o puternică dovadă a recunoştinţei faţă de locul naşterii şi ca un prinos al dragostei de fiu.
Este biserica Sf. Uniri zidită din temelie, împodobită şi înzăstrată cu o dărnicie vrednică de un Arhiereu dăruit de Dumnezeu cu o inimă mare şi cu bogăţia care îi dă mâna să ridice astfel de zidiri monumentale, cu toată cheltuiala Prea Sfinţiei Sale Dr. Demetriu Radu, episcopul român unit de Oradea Mare, născut în comuna Uifalău, ca să fie loc de jertfă şi de închinăciune poporului din aceste două veacuri într’o mică biserică de lemn, şi ca loc deodihnă pănă la mărit învierea osămintelor iubitului său părinte, căruia nu i-a fost dat să-şi vadă împlinită cea mai fierbinte dorinţă a vieţii sale, zidirea acestei biserici, precum şi celorlalţi membri ai familiei când, urmând soartea de obşte a neamului omenesc, chemaţi vor fi şi ei la liniştea mormântului”. (A.C.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

89 de sancțiuni și un permis reținut de polițiștii din Alba după o acţiune cu efective suplimentare, la Vinţu de Jos

Publicat

în

89 de sancțiuni și un permis reținut de polițiștii din Alba după o acţiune cu efective suplimentare, la Vinţu de Jos

Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au aplicat 89 de sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni cu efective suplimentare, desfăşurată pe raza localităţilor aflate în competenţă.

La data de 25 mai 2022, polițiștii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au organizat, pe raza localităţilor rurale aflate în competenţă, o acţiune cu efective suplimentare care a avut ca scop prevenirea şi combaterea infracțiunilor şi creşterea siguranţei rutiere.

Cu ocazia acestei acţiuni, poliţiştii au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale, toate la regimul rutier, a fost reținut un permis de conducere și au fost identificate două persoane care sunt bănuite de săvârșirea de infracțiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit

Publicat

în

Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit

La data de 25 mai 2022, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au identificat un tânăr de 19 ani, din Buhuș, județul Bacău, ca persoană bănuită de înșelăciune.

Acesta ar i-ar fi promis unui tânăr din comuna Vințu de Jos că o să-i livreze jocuri, contra sumei de 200 de lei, dar i-ar fi trimis produse diferite față de cele comandate.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice

Publicat

în

FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice

În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 26 mai, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au primit gradele onorifice de absolvent, pe care le vor purta până la finalul examenului de Bacalaureat.

„Ziua absolvirii se apropie, iar pentru elevii claselor a XII-a, emoțiile cresc pe măsură ce zilele trec. Este momentul în care se gândesc cu nostalgie la anii de liceu și cu speranță și încredere pentru ce va urma.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, absolvenții Promoției 2022 – ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și-au așezat pe umeri gradele de „Absolvent”. Acestea strâng în jurul lor experiențe, trăiri, reușite, aspirații, multă muncă dar și încercări.

„Cei patru ani tumultoși dar frumoși petrecuți în acest colegiu militar sunt convins că ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Au clădit caractere puternice, suflete neînfricate, inimi care bat în cadență. Finalul acestor ani reprezintă finalul unei frumoase aventuri, dar mai ales deschiderea unor luminoase orizonturi de viitor. Lacrimile absolvenților căzute pe platou îi dau de știre colegiului că încă o promoție de militari în devenire și-a luat zborul spre viitor.

Gradele de absolvent pe care de astăzi le vom purta pe umeri înseamnă mai mult decât certitudinea absolvirii, înseamnă o reușită care ne face întreaga ființă să zâmbească de mândrie, să ardă puternic. Momentul gradării revarsă în fiecare dintre noi emoții pe care nu credeam că le vom simți vreodată. Senzația finalului și certitudinea absolvirii unui colegiu militar este un sentiment unic prin intensitatea ieșită din comun datorată legăturilor create de-a lungul anilor cu colegii, domnii profesori și cadrele militare, care ne-au fost alături în momentele de cumpănă. Sper că prin aceste grade insuflăm domnilor și doamnelor profesoare, stimatelor cadre militare și colegilor mai mici motive de mândrie, de aspirație spre absolut”, a afirmat elevul plutonier Andrei Moldovan.

„Gradele de absolvent, deși simbolice, pentru elevii claselor a XII-a reprezintă încununarea celor patru ani de liceu, ani plini de amintiri, de muncă, de speranțe, de prietenii. O încărcătură emoțională mult prea mare pusă pe seama unui material. Deși acestea atestă o finalitate, pentru noi, ele reprezintă primii pași spre maturizare, spre cariera dorită, spre viitorul pe care îl privim încrezători. Ele sunt dovada că deținem toate calitățile necesare pentru a ne atinge visurile, oricât de departe sau greu de atins ar părea”, a mărturisit eleva sergent major Larisa Filip.

Gradele onorifice de „Absolvent” le-au fost înmânate de căpitan George Mînicuță, comandantul companiei a II-a elevi, cel care le-a îndrumat pașii în colegiul militar timp de patru ani. „Sunt greu de exprimat trăirile și emoțiile adunate în cei patru ani petrecuți împreună. Ați crescut frumos. Știu că a fost greu, dar totodată și frumos. Bun venit în rândul absolvenților colegiului militar, un statut admirat și apreciat, un statut nobil. Prima responsabilitate a acestui statut este de a avea rezultate maxime în examenele vieții ce vor urma. Vă doresc succes în tot ceea ce veți face!”, le-a transmis acesta”, arată reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare