OFICIAL: De joi, jandarmii pot folosi arme cu tranchilizante, gloanţe de cauciuc şi substanţe iritante pentru imobilizarea animalelor
Oficial, începând de joi, jandarmii vor avea voie să folosească arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor, atât pentru protecţia acestora, cât şi pentru protecţia oamenilor şi bunurilor. În 16 noiembrie, vor intra în vigoare noi reglementări cu privire la acest aspect introduse în Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei.
Măsura stabilită prin Legea nr. 212/2017 stabileşte că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru:
– îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;
– imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane.
Produsele medicale veterinare care conţin substanţe din categoria psihotrope, precum şi cele care conţin substanţe aflate sub control naţional pot fi utilizate în vederea imobilizării sau capturării animalelor de către personalul specializat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de profesie medic veterinar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
De reţinut faptul că armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar.
Deţinerea şi gestionarea produselor medicinale veterinare sunt în responsabilitatea medicilor veterinari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu respectarea prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare.
sursa:legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]