OFICIAL: De joi, jandarmii pot folosi arme cu tranchilizante, gloanţe de cauciuc şi substanţe iritante pentru imobilizarea animalelor

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Oficial, începând de joi, jandarmii vor avea voie să folosească arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor, atât pentru protecţia acestora, cât şi pentru protecţia oamenilor şi bunurilor. În 16 noiembrie, vor intra în vigoare noi reglementări cu privire la acest aspect introduse în Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei.

Măsura stabilită prin Legea nr. 212/2017 stabileşte că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru:

USR - Alegeri parlamentare 2020

– îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;

PMP - Alegeri parlamentare 2020

–    imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane.

Produsele medicale veterinare care conţin substanţe din categoria psihotrope, precum şi cele care conţin substanţe aflate sub control naţional pot fi utilizate în vederea imobilizării sau capturării animalelor de către personalul specializat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de profesie medic veterinar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

De reţinut faptul că armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar.

Deţinerea şi gestionarea produselor medicinale veterinare sunt în responsabilitatea medicilor veterinari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu respectarea prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare.

sursa:legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

je 15 noiembrie 2017 at 15:09

Poate ca daca nu le-am mai invada habitatul, ar ramane acolo in padure. Dar constructia de vile , cabane pensiuni in inima muntelui, taierea necontrolata a padurilor duc la disparitia hranei si in consecinta ursii cauta hrana in apropierea oraselor. Asa ca pe principiul daca noi nu i-am deranja nici ei la randul lor nu ne-ar deranja.

Comentariile sunt oprite