Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

Noiembrie – 2022 Luna Alergării! Crosul Europei – Sănătate și relaxare pentru fiecare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noiembrie – 2022 Luna Alergării! Crosul Europei – Sănătate și relaxare pentru fiecare

EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională CENTRU – invită elevii și cetățenii din Regiunea Centru, ținând cont de frumusețea acestei toamne, la o sesiune de mișcare în aer liber.

Alergarea poate fi o plăcere sau o alternativă pentru mersul cu mașina. ”Petreceți timpul în natură, încă este vreme bună și ajută la sănătatea fiecărui cetățean din Regiunea Centru și nu dăunează mediului înconjurător” este îndemnul pe care-l adresăm tuturor. Decât în casă, clasă, birou sau pe telefon, specialiștii recomandă stimularea stării de bine printr-o activitate în aer liber care aduce beneficii tuturor. Este Anul European al Tineretului, de aceea principalii participanți la activități sunt tinerii din 12 licee din Regiunea Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), dar lor li se poate alătura orice cetățean care dorește să se înscrie online. Toți cei care finalizează înscrierea vor obține un kit de înscriere, iar cele mai bune rezultate vor fi recompensate cu obiecte promoționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Crosul Europei a ajuns la ediția a VIII-a și invită tinerii și toți cetățenii să facă mai mult sport, pentru a conștientiza contribuția pe care fiecare o poate aduce atât la starea sa de sănătate, cât și la protecția mediului înconjurător. Responsabilitatea de a desfășura o activitate sportivă este a fiecăruia dintre noi, pentru sine însuși, dacă ne dorim o stare bună, psihică și fizică, fie că asta înseamnă mersul pe jos 30 minute, alergatul, mersul la sală sau muncitul la întreținerea grădinii. Activitatea pe care o propunem aduce cu sine și o componentă de networking, socializare pe care o  dorim de calitate și sperăm ca acest mod de viață să inspire din ce în ce mai mulți cetățeni. Pornind de la tema principală a activității – ce se concentrează pe prioritatea europeană ”Pactul Verde European” – dorim să implicăm cetățenii, fie prin deplasarea echipei EUROPE DIRECT în școli, fie prin înscrierea cetățenilor la crosul virtual, să alerge sau să se plimbe, pentru a susține un mediu mai curat, deoarece calitatea mediului înconjurător are o influență directă asupra sănătății noastre, a tuturor”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Echipa EUROPE DIRECT Regiunea Centru a pregătit materiale pentru 1200 de persoane, elevii de la școli și licee și alți cetățeni din Regiunea Centru. Participanții se pot înscrie fizic sau online la evenimentul CROSUL EUROPEI 2022, ajuns la ediția a VIII-a, ce are drept scop încurajarea practicării unui stil de viață sănătos, a implicării în comunitate pentru protejarea mediului și, nu în ultimul rând, pentru a susține prioritatea europeană ”Pactul Verde European”.

Singuri sau alături de prieteni, în parcuri, zone verzi sau în spații amenajate, cetățenii sunt invitați să se bucure de sănătate și să dea un exemplu prietenilor lor. Pentru componenta clasică a Crosului echipa EUROPE DIRECT va da startul la câte 100 de elevi ai liceelor din Alba Iulia, Câmpeni, Victoria, Râșnov, Sfântu Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureș, Reghin, Sibiu și Avrig.

Pentru cei care doresc să participe la Crosul Virtual înscrierea se face prin formularul: https://forms.gle/4TcC64qyCHNxBJuC9. Ulterior, fiecare trebuie să-și descarce o aplicație de fitness, iar după ce au realizat target-ul sportiv, să transmită înregistrarea activității către EUROPE DIRECT Regiunea Centru. Regulamentul acestui eveniment este disponibil pe pagina web www-europedirect-adrcentru.ro.

Alba Iulia 1.11.2022

Modul de desfășurare al Crosului Europei 2022:

Înscrierile se deschid în data de 1 noiembrie 2022. Evenimentul se va desfășura în două moduri: cros clasic sau cros virtual.

CROS CLASIC: prin participarea elevilor de la unitățile de învățământ selectate în funcție de posibilitatea desfășurării cursurilor cu prezență la școală. În cadrul acestora vor participa un număr maxim de 100 de elevi și cadre didactice per unitate de învățământ. Cei înscriși la această acțiune sportivă vor alerga cel puțin 1.000 m. Toți participanții vor primi din partea organizatorului un kit de materiale de înscriere (tricou, rucsac sport, breloc fluier) iar primii trei finaliști feminin, masculin, vor primi medalii și alte obiecte promoționale.

CROS VIRTUAL: prin participarea liberă a cetățenilor din Regiunea Centru, care se înscriu online la această activitate și care utilizează o aplicație de fitness care le înregistrează activitatea sportivă, exclusiv în afara locuinței.

 • Locuri disponibile: 100 la nivel regional.
 • Înscrierea și startul pot fi făcute oricând în intervalul 1 noiembrie (9:00) – 15 decembrie (23:59) 2022
 • Traseul va fi ales de fiecare participant în parte
 • Distanța minimă parcursă trebuie să fie de 2 km.
 • Activitatea ta trebuie să fie efectuată și salvată într-o singură sesiune, fără pauză și repornire. Distanțele nu se cumulează.
 • Vârsta minimă: 12 ani împliniți la data de 1 noiembrie 2022.
 • Nu sunt permise mai multe alergări per persoană înscrisă.
 • Persoanele din cadrul echipei Europe Direct Regiunea Centru nu pot participa la această activitate.

 

Participarea virtuală se va realiza prin următorii pași:

 1. Înscrierea în formularul online publicat de organizator: https://forms.gle/4TcC64qyCHNxBJuC9,
 2. Deschidere aplicație fitness și alergare sau mers alert, pe distanța dorită de participant. Nu se acceptă ciclism, mersul cu trotineta, role, skateboard etc.
 3. Înregistrarea datelor de concurs: Fiecare participant va trebui să trimită informații din aplicația fitness privind distanța parcursă, data, timpul, precum și o dovadă a activității sportive. Dovada poate consta în imagine sau link-ul către un site web care conține detalii despre activitatea dvs. de alergare înregistrată, inclusiv data, ora, distanța, ritmul, etc. Trebuie să vă asigurați că dovada poate fi vizualizată de către organizator. Înregistrările manuale fără nicio dovadă de date, care nu sunt înregistrate folosind nicio aplicație mobilă sau dispozitiv GPS, nu vor fi luate în considerare.
 4. Transmiterea pachetului de informații despre activitate (sumar de alergare/pași, distanța parcursă, harta activității sportive, cel puțin 2 imagini foto ale alergătorului pe traseu sau un scurt video se face la adresa de e-mail [email protected] Titlu e-mail – ”Înscriere Cros, … (numele persoanei)”.
 5. Pentru pasul final de înscriere se va trimite o imagine cu alergătorul înscris și cartea de identitate, ținută în așa fel încât să fie vizibile adresa, imaginea și numele titularului, informații care trebuie să coincidă cu datele participantului înscris. În cazul alergătorilor sub 14 ani, unul dintre părinți va putea realiza imaginea cu cartea de identitate, alături de copil, pentru finalizarea înscrierii.

 

KIT ÎNSCRIERE ȘI PREMII:

 • Toți participanții la Crosul Europei vor primi un kit de înscriere (tricou de alergare, rucsac sport, breloc fluier).
 • Participanții la crosul virtual vor primi un materiale promoționale după finalizarea evenimentului.
 • Se acordă câte 6 seturi de premii promoționale pentru finaliștii elevi de la fiecare școală (primii 3 clasați masculin și feminin), respectiv 10 seturi pentru cetățenii cu cele mai bune rezultate obținute, raportat la timpul obținut și distanța parcursă.
 • Pentru Crosul virtual, kitul va fi livrat în termen de maxim o lună de zile de la eveniment. Acesta se va ridica de la sediile birourilor regionale din cele șase județe ale Regiunii Centru, de către participanții înscriși nominal la Cros, conform adresei menționate în formular. Adresele birourilor regionale se pot consulta în subsolul paginii web: http://www.adrcentru.ro/adr-centru-echipa/. La cerere, acestea se pot livra prin curier cu plata la livrare.

Pentru informații privind protecția datelor personale puteți consulta: http://www.adrcentru.ro/politica-confidentialitate-date/

Regulamentul Crosului Europei 2022 trebuie să fie cunoscut de toți cei ce doresc să participe, pentru a cunoaște, a-și asuma și respecta termenii și condițiile de participare. El poate fi consultat pe site-ul https://europedirect-adrcentru.ro/noiembrie-2022-luna-alergarii-crosul-europei-sanatate-si-relaxare-in-scoala-si-natura/.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Unirea Ziarul

Publicat

în

Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Printre veniturile care vor crește de la 1 ianuarie se numără și pensiile militarilor. Noua ordonanță prevede că pensiile militarilor vor crește diferențiat, astfel că nu se aplică unitar același procent.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%

Creșterea pensiilor militarilor este prevăzută în următoarele paragrafe:

”Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite și/sau actualizate, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31.12.2017, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:

Elit - Gustul Desăvârșit

– până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 12,5%, fără să depășească 3.256 lei;

– între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 8,5%, fără să depășească 4.687 lei;

– între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 6,5%, fără să depășească 6.103 lei;

– între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 5,2%, fără să depășească 7.518 lei;

– între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 4,4%, fără să depășească 8.902 lei;

– între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 3,5%, fără să depășească 10.000 lei.

(2) Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 01.01.2018, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:

– până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 3,8%, fără să depășească 3.076 lei;

– între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 2,5%, fără să depășească 4.485 lei;

– între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 1,9%, fără să depășească 5.888 lei;

– între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 1,5%, fără să depășească 7.295 lei;

– între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 1,3%, fără să depășească 8.687 lei;

– între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 1%, fără să depășească 10.000 lei.

(3) În cazul indexării cuantumurilor pensiilor militare de stat potrivit alin. (1) şi (2) pentru pensiile stabilite conform art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 60 alin. (2) şi (3) din aceeași lege, se aplică în mod corespunzător.

(4) În situaţia în care cuantumul pensiilor militare de stat indexate potrivit alin. (1)-(3) este mai mic decât cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează acesta din urmă.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Un album cu fotografii de la Marea Unire a fost expus la Muzeul Naţional de Istorie a României. Piesa de patrimoniu poartă și semnătura lui Vasile Goldiş, unul dintre artizanii Marii Uniri, şi emblema atelierului lui Samoilă Mârza, fotograful care a realizat fotografiile în 1918, la Alba Iulia. Sunt singurele păstrate de la cel mai important eveniment din istoria României.

CAMELIA CSIKI, jurnalist TVR: Samoială Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf care a surprins Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia. Norocul său a fost că a venit de pe front cu 4 zile înainte. Pentru a ajunge la Alba Iulia din satul său a parcurs cu bicicleta 11 kilometri și a cărat aparatul greu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doar 5 clişee fotografice în care Mârza a surprins mulţimea adunată la Alba Iulia au rămas mărturie a ceea ce s-a întâmplat în 1918.

CRISTINA PĂIUŞAN NUICĂ, muzeograf, Muzeul Naţional de Istorie a României: Samoilă Mârza a făcut mai multe albume şi le-a dat unor personalităţi care au participat şi care au fost importante în perioada Marii Uniri. A inclus și și foile volante care s-au dat atunci la Alba Iulia. În album este și Imnul Unirii, scris de Ion Băilă.

Povestea albumului i-a încântat pe copiii care au aflat ce a însemnat Marea Unire.

RADU ŞTEF, elev la Colegiul Petru Maior din Reghin: S-a petrecut la Alba Iulia, după încheierea Primului Război Mondial și s-a unit Transilvania, Basarabia și Bucovina cu România.

ELENA MELANIA PLATON, profesoară la Colegiul Petru Maior din Reghin: Am venit cu un grup de copii din Reghin să sărbătorim Ziua Unirii aici și ne-am gândit să vizităm mai multe muzee.

Preţiosul albumul va fi expus doar până duminică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un exemplar de pește Pirahna a fost descoperit în Crișul Repede: Garda de Mediu Bihor încearcă să descopere cum a ajuns exemplarul în râu

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Un exemplar de pește Pirahna a fost descoperit în Crișul Repede: Garda de Mediu Bihor încearcă să descopere cum a ajuns exemplarul în râu

Doi orădeni au găsit un exemplar de Piranha cu burtă roșie, specie de pește agresivă, originară din America de Sud, în centrul Oradei, în apa Crișului Repede.

Șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, a confirmat descoperirea și a alertat și alte instituții, pentru declanșarea unei anchete care să conducă la identificarea persoanei care a aruncat peștele în Criș. „Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a declarat Șerbănescu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Exemplarul de Piranha a fost găsit miercuri dimineață, de către doi orădeni pasionați de pescuit și de ecologie. „Am vrut să curățăm unul dintre locurile de pescuit din centrul orașului, de pe malul stâng al Crișului, în aval de Podul Centenarului. La un moment dat, scoțând de pe mal cârpe și alte mizerii, am văzut plutind exemplarul de Piranha.

Era mort, dar de puțin timp, cea mai probabilă explicație fiind că temperatura apei a scăzut în noaptea de marți spre miercuri sub 10 grade”, a relatat pentru e-Bihoreanul unul dintre cei doi orădeni. Ulterior, ipoteza prezenței unor exemplare Pirahna în pârâul Peța fost exclusă de prezentanții ABA Crișuri.

„În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii ABA Crişuri, care fac măsurători zilnice a temperaturilor pe pârâul Peţa am aflat că în momentul de faţă specia aceasta de peşti nu ar putea trăi nici în apele pârâului deoarece acum temperatura apei este de 12 grade Celsius, iar temperatura la care trăiesc aceştia este de 23 de grade”, a declarat pentru Bihon.ro Sever Șerbănescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea