O parte din Stadionul Municipal ”Cetate” va intra în reabilitare în 2017, pista de atletism urmând să fie schimbată – FOTO, VIDEO

Primăria Alba Iulia va aloca bani, în 2017, pentru reabilitarea Stadionului ”Cetate”, pista de atletism urmând să fie schimbată, camerele unde stăteau fotbaliștii zugrăvite, iar sălile de antrenament unde sunt aparate de culturism și fitness vor fi renovate.

stadionul-cetate-alba-iulia02Stadionul ”Cetate”, odinioară simbol viu al municipiului, este acum cuprins de o atmosferă ”gri” cu gard dărăpănat, poartă ruginită, pereţi scorojiţi, iar pista de atletism este decolorată și plină de denivelări și despărțituri.

ELIT

Viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa a declarat că administrația are în plan să aloce, în 2017, bani pentru modernizarea Stadionului Municipal ”Cetate”.

”Ce era mai necesar, refacerea gazonului, am făcut. Avem în plan, anul viitor, să refacem, rând pe rând, camerele de cazare unde stăteau fotbaliştii, pista de atletism, cele două săli de antrenamente unde sunt aparate de culturism şi fitness şi vom vedea dacă mai ne ajung banii pentru completarea scaunelor, în peluze”, a spus Gabriel Pleşa.

Acesta a adăugat că se bucură că sunt oameni care vin pe Stadionul Municipal ”Cetate” să facă mişcare, însă acţiunile din fiecare sâmbătă organizate de consilierul local Trifu sunt ”politicianiste” și ”neserioase”.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Mircea Trifu cheamă albaiulienii în fiecare sâmbătă să alerge pentru a trage un semnal de alarmă autorităților, numind evenimentul ”Uniți Salvăm Stadionul Cetate”.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a explicat că, la fel ca în orice familie, există priorități, iar administrația locală nu neglijează baza sportivă.

”Explicația puerilă a fost că și el (n.a. Mircea Trifu) aleargă pe stadion. Nu cred că e prioritatea numărul unu a orașului. Sigur că se va face, iar acea acțiune ”alergăm pentru a salva stadionul”, credeți-mă, mi se cel puțin ilară. Stadionul nu trebuie salvat, nu este într-o așa stare de degradare încât să trebuiască să faci asemenea acțiuni, să zic, radicale”, a spus Gabriel Pleșa.

Primăria municipiului Alba Iulia solicită Guvernului alocarea a 90 de milioane de euro pentru pregătirea Centenarului, evenimnet care va marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire care a avut loc la Alba Iulia în 1 decembrie 1918. Gabriel Pleșa a declarat în exclusivitate pentru ziarul ”Unirea” că sunt sume de bani pe care administrația le solicită departamentului Centenar al Guvernului și pentru reabilitarea stadionului deoarece în 2018 se vor organiza diverse acțiuni pe această bază sportivă.

stadionul-cetate-alba-iulia01 Sentimentul de melancolie este apăsător pentru cei care au cunoscut momentele de glorie ale echipei de fotbal Unirea Alba Iulia, care a evoluat zeci de ani pe Stadionul ”Cetate”.

Stadionul „Cetate” era un simbol viu al municipiului Alba Iulia, unde mii de persoane urmăreau meciurile de acasă ale echipei de fotbal şi strigau la unison: ”Hai Unirea, tu eşti iubirea, hai Unirea, victorie!”.

Unirea chiar era pasiunea multor microbişti. După fiecare meci, inimile suporterilor se umpleau de tristeţe ori de bucurie, însă tot timpul dăinuia speranţa şi încrederea că echipa îşi va reveni. În 2014, FC Unirea Alba Iulia şi-a declarat falimentul, iar odată cu ea şi stadionul pe care a evoluat.

Acum, gardul stadionului este dărăpănat, iar poarta ruginită iese în evidenţă. Pe pereţii scorojiţi ai tribunelor se află bannere cu firme care nu mai există, iar pista de atletism este decolorată şi plină de denivelări, unde a crescut iarbă. Pe tribuna unu şi doi sunt montate scaune de plastic, unele fiind rupte, iar peluzele sunt din beton, care e degradat şi crăpat. Scările de acces în tribune au vopseaua ”sărită”, iar zugrăveala de pe pereţi este căzută. Pe partea exterioară a stadionului mai stau lipite câteva panouri pe care scrie ”Nu rasismului” şi reguli de conduită în stadion, însă acestea nu mai sunt lizibile din cauza intemperiilor.

În spatele tribunelor, stau aruncate mucuri de ţigară, iar iarba care nu a mai fost tunsă acoperă pe alocuri suprafeţele de beton. Totodată, cişmelele nu sunt funcţionale nici vara, iar uşile de la grupurile sanitare sunt mereu închise. Pe holul de acces către vestiare se simte un miros închis, iar pe perete este agăţat un tablou cu fotbaliştii care au adus ultima promovare în Divizia A.

În ultimii ani, s-au alocat bani doar pentru refacerea gazonului, iar una dintre puţinele investiţii s-a făcut în 2009, când echipa de fotbal a promovat în Liga I, iar stadionul a trebuit omologat. Atunci au fost renovate vestiarele şi au fost puse scaune de plastic.

stadionul-cetate-alba-iulia01Zeci de persoane, majoritatea tineri, îmbrăcate cu tricouri pe care scrie ”Uniţi salvăm Stadionul Cetate”, s-au întâlnit a treia sâmbătă consecutiv şi au alergat pe pista de atletism cu scopul de a transmite autorităţilor să investească în acest obiectiv, pentru că ”oamenii nu au unde practica sport”.

Majoritatea au făcut o tură de pistă, ce are 400 de metri, iar apoi au format un lanţ uman.

Unul dintre participanţi, în vârstă de 31 de ani, a declarat că aleargă pentru ”o nouă pistă de atletism”, iar apoi a arătat că are o rană la genunchi după ce a căzut din cauza stării degradate a acesteia.

Un tânăr de 18 ani care face culturism a spus că a venit să susţină sportul albaiulian, iar un vârstnic de 77 de ani a spus că vrea să vadă ”un stadion mai frumos, mai aranjat, iar mişcarea în aer e sănătate”.

Acţiunea ”Uniţi Salvăm Stadionul Cetate” a fost iniţiată de un consilier local al municipiului Alba Iulia, Mircea Trifu, nemulţumit că de circa 35 de ani, de când a fost inaugurat, obiectivul nu a beneficiat de investiţii majore, în condiţiile în care ”la fiecare şedinţă de Consiliu Local se alocă zeci de mii de euro pentru tot felul de stupidităţi care nu au nicio finalitate”.

”Vom alerga în fiecare sâmbătă până în jurul datei de 1 decembrie, când vom organiza un eveniment de amploare. Am început să strângem semnături pentru modernizarea stadionului, sperăm să ajungem la 10.000, iar astfel să determinăm autorităţile să investească. E inadmisibil ca un oraş care se vrea a doua capitală să nu aibă o arenă”, a declarat Mircea Trifu.

Profesorul şi antrenorul de atletism Gabriel Avram a declarat că pista e uzată ”atât fizic, cât şi moral”, fiind ”depăşită din toate punctele de vedere”.

”Decât deloc, e bună şi asta. Nu doar pista ne împiedică să ne pregătim, dar de un an şi ceva atleţii nu mai au duşuri, iar sportivele mele trebuie să facă duş acasă după antrenament”, a spus Gabriel Avram.

Ilie Cioca, un cunoscut atlet de 71 de ani, care aleargă cel puţin 10 kilometri în fiecare zi şi participă periodic la competiţii de veterani, a spus că ”stadionul e catastrofă, pista e foarte rea, plină de denivelări”. Fost profesor de sport, el şi-a amintit că după 1982 se antrena, aici, alături de elevi ai Colegiului Militar, pe o pistă de beton.

Stadionul „Cetate” din Alba Iulia este singura bază de antrenament din municipiu unde se poate practica sport gratuit, fiind frecventat de zeci de tineri şi deopotrivă vârstnici în zilele cu vreme bună. Aici au făcut primii paşi în fotbal fotbal jucători foarte buni, cei mai titraţi fiind Nicolae Stanciu, care evoluează la Anderlecht Bruxelles şi Gicu Grozav, jucător la Terek Groznîi. După desfiinţarea echipei FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat AFC Unirea 1924, care nu evoluează în prezent meciurile de acasă pe Stadionul ”Cetate” din cauza gazonului care a fost schimbat.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

VIDEO: Veniți români, la Alba Iulia! Pe 1 Decembrie 2016, în Cetatea Marii Uniri e ”Festival de România”. Clip de promovare a Zilei Naționale

”Veniţi la Alba Iulia, veniţi cu miile, cu zecile de mii”, îndemnul anului 1918, când s-a făurit Unirea Transilvaniei cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Caravana recrutarii BOSCH ajunge, din nou, la Aiud!

Compania BOSCH – Blaj (jud. Alba) organizeaza in perioada 22 iunie – 27 iulie, in fiecare zi de joi,  sesiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Video| Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de soare

Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

De-aia vii la Vlade: pentru ce-i pui la școală-n pachețel!

Vlade înseamnă mezeluri simple, sănătoase, curate, fără E-uri adăugate. Exact cum se făceau pe vremuri. Rețeaua de magazine Vlade te… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO VIRAL/ ”Păruială” cu înjurături și spray paralizant, în trafic, la Alba Iulia, între un motociclist și un șofer de microbuz

Un incident în trafic, produs la Alba Iulia, la începutul lunii august, filmat și postat pe Youtube, a devenit viral… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

BOSCH vine la tine – Vino si tu cu CV-ul tau!

Compania BOSCH – Blaj (jud. Alba) organizează în perioada 27 februarie – 2 martie 2017 o caravană de recrutare în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Carmangeria VLADE vă urează „Paște Fericit 2018”

Întamplător, sau nu, am trecut și peste primul… Exact acum un an de zile ne-am reinventat pentru tine. Adrian Comser… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO AERIAN: Atmosferă de poveste la Alba Iulia. Parcul sărbătorilor de iarnă din în Piața Cetății surprins în imagini de la înălțime

Piața Cetății din Alba Iulia strălucește din nou ca într-o poveste de Crăciun. Parcul sărbătorilor de iarnă, cu pavilion și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

nu conteaza 9 noiembrie 2016 at 19:30

Mai bine mai tarziu decat niciodata!!

Sper ca nu vor da inapoi.

cristinah 9 noiembrie 2016 at 19:36

yaaaaayyy!!! 🙂

HH 9 noiembrie 2016 at 21:45

MULTUMIM hAVA PENTRU DESFINTAREA STADIONULUI MECANICA, DOUA TERENURI, TERENULUI DE REGBY „TRANSLOC”, TERENULUI 3 DE LA UNIREA SI LASAREA IN PARAGINA A STADIONULUI PRINCIPAL DE LA UNIREA ! INSA” NOI NU NEGLIJAM SPORTUL” SI SIGUR PE TERENUL DE FOTBAL NU TREBUIE PAVAJ ASA CA…. ! E RUSINOS !

alin 10 noiembrie 2016 at 9:03

Pt.HH .
Multumesc lui Hava pentru: locurile de munca create in AlbaMall , pentru cinematograful din Mall , pentru marirea centrului orasului.
Am copilarit pe stadionul mecanica , locul unde paznicii scoteau copii afara pentru a-si face ei gratare cu familia si pt a se bronza cu colegii de lucru.
Stadionul mecanica era o proprietate privata pentru cativa oameni !

andy 10 noiembrie 2016 at 9:05

Inca o bila neagra pentru municipalitatea Alba Iulia…..stadionul arata deplorabil.Alte capitale de judet au arene cochete,cu nocturna,etc.ALBA IULIA IAR LA:”asa nu”….pana cand??? Cand te gandesti ca si arena din Zlatna ARE NOCTURNA!!!Deci….votatiPDL-PNL.

donald 10 noiembrie 2016 at 9:51

Aureliane!iar stergi?

scuby 10 noiembrie 2016 at 13:13

Da ,votatii,dar daca ar fi ca primarul de la ZLATNA,acest prieten,merita,”dar l-ati sters”…pt.cine!!!…CUM NU STI?,Florinel coada de purcel.

nelutu 10 noiembrie 2016 at 19:38

antrenorul ciudatel Avram cu fetele de la mars saboteaza de cate ori pot actiunile lu Trifu. Cica are „comanda” pe linie de partid mafiot…

Unu' 13 noiembrie 2016 at 15:54

vorbe in vant ! luati exemplu stadionul din orasul Ploiesti . se pot face lucruri frumoase si cu bani putini si cu munca din partea locuitoriilor orasului Alba Iulia. un politician tot promite , tot promite dar putin se realizeaza din ceea ce promite ! se observa si calitatea lucrariilor din Cetatea restaurata de asa zisi restauratori , acolo sau pompat zeci de milioane de euro dar totusi calitatea lasa de dorit ! daca maine municipiul Alba Iulia ar primi 1 miliard de euro , 700 milioane ii imprastie pe la fel si fel de prietenasi cu asa zise firme de fel si fel de prestatii iar restul ar fi investiti cum trebuie .

don rafael 14 noiembrie 2016 at 13:16

Alo!!!!Primaria mun.Alba Iulia???Rugati primarul de la Zlatna sa va ajute cu scaune si nocturna….Va ajuta ca-I baiat bun-MOT ADEVARAT!!!- nu ciocoflenderi ca voi.

santana 15 noiembrie 2016 at 11:30

Silviu este un om serios,ati vazut ce-a facut la Zlatna.Silviu!candideaza la VIITOARELE ALEGERI LA ALBA iULIA,castigi sigur.

popcorn 16 noiembrie 2016 at 9:55

Unde-S HAVA-LISTII?AU UITAT CAND SCOTEAU PIEPTUL DE ORAS PE ACEASTA ARENA CAND UNIREA ERA PE CAI MARI?ACUM NICI UNUL PREZENT…A!!! SUNT IN CAMPANIE.

rudel 16 noiembrie 2016 at 15:17

Au alte prioritati…nu vezi?toate duduie in Alba Iulia!!!Ai vazut ce Policlinica „cocheta”au?….cica fost Camin de nefamilisti,cu holuri de 1/2 m latime.

Comentariile sunt oprite