Rămâi conectat

Actualitate

O nouă criză amenință să devasteze Europa: Ce se va întâmpla pe viitor și la ce trebuie să ne așteptăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă criză amenință să devasteze Europa: Ce se va întâmpla pe viitor și la ce trebuie să ne așteptăm

Uniunea Europeană se confruntă pe lângă criza energiei și cu o viitoare criză de lichidități, datorită faptului că responsabilii europeni au întârziat să ofere sprijin financiar furnizorilor de energie.

Lucrul acesta ar putea crește și mai mult prețurile la energie fapt ce ar putea duce la un adevărat colaps al pieței europene de energie.

Problemele Europei în aprovizionarea cu petrol şi gaze în această iarnă, din cauza conflictului cu Rusia, ar putea fi exacerbate de o nouă criză pe piaţă, în care preţurile sunt deja ridicate: o criză de lichidităţi care ar putea duce la o creştere şi mai mare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Guvernele europene au reacţionat cu întârziere pentru a oferi sprijin financiar furnizorilor de energie aflaţi în pragul colapsului, într-un efort de a reduce presiunea asupra unei pieţe a cărei funcţionare bună este vitală pentru a oferi încălzire oamenilor.

”Avem o piaţă futures disfuncţională, care apoi creează probleme pentru piaţa fizică şi duce la preţuri mai mari şi o inflaţie mai mare”, a declarat o sursă din sectorul tranzacţiilor, pentru Reuters.

Problema a ieşit la iveală pentru prima dată în martie, când o asociaţie de comercianţi de top, utilităţi, companii petroliere şi bancheri a trimis o scrisoare autorităţilor de reglementare în care solicită planuri de urgenţă.

Acest lucru a fost declanşat de jucătorii de pe piaţă care s-au grăbit să-şi acopere expunerea financiară la creşterea preţurilor la gaze prin instrumente derivate, acoperindu-se împotriva viitoarelor creşteri ale preţurilor pe piaţa fizică, unde este livrat un produs, luând o poziţie ”scurtă”.

De obicei, jucătorii de pe piaţă se împrumută pentru a construi poziţii scurte pe piaţa futures, 85-90% din fonduri provenind de la bănci.

Aproximativ 10-15% din valoarea short-ului, cunoscută ca marjă minimă, este acoperită din fondurile proprii ale comercianţilor şi depusă în contul unui broker. Dar dacă fondurile din cont scad sub cerinţa minimă de marjă, în acest caz 10-15%, se declanşează ”un apel în marjă”.

Pe măsură ce preţurile energiei, gazelor şi cărbunelui au crescut în ultimul an, la fel a crescut şi preţul poziţiilor scurte, apelurile în marjă rezultate obligând companiile de petrol şi gaze, firmele comerciale şi utilităţile de energie electrică să angajeze mai mult capital.

Unele, în special firmele mai mici, au fost afectateatât de grav încât au fost forţate să renunţe la tranzacţionare, deoarece preţurile energiei au crescut vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, ceea ce a agravat penuria globală generală.

Orice astfel de scădere a numărului de participanţi la tranzacţii reduce lichiditatea pieţei, ceea ce poate duce, la rândul său, la o volatilitate şi mai mare şi la creşteri mai accentuate ale preţurilor, care pot dăuna chiar şi companiilor importante.

De la sfârşitul lunii august, guvernele Uniunii Europene au intervenit pentru a ajuta companii de utilităţi precum Uniper din Germania.

Cu toate acestea, având în vedere creşterea preţurilor de iarnă, nu există niciun indiciu privind dacă şi cât de repede guvernele şi UE pot sprijini băncile sau alte companii de utilităţi care trebuie să-şi protejeze tranzacţiile.

Bursele, casele de compensare şi brokerii au ridicat cerinţele de marjă iniţială la 100%-150% din valoarea contractului, de la 10-15%, au spus bancherii şi comercianţii, făcând acoperirea prea costisitoare pentru mulţi.

Bursa ICE, de exemplu, percepe rate de marjă de până la 79% la contractele futures pentru gaze TTF din Olanda.

Deşi participanţii de pe piaţă spun că lichiditatea care dispare rapid ar putea reduce semnificativ tranzacţiile cu combustibili precum petrolul, gazele şi cărbunele şi ar putea duce la întreruperi în aprovizionare şi falimente, autorităţile de reglementare încă spun că riscul este mic.

Firma de stat norvegiană Equinor, cel mai important comerciant de gaze din Europa, a declarat în această lună că firmele energetice europene, cu excepţia Marii Britanii, au nevoie de cel puţin 1.500 miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii la creşterea preţurilor la gaze.

Aceasta se compară cu valoarea de 1.300 de miliarde de dolari a creditelor ipotecare subprime din SUA în 2007, care a declanşat o criză financiară globală. Cu toate acestea, un guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat pentru Reuters că pierderile în cel mai rău caz s-ar ridica la 25-30 de miliarde de euro (25-30 de miliarde de dolari), adăugând că riscul revine mai degrabă speculatorilor decât pieţei reale.

Sursa:stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu? Următorul ministru al educației ar fi un prorector

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciucă ar putea miza tot pe un profesionist din domeniu, având de ales între mai multe nume din zona universitară apropiate de PNL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Favorit pentru preluarea funcției ar fi Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al premierului Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în luna ianuarie pe Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei sale, drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu a DEMISIONAT din funcția de Ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației în Guvernul Ciucă.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis ministrul demisionar Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

COȘMARUL unei comune din Alba: Nu mai poate să își plătească facturile și furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru un dispensar și alte câteva puncte

Comuna Roșia Montană din Munții Apuseni se confruntă cu mari probleme după ce nu mai poate să își plătească facturile de aproape trei luni de zile. Joi, 29 septembrie, furnizorul de energie electrică a oprit alimentarea pentru dispensarul comunal din satul Cărpiniș, iluminatul public din satul Gura Roșiei și baia comunală.

Viceprimarul Vasile Morariu susține că sunt datorii la Electrica și la stația de pompe care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunei, dar și la sediul primăriei. Toate acestea au loc în contextul în care administrația locală nu mai poate să plătească facturile după ce funcționarul primăriei a refuzat să pună vizele CFP (control financiar preventiv).

Elit - Gustul Desăvârșit

Angajatul primăriei responsabil de viza CPF nu are încredere și singuranță în a pune parafa pe facturile emise, mai ales cele din achiziții publice, unde serviciul a fost externalizat către o firmă privată. Funcționarii primăriei nu vad contractele făcute în urma licitației, ci doar cum vin la semnat și stampilat pentru a fi făcute plățile.

Doi funcționari desemnați cu viza CPF au adus adeverințe medicale sau și-au luat concediu medical și, astfel, au refuzat să semneze pentru control financiar preventiv. Viceprimarul susține că nu vede o rezolvare rapidă a situației, având în vedere că nu ar mai exista niciun funcționar în primărie care să preia această atribuție.

În plus, conturile Primăriei Roșia Montană au fost blocate în urma unei executări judecătorești. Administrația locală a fost obligată în instanță să plătească suma de 141.721 de lei unei firme din Cluj care a exectuat în trecut lucrări la rețeaua de apă și canalizare. Deoarece suma aferentă contractului nu a fost plătită integral, firma a acționat în instanță primăria și a cîștigat procesul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea