Rămâi conectat

Politică Administrație

Noua Lege a polițistului: puteri sporite împotriva protestatarilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Noua Lege a polițistului: puteri sporite împotriva protestatarilor

Controversata modificare legislativă care dă puteri sporite polițiștilor, inițiată de Carmen Dan și Florin Iordache, a fost votată, miercuri, de Camera Deputaților cu 173 de voturi pentru, 82 contra și 6 abțineri. Astfel, printre altele, s-a introdus o prevedere care le permite polițiștilor legitimarea și chiar ducerea la secție a românilor care participă la proteste neaprobate.

Conform actului normativ, în acest caz, polițiștii pot folosi și forța dacă este nevoie. Concret, la articolul 32 se arată că ”polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imo­bilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când (…) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Astfel polițiștii pot primi, când situația o impune, misiuni asemănătoare celor ale jandarmilor, lucru ilegal în prezent. În plus, actual normativ, care modifică, printre altele, legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede că polițistul poate interzice, fără un mandat, accesul în anumite obiective.

Astfel, la articolul 31 alineatul 1, se introduce o nouă prevedere la atribuțiile polițiștilor: ”să interzică temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a sa ori a altor persoane”.

Un alt amendament prevede posibilitatea ca polițiștii să organizeze un soi de potere populare pentru arestarea unor persoane. Agenții vor putea ”să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la sediul poliției a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum și să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”.

Opoziția a protestat cu ceva timp în urmă, PNL și USR au reclamat abuzurile pe care polițiștii le pot face prin această lege. Concret, liberalii au susținut că legea a preluat dintr-un alt act normativ o serie de prevederi controversate.

Acest lucru a fost subliniat de liberali în ședința cu scandal în care proiectul de modificare legislativă a primit raport de adoptare în Comisiile juridică și de apărare ale Camerei. Totul a culminat cu o părăsire a sălii de către parlamentarii liberali. Pe de altă parte, reprezentanții USR au anunțat că vor vota împotriva proiectului de lege, precizând că inițiativa conține ”numeroase prevederi nocive”.

Cu toate acestea legea a fost votată, iar actul normativ va fi depus la secretariatul general pentru 5 zile, termen în care se poate face o sesizare de neconstituționalitate.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, actul normativ merge la promulgare către Palatul Cotroceni. Ministrul de Interne, Carmen Dan, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, au depus, în luna martie, la Senat o inițiativă legislativă privind organizarea și funcționarea Poliției Române în care au preluat o serie de prevederi controversate, declarate neconstituționale în urma unei sesizări a președintelui Klaus Iohannis.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea