Rămâi conectat

Societate

O alarmă verde în Europa – experienţa unică trăită de 4 tineri în Franţa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fundaţia PAEM Alba, în parteneriat cu Asociaţia Foyer Laique d’Education Permanente din Noyant la Gravoyere (Franţa), a derulat timp de 6 luni proiectul „O alarmă verde în Europa”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Tineret în Acţiune”, Acţiunea 2 – Serviciul european de voluntariat. La conferinţa de presă organizată ieri, cu ocazia închiderii proiectului, au fost prezenţi cei 4 tineri voluntari din cadrul Departamentului de Tineret al Fundaţiei PAEM Alba, care s-au aflat timp de 4 luni în Franţa. Ei sunt: Silviu Stricat, absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor; Carmen Vasiu, elevă la Colegiul „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia, Iulia Ioniţă, elevă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia şi Irena Stânea, profesor animator în cadrul Cercului de Cultură şi Civilizaţie Franceză de la Palatul Copiilor Alba. În deschiderea întâlnirii, Iulia Maria Hirean, responsabilul proiectului, a oferit amănunte legate de derularea acestuia, apoi Vasile Voicu Bora, preşedintele Fundaţiei PAEM Alba a precizat: „doresc să sprijin Departamentul de tineret, prin scrierea de proiecte şi ulterior implementarea lor. Nu suntem la finalul unui proiect, e vorba de un proiect care a început şi trebuie să continue toată viaţa… Prin Departamentul de tineret suntem integraţi într-un sistem european, există o autoritate şi un cadru naţional, ambele bine definite…Sunt curios ce ne-au adus tinerii voluntari din Franţa, ce putem transfera în cadrul organizaţiilor, dar şi în mediul extern. Mulţumim tinerilor pentru modul în care s-au implicat în acţiunile lor din Franţa. De o săptămână avem o perioadă de iniţiere la care am invitat şi tinerii cu nevoi speciale de la Centrul şcolar de educaţie incluzivă Alba Iulia. Dorim să identificăm idei pentru implicarea tinerilor – ateliere de pictură, muzică etc.”.
Julien, din cadrul Asociaţiei Foyer Laique d’Education Permanente Franţa, mentorul voluntarilor albaiulieni, ne-a declarat: „I-am susţinut pe tineri în proiectul lor, i-am ajutat să ducă la bun sfârşit acţiunile lor. În ciuda programului lor încărcat, ei au reuşit să se implice şi în viaţa comunităţii. Au participat la activităţile Centrului de timp liber, au ajutat la organizarea unor concerte, au stabilit legături cu locuitorii comunităţii. Asociaţia noastră doreşte să continue parteneriatul cu Fundaţia PAEM Alba pentru că acest prim proiect ne-a dat curaj. Le mulţumesc voluntarilor care au muncit bine în Franţa, unde sunt bineveniţi oricând”. În numele tinerilor voluntari a vorbit Silviu Stricat, care a mărturisit că a avut parte de o experienţă unică, timpul a trecut foarte repede, echipa s-a simţit foarte bine, asta şi datorită sprijinului prietenilor francezi. Dintre acţiunile derulate, Silviu Stricat a amintit: observarea iniţiativei în domeniul protecţiei mediului; realizarea unui film care a participat la un festival organizat în Franţa; acţiuni în cadrul formaţiunii BAFA; crearea unei sesiuni foto – voice pe tema valorii patrimoniului. După vizionarea unui interesant film realizat de voluntari în Franţa, cei prezenţi au vizitat o expoziţie de fotografii cu imagini inedite surprinse în Franţa.
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea