Rămâi conectat

Societate

O tânără de 30 de ani, mamă a doi copii, are nevoie urgentă de transplant

Publicat

în

Ritmul vieţii este atât de alert încât nu ne mai permite să ne gândim la alţii. Alergăm după funcţii, după poziţie socială, după mai mulţi bani în cont, după o casă, o maşină, o haină nouă. Uneori le obţinem, alteori ba. Iar timpul trece pe lângă noi. Când ajungem să avem ceea ce ne dorim, realizăm că în alergarea asta am uitat cu totul de cei de lângă noi. Între timp am îmbătrânit, ne-am ruinat sănătatea şi nu ne mai rămâne prea mult timp să ne bucurăm de lucrurile pe care le-am dorit şi care altădată ni se păreau importante. Şi dacă ne facem timp, cât de cât, pentru ai noştri, de străini mai mult ca sigur că nu ne pasă prea mult. Nu înţelegem că nimic din ceea ce am obţinut nu luăm cu noi şi că ceea ce rămâne în urma noastră este doar ceea ce am sădit în inima oamenilor, prin faptele noastre. Adevărata avere pe care nu o rod nici moliile nici rugina este aceea pe care o strângem… dăruind. Aducând alinare, ajutând pe cei mai mici, mai săraci şi mai nefericiţi decât noi.
La o astfel de faptă vă îndemn azi pe toţi cei ce citiţi aceste rânduri. Aveţi ocazia să salvaţi o viaţă, să redaţi unei mame speranţa că va rămâne alături de copiii ei cât mai multă vreme. Până când îi va vedea mari şi „scăpaţi de necaz”. Vă îndemn să o ajutaţi pe Emilia Cristea, în vârstă de 30 de ani, din Alba Iulia, să învingă boala cumplită care şi-a înfipt ghearele în fiinţa ei: leucemia! Emilia are doi copii. Unul de 2 ani iar celălalt de 6 ani. Niciunul nu a ajuns încă la vârsta înţelegerii a ceea ce înseamnă „MAMĂ” şi sunt atâtea lucruri minunate pe lume pe care nu au apucat să le facă alături de mama lor. Daţi-le această şansă! Daţi-le timp să o cunoască pe cea care le-a dat viaţă, să le însoţească paşii în prima zi de şcoală, să-i plimbe prin parc, să le facă tortul de ziua lor, să-i vadă crescând, trăind, bucurându-se, iubind… Întindeţi acum o mână de ajutor acestei tinere mame şi fiţi siguri că fapta voastră vă va fi pavăză în faţa necazurilor şi bolilor, căci rugăciunile ei şi ale micuţilor vă vor însoţi pretutindeni. Emilia are nevoie de un transplant de măduvă osoasă, operaţie ce va fi efectuată în Israel şi pentru care clinica deja şi-a dat acordul. Donaţi din puţinul sau din prisosul dumneavoastră o sumă oarecare de bani în conturile de mai jos şi, vorba aceea, de la dumneavoastră mai puţin, de la Dumnezeu mai mult: Banca Transilvania, sucursala Cluj Napoca – RO35 BTRL 0130 2201 9313 34XX (USD); RO98 BTRL 0130 4201 9313 34XX (EURO); RO52 BTRL 0130 1201 9313 34XX (RON). Sau, eventual, contactaţi rudele tinerei mame, la tel. 0740/493860, Delia Roşca. Să vă dea Dumnezeu toate cele bune, după sufletul vostru! (I.H.)

Publicitate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| „Joiana”: Vaca iresponsabilă care circulă în Alba Iulia pe contrasens

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Joiana”: Vaca iresponsabilă care circulă în Alba Iulia pe contrasens

Se întâmplă, tot mai des, să circuli liniștit prin Municipiul Alba Iulia și să te întâlnești cu „personaje” care mai de care. În urmă cu câteva săptămâni o turmă de „labradori de Alba Iulia” se „omeneau” pe o „pajiște” din municipiu, iar astăzi palmaresul aparițiilor inedite se completează cu o vacă.

Nu este o vacă SMART cu siguranță, fiindcă în caz contrar nu ar fi circulat pe contrasens și ar fi știut că locul ei nu este pe carosabil în centrul orașului, măcar ea , dacă proprietarul nu știe.

Albaiulienii s-au cam obișnuit cu astfel de situații, în palmaresul vast al aparițiilor avem o sumedenie de patrupede : oi, cai, porci și acum și pe „Joiana”, ce întărește combinația între viața la oraș și atitudinea neconvențională de care unii albaiulieni dau dovadă.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO| Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” Sebeș: Un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” Sebeș: Un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba

Exponatul lunii septembrie 2021 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba, folosit la începutul secolului XX, pentru a marca mormântul unui bărbat.

Stâlpul funerar, octogonal în secțiune, are înălțimea de 1,25 m. Suprafața acestuia este tratată distinct în succesiunea a 16 registre, fiind ornamentat doar în jumătatea superioară. Baza, de 48 cm, este prima parte, nedecorată, a stâlpului. Deasupra acesteia, urmează trei segmente de forma unor prisme, octogonale în secțiune, cu baza mică dispusă în jos.

Electrica Furnizare Discount

Stâlpul continuă cu o succesiune de 12 registre, tot octogonale în secțiune, cu lățimi ce variază între 4 și 9 cm, ale căror margini sunt decorate cu denticuli ciopliți. Cele mai late sunt ornamentate cu X-uri, mai mici sau mai mari, motive decorative interpretate de specialiștii ca fiind simboluri solare. În partea superioară a stâlpului este dispusă o învelitoare rotundă, cu diametrul de 15 cm, confecționată din lemn de brad, cu marginile dințate, care îndeplinește atât un rol funcțional, protejând stâlpul de apa provenind din precipitații, cât şi unul decorativ-simbolic, fiind o reprezentare a discului solar. Învelitoarea are două mici perforații, în care era fixată, cel mai probabil, „pasărea-suflet”, care însă nu s-a păstrat. Pe trei dintre laturile registrelor (7-9), se păstrează inscripția „1915 Iuan Lup”, orientată de sus în jos, care consemnează anul decesului şi numele celui pentru care a fost confecționat stâlpul funerar.

Cimitirele din satele de munte din Mărginimea Sebeșului mai păstrează, însă, din ce în ce mai rar, obiceiul de a pune stâlpi funerari la mormintele bărbaților, practică care la jumătatea secolului trecut era prezentă în cătunele Șugagului, Loman, Tonea, Răchita, Pianu de Sus, Strungari, Purcăreţi și Plaiuri. La începutul secolului XX, fenomenul a fost, însă, mult mai răspândit în zona submontană, ocupând o arie cuprinsă între Orăștie și Făgăraș, cu intruziuni sporadice la sud de Carpați, în aria actuală a județelor Gorj și Mehedinți.

În general, stâlpii funerari sunt ornamentați, de sus și până jos, cu motive geometrice și, mai rar, cu motive florale sau vegetale, de cele mai multe ori elementele decorative sculptate fiind pictate, culorile cele mai frecvent folosite fiind roșul, negrul, verdele, albastrul și, mai rar, albul. În secțiune, au formă patrulateră (Pianu de Sus, Purcăreţi, Plaiuri, Strungari, Răchita, Loman, Tonea și Pleși) sau hexagonală / octogonală (Căpâlna, Deal și Jidoștina), cu diametrul de 8-12 cm, în timp ce înălțimea lor variază între 1,20 și 2 m, în funcție de vârsta decedatului (la copii și bătrâni stâlpii folosiți erau mult mai mici). Un alt indiciu în stabilirea vârstei celui înmormântat este prezența păsării-suflet pe stâlp, ce apare exclusiv la tinerii necăsătoriți, situație în care, alături de stâlpul cu pasăre, se folosește și o „suliță de brad”, care trebuia să aibă o înălțime proporțională cu vârsta pe care o avusese decedatul. Ocupația celui înmormântat, în viața pe care tocmai o părăsise, este indicată uneori de diverse însemne funerare. La Purcăreţi, dacă cel decedat era cioban, se lega de un colț al stâlpului o batistă în care se introducea, alături de moneda pusă la toți morții (gest care ne amintește de „obolul lui Caron” din mitologia romană), și un smoc de lână, iar la Loman, Tonea şi Răchita, dacă decedatul a fost cioban, se atârna de stâlp un clopoțel.

În cazul exemplarului ales ca exponat al lunii la muzeul din Sebeş, înălțimea (1,25 m), precum şi cele două perforații ale discului din extremitatea superioară a stâlpului, unde cel mai probabil a fost fixată o pasăre-suflet, ne îndreptățesc să credem că el marca mormântul unui tânăr necăsătorit, decedat în anul 1915.

Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două autovehicule pe Calea Moților

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două autovehicule pe Calea Moților

Un accident rutier a avut loc vineri, 24 septembrie, în jurul orei 8.20, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia.

Potrivit cititorului ziarulunirea.ro, care ne-a trimis imaginile, este vorba despre o tamponare între un două autovehicule.

Cel mai probabil evenimentul rutier s-a produs în urma nerespectării priorității.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu amănunte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare