Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Nu lăsaţi copiii la şcoală? Riscaţi închisoarea!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul cod penal a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014. Prevederi noi modifica regimul sancţiunilor instituite până la această dată. Una dintre modificări este şi în cazul părinţilor care îşi împiedica copiii să frecventeze cursurile școlare şi în cazul părinţilor care îşi retrag copiii de la şcoală.

Astfel, pentru săvârşirea acestor acte, părinţii riscă pedeapsa cu închisoare, în lumina noului cod penal. Conform vechiului cod penal, părinţii care nu ofereau copiilor acces la cursurile şcolare nu erau pedepsiţi de legislaţie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În prezent, lucrurile se schimbă şi se aduc în discuţie noi aspecte. Astfel, ţinând cont de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, învăţământul general obligatoriu este de 11 clase, cuprinzând învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.

Noul Cod Penal instituie pedepse pentru părinţii care îşi retrag copiii de la şcoală sau îi împiedică să frecventeze cursurile şcolare, catalogând aceste acte ca fiind infracţiuni şi introducându-le la capitolul „Infracţiuni contra familiei”.

Astfel, în noul cod penal se precizează:

Părintele său persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă

Atenţie! Pedeapsa nu se mai instituie dacă, înainte de finalizarea urmăririi penale, inculpatul efectuează toate demersurile pentru că minorul să reia frecventarea cursurilor școlare.

ART. 380:
Împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu
(1) Părintele său persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu se pedepseşte dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigura reluarea frecventării cursurilor de către minor.
(3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanţă dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei său suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Cabinet de avocat Coltuc Marius, www.coltuc.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Preotul Ioan Mitrofan din Blaj, o viață închinată Bisericii Unite: Dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Mitrofan din Blaj, o viață închinată Bisericii Unite: Dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate Motto: „Anii mei cei tineri, ani luminați de slavă… și credință” (Serghei Esenin) Orice întâlnire cu părintele Mitrofan este o adevărată lecție de credință și istorie. Îl găsim acum în casa familiei Manciulea, azi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea