Rămâi conectat

Ştirea zilei

O comună din Alba, dată exemplu de bune practici de către presa centrală. Dovada că se poate și în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O comună din Alba, dată exemplu de bune practici de către presa centrală. Dovada că se poate și în România

Deși statistic, în țara noastră mediul rural suferă de pe urma îmbătrânirii și a depopulării accentuate, sunt și comune care au profitat de avantajele oferite de zonă și de accesarea fondurilor europene, devenind modele de urmat pentru orice administrație locală din România. Un astfel de exemplu este și comuna Ciugud, din județul Alba.

În comuna Ciugud, din județul Alba, toate casele au grupuri sanitare, drumurile sunt asfaltate, conexiunea la Internet în zonele publice este liberă, iar curentul electric de iluminare urbană se realizează, în mod inteligent, prin intermediul unui sistem eolian și al panourilor solare. Ciugud este campioană atunci când vine vorba de atragerea de fonduri europene, deoarece a reușit în timp să obțină, în decursul anilor, o finanațare de peste 27 de milioane de euro.

„Este absolut necesară atragerea fondurilor europene, deoarece sunt foarte puțini banii de la buget. Este foarte greu pentru administrațiile publice din mediul rural să atragă fonduri deoarece resursa umană este foarte slab pregătită. Până anii trecuți , tinerii sau persoanele cu pregătire administrativă de calitate nu își doreau să lucreze în primăriile de la țară. Lucrurile nu se fac peste noapte. O echipa de tineri care să scrie proiecte europene, așa cum avem noi, la Ciugud, formată din 13 oameni, trebuie să o crești, în timp” spune Gheorghe Damian, primarul Ciugudului.

Damian, aflat la al cincilea mandat, afirmă că tot ceea ce vedem în comuna sa, reprezintă, de fapt, normalitatea în care fiecare român ar trebui să trăiască.

„Este o stare de normalitate la Ciugud și reușim în cele 28 de unități administrative teritoriale să propagăm ceea ce facem în comuna noastră. Nu vrem să ne dezvoltăm singuri ci impreună cu cei din jurul nostru.”

Ciugud rivalizează cu localitățile din vestul Europei

De îndată ce ajungi la Ciugud, ai impresia că ești într-o comună din străinătate, deoarece toate drumurile sunt pavate, trotuarele sunt curate, spațiile verzi sunt îngrijite. Dacă nu ai auzi limba româna ai crede că ești undeva în Elveția sau Germania. Ordinea germană este vizibilă pe aleile și străzile comunei, la fel ca și în curțile oamenilor care se ocupă de casele lor, ca și cum ar fi într-o competiție si a dovedi care este cel mai merituos membru al comunei.

Care este modelul de care a beneficiat această localitate din vestul țării, ne spune, primarul Ciugudului:

„Am început după 2000, cu câteva semninarii în Bavaria (Germania) unde am învățat cum se face o administrație sănătoasă și care ar trebui să fie parcursul dezvoltării unei comunități și actorii principali care duc la această dezvoltare . Au urmat multe congrese în alte țări. Anii trecuți eram pasionat de disciplina din Coreea de Sud și Japonia. Oamenii de acolo nu au nevoie de coșuri de gunoi pe stradă, pentru că este anormal să mănânci pe stradă. Acum mă pasionează Estonia deoarece îmi doresc o țară fără hârtii, o administrație fără hârtii și cât mai prietenoasă cu cetățeanul. Sunt convins că vom reuși.”

„Nu aveam bani pentru gaze în școli“

Ciugud se află la aproximativ 10 kilometri de orașul Alba Iulia, iar în ultimii ani s-au stabilit aici din ce în ce mai mulți oameni. Populația comunei este de 3.200 de locuitori.

Statisticile arată că populația rurală românească îmbătrânește și că în medie, în fiecare an, dispar nouă sate românești din cauza migrației în zona urbană. În Ciugud, fenomenul este opus.

„Tinerii din jur se mută în Ciugud pentru că zona oferă tot confortul necesar: străzi sanitare, pavate, internet în spațiul public, căi de biciclete. Prin urmare, Ciugud este foarte atractiv pentru tinerii care consideră că viața la țară este ca în străinătate“, afirmă primarul.

Apropierea de Alba Iulia este un avantaj suplimentar. Localitatea este amplasată chiar pe stânga Văii Mureşului, în Podişul Secaşelor, şi are cinci sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa şi Teleac.

„În anul 2000, când am fost ales primar, veniturile erau de 70 000 lei și am moștenit o datorie de circa 300 000 lei. Nu puteam să ne plătim nici măcar salariile la Primărie, nu aveam bani pentru gaz în școli”, își amintește Damian.

Veniturile Ciugudului au crescut de la 16 000 euro în 2000, la aproape un milion de euro, în prezent, ceea ce înseamnă aproximativ 9000 de euro pe cap de locuitor.

Ciugud, o comună care crește inteligent

La Ciugud, o parte din iluminatul stradal este alimentat cu energie electrică datorită unui parc eolian și panourilor solare. Investiția a fost făcută cu bani europeni, obținuți dintr-o subvenție acordată de Norvegia. Localitatea și-a creat propriile servicii de evacuare a apelor reziduale și de întreținere a drumurilor, spațiilor verzi sau îndepărtarea zăpezii.

„Pentru mulți, aceste drumuri de țară asfaltate au ceva incredibil, știind că mai sunt orașe în România, neasfaltate. În plus, ne luptăm de ani de zile pentru a construi câțiva kilometri de autostradă”, spune primarul.

Ciugud are acum, datorită unei investiții private, cel mai modern teren de golf din sud-estul Europei, construit pe un teren abandonat și invadat de buruieni.

„Cea mai mare bucurie a mea este că atunci când oamenii au realizat că pășunea lor va fi transformată într-un teren de golf, au văzut imediat interesul investiției: creșterea prețurilor imobiliare“, mărturisește Damian.

„Eu întorc dragostea lui Dumnezeu către oameni“

Gheorghe Damian, considerat unul dintre cei mai eficienți primari din România, s-a născut în octombrie 1967, la Daia Română, acolo unde a terminat școala generală. A urmat cursurile Liceului Sanitar din Sibiu. Visul său era să devină medic chirurg, dar , spune că nu a avut mari șanse pentru că nu se făcea prea multă fizică și chimie la liceul respectiv. Studiile superioare le-a urmat la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Albă Iulia.

„Fără credință nu ar avea sens viata. Dacă nu crezi că cineva acolo sus ne iubește și că noi trebuie să întoarcem dragostea asta, cu un zâmbet, o vorba bună, nu ai înteles mare lucru. Aici, în comună, suntem o mare familie, iar dacă nu există încredere unul în celălalt și dacă nu există comunicare, nu poți avea rezultate. Ceea ce facem noi izvoraste din ideile oamenilor. Noi nu facem decât să le culegem și să le transformam în proiecte”, conchide Damain.

sursa: cotidianul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea