Rămâi conectat

Politică Administrație

Noile programe PNDR 2014-2020. O şansă pentru fermierii din Alba și din întreaga țară!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând de luni, pe site-ul MADR, fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vor găsi afişate informaţiile necesare în legătură cu măsurile de finanţare aprobate.

Informaţiile conţin date despre sumele alocate pentru fiecare măsură de investiţii şi obiectivele prioritare ale acestora, limitele de finanţare pentru fiecare proiect/măsură de finanţare, criteriile de eligibilitate, de risc etc.

Potrivit lui Nicolae Popa, diretor general adjunct al APDRP, “România se confruntă cu provocări în atingerea potenţialului economic şi social al sectorului agro-alimentar. Mai mult, spaţiul rural românesc înregistrează per ansamblu mari deficienţe, cum ar fi nivel scăzut al activității antreprenoriale, cu activităţi ce necesită un aport intensiv al forţei de muncă, în special în agricultura de (semi)subzistenţă; orientare modestă către export; investiţii scăzute și insuficient bazate pe cerere, acces la servicii şi infrastructură cu mult sub nivelul zonelor urbane. Alte deficienţe sunt discrepanţele regionale din ce în ce mai mari; o pondere mare a populaţiei aflată în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 reprezintă o oportunitate reală pentru a aborda punctele slabe, pe baza consolidării punctelor tari ale sectorului şi pe baza progresului realizat prin PNDR 2007-2013.

Pe lângă conceptul unei strategii de finanţare a investiţiilor axată pe nevoile reale ale spaţiului rural, noul Program pune un accent deosebit pe încurajarea tinerilor fermieri şi pe susţinerea fermelor familiale, în scopul de a crea o pătură de mijloc stabilă şi care să acţioneze ca o plasă de siguranţă pentru economia rurală. Astfel, prin obiectivele prioritare, Programul abordează şi probleme îmbătrânirii populaţie rurale şi a depopulării acestor zone.

Din cele 24 de măsuri existente în PNDR 2007-2013, în noul Program au mai rămas doar 13 măsuri, cele care sprijină investiţional fermele, care oferă plus valoare, locuri de muncă şi care asigură dezvoltarea şi modernizarea satului românesc. Suma aprobată de Uniunea Europeană pentru PNDR 2014-2020 este de 8,1 miliarde euro, la care se adaugă cofinanţarea României.

Astfel, capitolul „Dezvoltarea exploatațiilor agricole şi a întreprinderilor” cuprinde următoarele sub-măsuri:

Sub-măsura „Instalarea tinerilor fermieri” finanţează tinerii sub 40 de ani care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie. Suma alocată este de până la 60.000 euro pentru fiecare tânăr instalat, pentru o exploataţie cu dimensiunea Valorii Producţiei Standard care se încadrează între 15.000-50.000 euro. Tinerii fermieri pot solicita două tranşe de plată, prima în cuantum de 70% din valoarea primei de instalare, a doua în cuantum de 30% raportat la aceeaşi valoare, cu condiţia comercializării producţiei proprii în procent de minim 30% din valoarea primei tranşe. Pentru această măsură sunt alocate prin PNDR 2014-2020 400 milioane euro.

Pentru Sub-măsura „Sprijin pentru înfiinţare de activităţi neagricole în zone rurale”, cuantumul minim al sprijinului este de minim 10.000 euro, plafonul maxim situându-se la 70.000 euro. Şi în cazul acestei sub-măsuri sprijinul va fi acordat în două tranşe de plată, de 70% şi respectiv 30% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanţare. Suma alocată pentru perioada 2014-2020 este de 100 milioane euro.

Sub-măsura „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” acordă finanţare pentru investiţii în exploataţiile agricole a căror dimensiune economică este cuprinsă între 8.000 şi 14.999 euro. Sprijinul public nerambursabil este de 15.000 euro pentru o exploataţie agricolă, acordat de asemenea sub formă de primă în două tranşe de plată. În baza unui plan de afaceri şi cu condiţia ca la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată să demonstreze că o parte din producţie e comercializată. Din suma alocată de 150 milioane euro vor beneficia 10.000 de fermieri.

Sub-măsurii de reconversie pomicolă i s-a alocat pentru perioada 2014-2020 suma de 300 milioane euro.

Sub-măsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole” finanţează microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural care îşi creează sau dezvoltă noi activităţi în zonele rurale. Sprijinul nerambursabil este de 200.000 euro/beneficiar pe trei ani fiscali, intensitatea sprijinului public nerambursabil fiind de maxim 90%. Suma alocată pentru perioada 2014-2020 este de 150 milioane euro.”

Partea I a prezentării PNDR 2014-2020


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea