Rămâi conectat

Actualitate

O nouă mutație a virusului SARS-CoV-2, descoperită de cercetători: Are originea în Spania, dar în prezent se extinde în Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă mutație a virusului SARS-CoV-2, descoperită de cercetători: Are originea în Spania, dar în prezent se extinde în Europa

A fost identificată o mutaţie a virusului SARS-CoV-2, iar cercetătorii sunt de părere că aceasta provine din Spania şi s-a extins în Europa.

Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are sute de mutaţii, iar una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, potrivit unui studiu publicat joi şi care a fost realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, relatează EFE.

Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), au concluzionat că noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în Europa şi în alte regiuni ale lumii, transmite Agerpres.

Relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel.

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie “20A.EU1”, iar analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Cercetătorii sunt de părere că apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată “cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”, iar, ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene, ajungând să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, în cadrul căruia au fost identificate şi alte mutaţii, au precizat autorii studiului.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea