Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

O primărie din județul Alba obligată să plătească datorii de peste 200.000 de lei de pe urma fostului spital orăşenesc

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria orașului Ocna Mureș ar putea fi obligată să plătească peste 200.000 de lei pentru două facturi din 2011 emise de furnizorul de energie termică pentru fostul spital orășenesc. Consiliul local Ocna Mureș a fost acționat în judecată de către lichidatorul judiciar al SC Prego SA, fosta societate furnizoare de utilități publice din oraș, aflată din 2015 în procedură judiciară de faliment.

Părțile se judecă din 2014, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Instanțele anterioare, Judecătoria Alba Iulia și Tribunalul Alba, au dat dreptate reclamantului, respectiv lichidatorului care reprezintă interesele firmei Prego SA.

Instanțele au dispus, astfel, obligarea Consiliului local Ocna Mureș la plata către reclamantă a sumei de 55.974,26 lei cu titlu de contravaloare a energiei termice (gigacalorie) consumată de Spitalul Orășenesc Ocna Mureș în lunile februarie și martie 2011, actualizată cu indicele inflației de la data plății, precum și a sumei de 173.292,65 lei cu titlu de penalități de întârziere în cuantum de 0,3% pe zi de întârziere, calculate la valoarea debitului principal.

Magistrații au reținut că în urma desființării Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, drepturile și obligațiile acestuia au fost preluate în integralitate de către Consiliul Local al orașului Ocna Mureș, în bugetul local anume constituit în acest sens, prin hotărârile de Consiliu Local cu nr. 74 și nr. 89, preluându-se astfel și obligația rezultată din contractul cadru de prestări servicii cu nr. 956 din data de 31.12.2004 și din cele două facturi care generează debite restante.

Astfel, se consideră că administrația locală a operat și o preluare de datorie pe care spitalul o mai avea față de terți. ”Instanța reține că reclamanta este îndreptățită să solicite și să obțină suma pretinsă de la pârâtul Consiliul Local Ocna Mureș, fiind îndeplinite condițiile răspunderii civile contractuale. Constată faptul că pârâtul a fost pus în întârziere în mod corespunzător de către societatea reclamantă prin notificarea transmisă acesteia și prin invitația la conciliere, invitație care a rămas fără rezultat. Astfel, noul debitor nu s-a conformat și nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, neachitând valoarea facturilor depuse de către creditoare la dosarul cauzei”, se precizează în conținutul deciziei judecătorești. În dosar a fost reclamată și Casa de Asigurări de Sănătate Alba, însă judecătorii au considerat că această instituție nu are calitate procesuală.

Spitalul Orășenesc Ocna Mureș a fost desființat în anul 2013. În ultimii ani, administrația locală, în colaborare cu Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență, au inițiat demersuri pentru înființarea unui centru multifuncțional de sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea