Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Nicio vineri fără lupte în Cetatea Alba Carolina – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

daci si romani39De la sosirea primăverii și până în septembrie, nu vom avea nicio vineri fără lupte în Cetatea Alba Carolina. Și bineînțeles, nu este vorba despre luptele de stradă sau orice altfel de încăierări, ci de demonstrațiile militare, pline de umor și tâlc realizate de Legiunea a XIII-a Gemina împreună cu Lupii de Fier ai Apoulonului.

Și în această vineri ne-am întors în timp, aproximativ 1.800 de ani, în vechiul Apulum, iar gazdele noastre au fost Dacii de la Piatra Craivei și Legiunea a XIII-a Gemina. După bine cunoscutele prezentări și strigăte de luptă (pentru că majoritatea celor prezenți 80-90% au fost turiști, veniți special pentru eveniment) a început spectacolul. Prima luptă a implicat trei romani și mulți daci, pentru ca apoi numărul de reenactori să fie aproximativ egali, și, la sfârșit, a urmat lupta unul la unul.

Liviu Zgârciu, unul dintre protagoniștii acestor evenimente și prezentatorul de vineri seara a spus că bătălia s-a terminat la egalitate și s-a arătat mulțumit că tot mai mulți copii cunosc comenzile de luptă din limba latină, un început spre învățarea istoriei.

Demonstrațiile militare au avut parte de implicarea activă a publicului, la sfârșit, copiii care erau ”înarmați” i-au ”pus la zid” pe romani. Nu a lipsit nici demonstrația cu uliul din trupa dacilor, Gusti, care a ascultat de comenzile stăpânului și nu a mai ”aterizat” în capul unei doamne, la fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută.

O nouă lecție de istorie va fi predată vinerea viitoare în fața Porții a IV-a, de la ora 19.00, până la 20.00.

[nggallery id=2062]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea