Rămâi conectat

Ştirea zilei

Nu e linişte!

Publicat

în

Scandalul politic perpetuu făcut de opoziţie ţine investitorii  la distanţă într-un moment când ţara are nevoie disperată de finanţare pentru a ieşi din recesiune. Bursa română agonizează din cauza imbecilismului parlamentar în timp ce falimentele se ţin lanţ şi alţi oameni sunt aruncaţi în stradă. Ne amintim cu toţii începutul anilor ’90 când, mai ales după „Duminica Orbului” – alegerile din mai 1990 – poporul român protesta în „Piaţa Universităţii” prin reprezentanţii săi cei mai lucizi împotriva cuceririi puterii de către fosta nomenclatură de partid din linia a doua şi foştii securişti. Atunci partidul domnului Ion Iliescu, străbunicul actualului PSD, făcea nesfârşite apeluri la linişte, invocând interesul naţional. Iar cum liniştea dorită întârzia, FSN a scos în stradă muncitorii de la IMGB şi a adus minerii la Bucureşti. Atunci s-a cutremurat capitala de strigătele tovărăşeşti „IMGB, face ordine!”, „Noi muncim, nu gândim!”, „Nu ne vindem ţara!”, în timp ce bâtele sănătoase altoiau din greu capetele şi spinările trecătorilor cu barbă, plete sau ochelari, iar sediile partidelor istorice şi universităţile erau făcute una cu pământul. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, bătut bine, abia a scăpat să nu i se taie capul cu un topor pe marginea  fântânii din curtea Universităţii. Unui fârtat miner i s-a părut că e totuşi prea mult şi a oprit din zbor mâna ucigaşă.  Dacă dvs. aţi uitat eu, unul – jurnalist nărăvit la adevăr, martor al acelor evenimente cumplite – nu pot uita nimic. Mai am încă coada de târnăcop mânjită cu cărbune, găurită la un capăt şi legată cu sfoară să stea ţeapăn în mână, pe care mi-a trimis-o Marian Munteanu de pe patul de spital. Săptămânalul meu „Unitatea” a publicat atunci câteva reportaje unice despre „liniştea” devastatoare instaurată „muncitoreşte” de preşedintele Ion Iliescu. Zilele acestea, chemând sindicatele să-l susţină din stradă, PSD a încercat ceva asemănător…Numai că vremurile se schimbă.
Mi-am amintit aceste lucruri urmărind îndeaproape încăpăţânarea distructivă  cu care PSD şi PNL dau lovitură după lovitură credibilităţii ţării. Nu sunt avocatul PD-L, care nu e în stare să aducă profesionişti în guvern şi calcă în străchini în privinţa multora dintre iniţiativele sale. Dar trebuie să recunoaştem, PD-L chiar vrea să ia măsurile potrivite, din păcate nu cunoaşte prea bine lecţia dură a ieşirii unei economii din recesiune. Este criză şi ACUM ţara are nevoie într-adevăr de LINIŞTE. Te-ai fi aşteptat ca puterea şi opoziţia să-şi dea mâna punând interesul naţional deasupra celui de partid şi să caute împreună cele mai portivite măsuri în aceste momente grele pentru ţară. Nici pomeneală. Spectrul politic funcţionează halucinant: parlamentarii puterii nu participă la vot, pentru ca să-şi poată trece legile, iar opoziţia refuză orice dialog cu preşedintele ţării când partidele sunt convocate la Cotroceni pentru consultări privind treburile arzătoare ale României. „Nu mergem decât dacă se discută alcătuirea unui nou guvern sau alegerile anticipate”, a clamat Crin Antonescu. „Deci nu vine decât dacă e vorba de ciolan!”, a replicat ironic Traian Băsescu. Între timp FMI  pleacă supărat pe o ţară în care se votează „din greşeală” anticipat, pomeni electorale şi  amână să deschidă sertarul cu cele 900 de milioane de euro, pregătite pentru iarna vrajbei noastre.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, condamnat pentru viol, REȚINUT de polițiști: Cât va sta după gratii

Publicat

în

Bărbat din Alba, condamnat pentru viol, REȚINUT de polițiști: Cât va sta după gratii

La data de 18 mai 2022, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat și reținut, pe raza comunei Ighiu, un bărbat de 47 de ani, din comuna Vințu de Jos, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 6 ani închisoare, pentru viol.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Publicat

în

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Joi, 19 mai, începând cu ora 10.00, în curtea Spitalului Municipal din Aiud, are loc un protest al celor 67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alerta.

Oamenii cer găsirea unei soluții pentru suplimentarea fondurilor și organizarea unui examen, în condițiile legii, mai ales că spitalul are un deficit de personal de peste 100 de cadre.

Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. „Ne-ați angajat când erați disperați, ne-ați folosit și acum ne aruncați”, era scris cu litere de-o șchioapă pe un banner afișat de personalul ieșit la protest.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.

În aprilie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spunea personalul medical angajat în perioada pandemiei va putea rămâne pe posturi după ce va susţine un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Publicat

în

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a locuit timp de 10 luni Mihai Viteazul, costă administraţia locală o sumă de zece ori mai mare decât cea contractată iniţial.

Începute la sfârşitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut. Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei. Diferenţa este de 11,5 milioane de lei, respectiv mai mult de două milioane de euro. Potrivit primarului Gabriel Pleşa, restaurarea corpului E al monumentului istoric s-ar putea finaliza în luna octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majorarea s-a aplicat cheltuielilor neeligibile din proiect suportate de Primăria Alba Iulia, care au crescut de zece ori.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală.

În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de primar.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei. În timpul lucrărilor, au fost descoperite artefacte arheologice vechi de sute de ani.

Palatul cu 250 de încăperi înregistrează cinci secole de existenţă cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea i-a găzduit pe principii Transilvaniei, în perioada în care Alba Iulia a fost, timp de 143 de ani, capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, clădirea uriaşă a fost transformată în cazarmă militară şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.

Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare