Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Obiceiuri şi tradiţii de Bobotează la noi şi în alte ţări din Europa.. Ce NU trebuie să faci în această perioadă

Mădălina Opriș

Publicat

în

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, biserica noastră creştin-ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza, zi care marchează şi sfârşitul sărbătorilor de iarnă. De obicei, în această perioada ar trebui să fie foarte frig, ger chiar, de să „crape pietrele”, care sa justifice expresia „gerul Bobotezei”.  Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paște 2023

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

botezul-domnuluiLa români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi. Citește și: mesaje de Sfântul Ion

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. Citește și: când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chirălesa, pentru a sfinţi masa. „Chirălesa” provine din neo-greacă şi înseamnă „Doamne, miluieşte!”. Există credinţa că, strigând „Chirălesa”, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Conform traţiei nu se mănâncă în ajunul Bobotezei. Daca Ajunul Bobotezei cade în oricare altă zi în afară de sâmbătă şi duminică se ţine post negru şi rugăciune, conform canoanelor Bisericii.

De asemenea, nu e voie să leneveşti. Boboteaza este recunoscută şi ca sărbătoarea reînnoirii sufletului creştinesc. Este momentul în care credinciosul îşi reia activitatea normală.

Pe 5 ianuarie, preoţii umblă cu crenguţe de busuioc şi apă sfinţită pentru sfinţirea caselor şi ogoarelor. Cei care nu deschid uşa preoţilor vor fi urmăriţi de necazuri tot anul.

În ziua de Bobotează se fac proorociri pentru noul an. Bătrânii spun că nu e bine să vorbeşti de rău sau să doreşti necazul altuia căci se va întoarce împotriva ta într-un timp pe care nimeni nu îl poate preconiza.

Nu bea de la fântână până nu sfinţeşte preotul apele. Dacă locuieşti la ţară şi ai fântâna în curte, în ziua Ajunului este bine să nu bei apă până nu vine preotul cu crucea şi apa sfinţită.

Nu te îndestula. Masa de Bobotează este foarte bogată, însă trebuie să mănânci cumpătat dacă nu vrei să ai probleme de sănătate tot anul.

O parte din alimentele servite la masa de Bobotează nu se aruncă la gunoi ci se oferă vacilor, porcilor şi cailor din grajduri. Acest obicei este unul aducător de noroc şi sănătate.

Banii daţi cu împrumut în ziua de Bobotează sunt bani pângăriţi, iar certurile în familie duc la despărţire.

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Citește și: Calendar creștin: Cand pică Paștele ortodox și cel catolic în 2021. Sărbători de Paște în urmatorii ani. Când cade în anul: 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

De Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit „Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Catolicii celebrează pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care au venit să-l vadă pe pruncul abia născut, aducându-i daruri, aur, smirnă şi tămâie.

În Franţa, cu această ocazie se serveşte un fel de plăcintă numită „la galette des rois”, care pe vremuri era împărţită în tot atâtea felii câţi comeseni erau, plus una. Felia suplimentară, denumită „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”, era oferită primului sărac care apărea în faţa familiei.

Un obicei actual constă în ascunderea unei figurine, reprezentând un rege mag, în interiorul plăcintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.

În Belgia şi în Olanda există, de asemenea, tradiţia preparării unui desert cu cremă de migdale, similar celui pregătit în Franţa. Cel mai tânăr dintre membrii familiei se ascunde sub masă pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei îşi alege o regină. În timpul acestei zile, copiii străbat străzile intonând cântecul stelei şi intră în case pentru a primi mandarine şi bomboane, tradiţie pe cale de dispariţie în Belgia, dar păstrată încă în regiunile de provincie flamande.

În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii aşteaptă cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicată petrecerii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opinii - Comentarii

6 ianuarie: Ziua mondială a orfanilor de război. Un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Data de 6 ianuarie 2023 marchează Ziua mondială a orfanilor de război. Marcarea acestei zile a fost instituită de organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” (Franţa), pentru a atrage atenţia la nivel internaţional asupra acestui grup vulnerabil – copiii rămaşi orfani în urma unui conflict. Celebrarea zilei urmăreşte creşterea gradului de conştientizare la nivel public internaţional în ce priveşte soarta copiilor orfani.

Ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia circa 300.000, iar în Iugoslavia aproape 200.000, potrivit http://www.earthtimes.org.

Elit - Gustul Desăvârșit

În conflictul recent din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi peste 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal. Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.

În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie site-ul https://www.unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani, conform https://www.unicef.org.

În perioada 1990-2001, numărul total al orfanilor a cunoscut o creştere constantă, atingând un punct considerabil în 2000, cu 155,4 milioane de orfani, pentru ca ulterior să scadă într-un ritm lent, cu o rată de 0,7% pe an, datele centralizate la nivelul anului 2015 indicând 140 de milioane de orfani.

Conform estimărilor UNICEF, zilnic, circa 5.700 de copii rămân orfani, pe fondul conflictelor, ca urmare a dezastrelor naturale, sărăciei, bolilor, stigmatului, lipsei necesităţilor medicale, potrivit https://adoption.org.

Organizaţia ”SOS Enfants sans Detresss” a fost înfiinţată, în 1982, de Christiane şi Alfred Blanchet pentru a sprijini copiii în dificultate. Pentru angajamentul său în proiecte de utilitate publică, organizaţia a fost recompensată cu Premiul Internaţional al Drepturilor Omului în 1987, potrivit https://sosenfants.fr. În 2007, ”SOS Enfants sans Detresss” a fost recunoscută ca organizaţie de utilitate publică, colaborând, la nivel internaţional, pentru implementarea proiectelor sale, cu peste 60 de asociaţii de profil.

Sursa: agerpres.ro

Foto: google


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Minunea râului Iordan din Israel, apa care îşi întoarce cursul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Minunea râului Iordan din Israel, apa care îşi întoarce cursul • Râul Iordan botez

Creștinii săr­bătoresc în luna ianuarie Boboteaza, în amin­tirea evenimentului pe­trecut la râul Iordan, prin care Iisus Hristos a primit bo­tezul de la Sântul Ioan. Iordanul s-a întors înapoi! Aceste cuvinte minunate se aud în fiecare an, în ziua de Boboteaza (6 ianuarie în România/19 ianuarie în Israel), pe malurile râului Iordan. Intr-o rugăciune rostita in aceasta zi, preoții spun: „Te-au văzut apele, Dumnezeule, si s-au temut, Iordanul s-a întors înapoi.”

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

raul_iordan2Iordanul este principala apa curgătoare a Tarii Sfinte. Aceasta apa izvorăște din Munții Libanului, apoi traversează Marea Galileii si, după un lung si sinuos traseu, se varsă in Marea Moarta.

Pe o distanta de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturala dintre Israel si Iordania, lungimea totala a acestuia fiind însă de aproape 360 de kilometri. In evreiește, Iordanul este numit si „râul care coboare”; intre izvor si vărsare, Iordanul are o diferența de altitudine de opt sute de metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Iordanul apare încă din perioada vechi-testamentare drept un loc al săvârșirii minunilor. Prima minune menționata in Sfântă Scriptura a avut loc in dreptul Ierihonului, pe unde israeliții conduși de Iosua au trecut Iordanul. Sfântă Scriptura ne spune ca fiii lui Israel au plâns vreme de treizeci de zile moartea lui Moise, si după ce s-au împlinit aceste zile, Iosua fiul lui Navi, impreuna cu tot poporul lui Israel au trecut in chip miraculos prin apele Iordanului spre pământul făgăduinței. Locul exact al acestei treceri miraculoase este identificat cu o veche trecatoare prin vadul raului Iordan in apropierea căreia a predicat mult mai târziu si Sfântul Ioan Boteza torul. Dupa traditie locul acesta este acelasi cu „locul scufundarii” adica, locul in care a fost botezat Domnului nostru Iisus Hristos.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Iordanul este pomenit des in Sfântă Scriptura, cel mai important moment in care apare acesta fiind însă, fără îndoiala, Botezul Domnului, consemnat de către toți cei patru sfinți evangheliști (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3, 21-22 si Ioan 1, 29-34). Potrivit acestora, Sfântul Ioan Boteza torul savarsea „botezul pocaintei” in apele raului Iordan. In acest loc a venit din Galilea si Iisus pentru a se boteza de la Ioan. „Si botezandu-se Iisus, cand a iesit din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vazut pogorandu-se peste El ca un porumbel, iar glasul Tatalui s-a auzit din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit, pe Acesta sa-L ascultati” (Matei 3, 16-17). Natura insasi l-a recunoscut pe Creator, apele Iordanului intorcandu-se inapoi, ca o plecaciune inaintea ziditorul lor.

Iordanul s-a întors înapoi !

In fiecare an, in ziua de 6/19 ianuarie, Biserica Ortodoxa sărbătorește Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. In aceasta zi de sărbătoare, patriarhul Ierusalimului, însoțit de numeroși episcopi, preoți si credincioși veniți din toata lumea, organizează o mare procesiune la râul Iordan. Aceasta procesiune reactualizează pentru fiecare generație evenimentele desfasurate pe malul acestui rau, cu peste doua mii de ani in urma, cand Fiul lui Dumnezeu a coborat smerit la apele Iordanului, pentru a primi botezul din mainile Sfantului Ioan Botezatorul.

Procesiunea care se desfasoara in aceasta zi la Iordan incepe in zori, dupa ce autoritatile locale deschid portile zonei de frontiera dintre Israel si Iordania, zona extrem de securizata. Pe un culoar special amenajat patrund cu aceasta ocazie nenumarate autobuze si masini, pline cu oficialitati si pelerini din toata lumea.

Odata ajunsi la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, din apropierea raului, ierarhii se imbraca in vesminte de sarbatoare si dupa savarsirea Sfintei Liturghii se indreapta pe jos spre raul Iordan. In drum spre apele binecuvantate, toti crestinii canta troparul Botezului Domnului: „In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a arata.” Dupa cuvenitele rugaciuni si binecuvantari, patriarhul ortodox arunca in apa o cruce din lemn. Mai multi porumbei albi, eliberati, inconjoara pentru putina vreme locul Botezului, amintind de Epifania Domnului.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Multimile de pelerini amintesc astazi de numerosii evrei care coborau in vechime la Iordan, pentru a asculta predica inflacarata a Sfantului Ioan Botezatorul, cat si pentru a primi botezul. Credinciosii care participa la slujba de sfintire dau marturie ca, pentru cateva clipe, apele Iordanului se intorc inapoi, curgand dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adica dinspre varsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, in felul lor, marele praznic. Cei care au baut din apele Iordanului in aceasta zi, au observat ca acestea sunt sarate, iar nu dulci, dupa cum sunt de obicei; acest lucru este explicat prin faptul ca, intorcandu-se inapoi, raul aduce cu sine ape sarate din Marea Moarta.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Acest lucru da si el marturie despre prezenta Ziditorului si a Mantuitorului lumii. Intoarcerea raului Iordan inapoi este profetita inca din Vechiul Testament, despre aceasta citind astfel: „Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit? Si tie, Iordane, ca te-ai intors inapoi? Muntilor ca ati saltat ca berbecii si dealurilor, ca mieii oilor? De fata Domnului s-a cutremurat pamantul, de fata Dumnezeului lui Iacob, Care a prefacut stanca in iezer, iar piatra in izvoare de apa. Nu noua, Doamne, nu noua, ci numelui Tau se cuvine slava, pentru mila Ta si pentru adevarul Tau” (Psalmi 113, 5-9).

Intoarcerea inapoi a  raului Iordan, dinspre Marea Moarta (apa extrem de sarata, lipsita de vietuitoare), inspre Marea Galileii (apa dulce, cu multi pesti si vegetatie abundenta), trimite inca din momentul Botezului spre activitatea Mantuitorului de a intoarce lumea de la moarte la viata.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an de Bobotează

Pe malul răsăritean al Iordanului, Ioan Botezătorul a anunțat venirea lui Mesia. Pe malul acesta, vis a vis de orașul Ierihon, a venit Iisus pentru a fi botezat de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului. Locul acesta a fost identificat de către creștinii secolului al III-lea. În acest loc există o biserică frumoasă, unde mulți creștini vin pentru a imita gestul lui Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paștele 2024. Paștele ortodox 2024 se sărbătorește în 16 aprilie, iar Pastele catolic 2024  se sărbătorește în 9 aprilie.

Citește și: Râul Iordan de Bobotează • Minunea întoarcerii apelor cursului răului Iordan de Bobotează

Râul Iordan este cel mai important și cel mai mare râu din Țara Sfântă. Iz­vorăște de la poalele muntelui Ermon, la graniţa de nord a Palestinei cu Libanul, străbate valea Hula şi se revarsă mai întâi în la­cul Tiberiadei.

Apoi îşi continuă traseul de aproximativ 250 de km până la Marea Moartă. Este vorba despre cel mai important râu al Ţării Sfinte, care dă viaţă aproape întregii ţări şi contribuie în mod determinant la dezvolta­rea economiei bazate pe agricultură și creşterea animalelor. În evreieşte se numește Iarden.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ioan Botezătorul a anunţat venirea lui Me­sia pe malul răsăritean al Iordanului. Pe acest mal, vizavi de oraşul Ierihon, a venit Iisus pentru a fi botezat de Ioan Botezătorul în apele Iordanului. Acest loc a fost identificat de creşti­nii secolului III. Astăzi în locul respectiv există o biserică destul de frumoasă şi mulţi creştini vin aici pentru a imita gestul lui Hristos.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan

De menţionat că Sfinţii Părinţi ai Bisericii noastre, în special Origen și Eusebiu, părintele Istoriei Bisericeşti, localizează botezul Dom­nului lângă Betabara (trecătoare). Locul s-a numit astfel de la faptul că, potrivit surselor, poporul Israel a trecut pe aici la intrarea în Pământul Făgăduinţei.

Este vorba despre locul unde Israel a trecut Iordanul în mod minunat, în drum spre Pământul Făgăduinţei, după 40 de ani de rătăciri prin pustiu. Imediat ce preoţii care ţineau chivotul Legământului, cu Tablele Legii, au călcat peste apele Iordanului, ele s-au dat în lături, creându-se astfel un loc de trecere pe unde tot poporul a intrat în pământul strămoşilor lui.

Pe malurile râului Iordan a venit leprosul Neeman „şi s-a cufundat de șapte ori în Iordan și i s-a înnoit trupul ca trupul unui copil mic şi s-a curăţit” (4 Regi, 5, 14), scrie doxologia.ro

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Alăturarea dintre locul botezului lui Hri­stos şi evenimentul intrării israeliţilor în Pământul Făgăduinţei nu este întâmplătoare. În acest mod se leagă Vechiul Testament de cel Nou, arătându-se în acelaşi timp că după cum trecerea evreilor avea drept scop cucerirea Pământului Făgăduinţei, tot aşa şi botezul este mijlocul de cucerire a eternei Împărăţii, a Împărăţiei Cerurilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea