Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Noua Lege a vânzării terenurilor agricole a fost publicată în Monitorul Oficial

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Operaţiunea devine tot mai dificilă

Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a vechii legi privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, vânzarea terenurilor agricole se va face numai cu respectarea drepturilor de preempţiune acordate, la preţ şi în condiţii egale, în această ordine, următoarelor categorii de persoane: coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului. Pentru a putea vinde, un proprietar trebuie să înregistreze, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află respectivul teren, o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a suprafeţei agricole. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare (care urmează să fie stabilite de Guvern prin norme de aplicare). Primăria aflată în cauză va fi obligată să afişeze până a doua zi oferta la sediu şi după caz, pe site-ul său oficial.
La rândul lor, preemptorii îşi pot manifesta dreptul de preempţiune în termen de 30 de zile, în scris. Ei trebuie să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată. În cazul în care mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei. Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare, ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta, atrage nulitatea absolută. În plus de toate aceste proceduri privind drepturile de preemţiune, în cazul terenurilor aflate la o distanţă de cel mult 30 km de graniţe, în interiorul ţării, vânzătorul nu-şi poate înstrăina pământul fără un aviz al Ministerului Apărării Naţionale. Acelaşi regim îl au şi terenurile situate la o distanţă de cel mult 2,4 km de un obiectiv special. În cazul terenurilor situate în zone cu patrimoniu arheologic, vânzătorul are nevoie de avizul Ministerului Culturii. Legea de restricţionare a vânzării terenurilor agricole se aplică cetăţenilor români, cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, persoanelor juridice având naţionalitatea română, respectiv a unui stat membru al U.E. etc. Restricţiile referitoare la drepturile de preempţiune şi celelalte prevederi ale acestei legi nu se vor aplica înstrăinărilor între rude până la gradul trei, inclusiv. În caz că legea va fi încălcată, amenzile sunt între 50.000 şi 100.000 de lei.

Citeşte şi:  Ajutorul de somaj: în ce condiţii se acordă acest sprijin financiar

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea