Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noua lege privind plățile în numerar. Cât cash vor putea folosi românii pe zi?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noua lege privind plățile în numerar. Cât cash vor putea folosi românii pe zi?

Începând cu data de 16 iunie 2024, românii vor experimenta modificări substanțiale în utilizarea banilor cash, ca urmare a intrării în vigoare a așa-numitei Legi a banilor cash.

Această lege, care se regăsește în documentele oficiale ca Legea 406/2023, împreună cu Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023, constituie temelia acestei reforme legislative. Printre aspectele semnificative ale acestei legislații se numără stabilirea unei limite zilnice de tranzacționare în numerar, fixată la 10.000 de lei pentru orice tranzacție între persoane fizice și entități juridice, scris dcbusiness.ro

Pe lângă această limită, noile reguli vizează și modul de gestionare a soldului de casierie și procedurile de avansuri de decontare. Conform acestor reglementări actualizate, sumele de numerar la sfârșitul fiecărei zile nu vor putea depăși 50.000 lei, iar pentru anumite tipuri de magazine, cum ar fi cele de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, limita este de 500.000 lei. Orice sumă care depășește aceste plafonuri trebuie depusă în conturile bancare în decurs de două zile lucrătoare.

Citește și: Pensii 2024 | Noua lege a pensiilor: Cine sunt vârstnicii care nu vor avea parte de creșteri de la 1 septembrie

De asemenea, o altă schimbare importantă constă în obligația impusă operatorilor economici de a accepta cel puțin un mijloc de plată electronică, în scopul consolidării eforturilor de digitalizare a sistemului financiar din România.

Potrivit textului de lege, ”instituțiile publice care încasează prin casieria proprie sume în numerar reprezentând venituri cuvenite bugetelor proprii au obligația să asigure plătitorilor și cel puțin o altă modalitate de plată a sumelor respective prin intermediul serviciilor de plată fără numerar, definite conform Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, cu respectarea prevederilor legale în vigoare și cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.

Instituțiile publice pot opta, pentru încasarea veniturilor cuvenite bugetelor proprii, să utilizeze exclusiv mijloace de plată fără numerar, definite conform Legii nr. 209/2019, cu respectarea prevederilor legale în vigoare și cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni”, se precizează în actul normativ mai sus menționat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea