Rămâi conectat

Politică Administrație

OANA BADEA: „Elevii navetiști sunt sfidați de Ministerul Educaţiei”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fostul secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, în prezent consilier local al municipiului Aiud revine din nou asupra problemei decontării cheltuielilor de transport (navetei) elevilor, care în unele cazuri nu au fost decontate de la începutul anului şcolar. De asemenea, critică activitatea Ministerului Educaţiei, a ministrului Remus Pricopie care dau vina pe schimbarea frecventă a tarifelor de către unele firme de transport, nerezolvând nici până în prezent problema. Ea somează totodată ISJ Alba să facă cât mai rapid demersurile necesare pentru ca elevii navetişti să-şi poată primi banii pe abonamentele de transport.

Vă prezentăm mai jos textul comunicatului trimis de Oana Badea:

„Cea mai recentă declarație referitoare la nedecontarea navetei elevilor, îl plasează pe ministrul Remus Pricopie între absurd și iresponsabilitate. Dacă mai adăugăm hilarul răspunsurilor oficiale referitoare la gravele întârzieri legate de decontarea navetei elevilor înțelegem foarte clar că banii necesari nu există. Altfel spus, nu au previzionat corect în bugetul ministerului sumele necesare.

Vă las să judecați singuri două fragmente din comunicările ministerului către cei care au îndrăznit să i se adreseze: „nu se poate aprecia un termen la care să se achite toate sumele aferente navetei elevilor, datorită modificării frecvente a tarifelor practicate de către operatorii de transport din zonele în care nu există concurenţă” sau Ministerul Educației propune „modificarea cadrului legislativ care, pe de o parte, va asigura utilizarea eficientă a fondurilor alocate de la bugetul de stat, iar pe de altă parte va da posibilitatea ca elevii să poată achiziţiona abonamente la preţuri corecte”.

Cert este că Ministerul Educaţiei se consideră îndreptățit să nu deconteze naveta elevilor fiindcă există unele cazuri în care tarifele practicate de firmele de transport auto nu sunt corecte. Cu această argumentație, ministerul crede că se derobează de îndeplinirea obligaţiilor care decurg din lege. Păi, dacă în unele locuri nu sunt corecte tarifele, cât timp poate să ia instituțiilor abilitate să îndrepte situația? Strict pentru județul nostru, unde anume au fost identificate aceste situații și care sunt măsurile întreprinse?

La școala în care funcționez, din septembrie până în prezent, elevilor nu li s-a decontat niciun abonament. Mai mult, operatorii din zonă nu pot fi criticați deoarece prețul abonamentului nu a fost modificat în acest an şcolar decât o singură dată. Ar putea fi voci care să spună că au mai existat întârzieri și altădată. Da, au existat probabil 2-3 luni de întârziere. Din septembrie până în prezent, când mai este puțin și încheiem cursurile, e totuși prea mult și sună a dezinteres.

În județul Alba, numărul total de absențe a ajuns la 525.893 în primul semestru al acestui an școlar. Tentația de a spune că majoritatea sunt cauzate de chiul trebuie ponderată însă cu situații în care familiei cu mai mulți copii îi este imposibil să achite costul deplasării către școală. Vorbesc acum despre școala reală, cazuri reale și nu despre păreri aruncate pe forumuri. Vorbesc acum în numele sutelor de elevi care mă întreabă despre acest lucru și cărora ministrul însuși le-a oferit un răspuns total nemulțumitor.

Singurul răspuns care poate fi dat în acest cadru legal îl reprezintă alocarea de urgență a sumelor restante. Cer public ISJ Alba să facă demersurile necesare pentru ca toți elevii navetiști să beneficieze de prevederile legale, așa cum solicit instituției să facă publice cauzele care au generat  grava disfuncționalitate în județul nostru”.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea