Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

Neluţu Popa a revenit în fruntea Centrului de copii şi juniori al Unirii Alba Iulia: „Gicu Grozav şi Mihai Oancea au salvat Unirea!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Implicarea lui Gicu Grozav, alături de Mihai Oancea, la Unirea Alba Iulia a adus după sine o măsură justă: instalarea antrenorului Neluţu Popa în fruntea Centrului de copii şi juniori al formaţiei fanion a judeţului Alba. Golgheterul all-time al formaţiei din Cetatea Marii Uniri, cel care şi-a legat peste trei decenii destinele de Unirea Alba Iulia, descoperindu-i pe Gheorghe Grozav şi Selagea, a revenit acolo unde îi era locul, în „alb-negru”!

*”Totul va fi gratuit, părinţii au plătit destul!”

Deja şi-a structurat planul de bătaie: antrenamentele grupelor de juniori A, B şi C se vor desfăşura la Oarda de Jos şi prin rotaţie pe terenul doi al Stadionului „Cetate”, iar cei mai mici unirişti (din 2009 şi mai mici) se vor pregăti pe terenul central. Neluţu Popa spune că Unirea Alba Iulia a început un nou capitol la nivel juvenil. „Nu mai apelăm la ajutorul părinţilor, nici cu 50 de bani, totul se va achita de către club. Destul au suportat părinţii în ultimii ani, când a fost criză la Unirea şi doar pasiunea a ţinut în viaţă activitatea”, promite Neluţu Popa.

*De la Europa, la Academia „Gheorghe Hagi”

În ultimii şase ani, Neluţu a activat la Europa Alba Iulia, având rezultate notabile, fiind în 4 rânduri campion judeţean. Mai mult, două dintre talentele sale, Edi Moga (născut în 2004) – în 2015 şi Bogdan Lazăr (din 2003) – în 2016, au ajuns la Academia „Gheorghe Hagi”. În jur de 40 de copii de la Europa Alba Iulia au venit la Unirea Alba Iulia în următoarea perioadă, urmându-şi antrenorii, pe Neluţu Popa şi Ciprian Selagea.

Elit - Gustul Desăvârșit

*”Gicu şi Mihai Oancea au salvat Unirea”

Eu cred că Dumnezeu i-a împins pe Gicu Grozav şi Mihai Oancea să facă pasul spe Unirea. Dacă nu apăreau ei, echipa era în pragul desfiinţării, aşa, speranţele sunt mari”, spune fosta glorie uniristă, ce are planuri îndrăzneţe: „Vrem să ne organizăm foarte bine în primul an la copii şi juniori, să fie cât mai mulţi fotbalişti, la fiecare grupă, să avem de unde selecta. Să putem alimenta, cu elemente valoroase, echipa de seniori, care, în 2-3 ani, poate reveni în Liga a 2-a”.

La precedenta implicare la Unirea, în startul activităţii, în 1999, Neluţu a strâns peste 300 de copii, iar de acolo au crescut generaţii promiţătoare, cu nume precum Lasc, Cl. Oara, Potopea, I. Grozav, Al. Man, Selagea, A. Cîmpean, A. Ianc, Gicu Grozav, Hârciagă, Al. Giurgiu, Fl. Ilie, C. Cristea, Bratima etc (enumeraţi într-o ordine aleatorie). „Sper să reuşim să realizăm măcar jumătate din ce am făcut atunci! Din acest punct de vedere, prin jucătorii pe care i-a crescut, Unirea Alba Iulia este mult peste alte cluburi din Liga 1. Avem exemplul lui Hagi, ce adună tot ce e mai bun din ţară şi îi creşte, iar apoi valorifică talentele prin transferuri”, a spus Neluţu, un alt pas important fiind înscrierea echipelor de juniori A şi B la nivelul competiţiilor naţionale, călăuzindu-se după principiul: „mai bine pierzi cu alte judeţe, decât să câştigi cu formaţiile din Alba”.

*Tricoul cu care Gicu a marcat contra Turciei este la Neluţu!

Relaţia cu Gicu Grozav, cel pe care l-a şlefuit încă de la 9 ani, când internaţionalul român a făcut primii paşi în fotbal, a rămas una specială: „Gicu are încredere în mine, mă respectă. Mi-a spus doar atât: «Profesore, ştiţi foarte bine ce aveţi de făcut»”, a povestit Neluţu Popa, ataşat de fotbalistul ajuns la Karabukspor. În fapt, decarul echipei naţionale a rămas mereu alături de antrenorul care l-a călăuzit la începutul carierei, în diverse momente, cu cadouri de Sărbătorile de iarnă, plus mingi, treninguri, echipament etc, cumpărate pentru copiii de la Europa Alba Iulia. Mărturie pentru această legătură specială este faptul că Gicu Grozav i-a făcut cadou fostui său antrenor tricoul echipei naţionale, din meciul de la Istanbul, contra Turciei, în care a înscris primul gol oficial în „tricolor”, în 2012!

„Pornim de la zero, dar important este că vrem să construim, cu răbdare, să întărim sectorul juvenil. Iar rezultatele şi progresul tinerilor jucători, pe care le aşteptăm an de an, să ne confere speranţe că aceştia vor deveni jucători de nădejde ai echipei mari, că vor face pasul. Trebuie răbdare şi încredere”, a încheiat Neluţu Popa, cuvintele însemnând un pariu cu viitorul, o speranţă pentru renaşterea Unirii Alba Iulia!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Volei Alba Blaj, 5 transferuri pentru viitorul sezon | Bojana Milenković, principala lovitură pentru campioana României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Volei Alba Blaj a anunțat locul cu care va aborda stagiunea 2022/2023, pregătirile urmând să debuteze luni, 15 august.

Din efectivul condus de “principalul” Stevan Ljubičić (care va începe al doilea sezon) fac parte 10 jucătoare din vechiul campionat, dar și 5 voleibaliste înregimentate în această perioadă (extremele Bojana Milenković și Andrea Kossanyiová, centrii Georgiana Faleș și Raisa Ioan și libero-ul Andra Cojocaru), 3 dintre acestea fiind componente ale naționalei României. În privința achizițiilor, lovitura în intersezon este dată de revenirea extremei Bojana Milenković. Lotul este alcătuit din 15 jucătoare, 8 dintre acestea fiind “straniere”.

Jucătoarele nou-venite:

*Bojana Milenković (Serbia, 25 ani, 1,85 m; foto, jos, dreapta) revine, după un sezon, la Volei Alba Blaj, de la Chemik Police, alături de care a câștigat în acest an campionatul Poloniei. Cu Volei Alba Blaj, Bojana Milenković a cucerit Cupa României. Este componentă a naționalei Serbiei, campioană mondială în 2018 și campioană europeană în 2017 și 2019.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Georgiana Faleș (România, 36 ani, 1,86 m, Știința Bacău; foto, sus, stâna) este una dintre cele mai experimentate și valoroase voleibaliste din România, fostă componentă de bază a echipei naționale. Cariera ei este legată de clubul băcăuan, alături de care a cucerit două titluri naționale și o Cupă a României. Este câștigătoare a Cupei Challenge cu CSM București, în singurul sezon petrecut în capitală.

*Andrea Kossanyiová (Cehia, 29 ani, 1,85 m; foto, sus, dreapta) a a evoluat pentru Volley Wrocław (Polonia). Este componentă de bază a naționalei Cehiei, alături de care a câștigat de două ori European Golden League (2012 și 2019), în 2019 fiind desemnată MVP-ul competiției. Are în palmares 6 titluri de campioană și 5 Cupe ale Cehiei, obținute cu VK Prostějov și VK UP Olomouc.

*Raisa Ioan (România, 22 ani, 1,88 m, foto, jos, centru), a petrecut ultimul sezon la CS Medgidia. Ea a debutat în Divizia A1 în tricoul echipei CSU Medicina Târgu Mureș, pentru care a evoluat în perioada 2015-2021, și are selecții în naționala României.

*Andra Cojocaru (România, 20 ani, 1,60 m; foto, jos, stânga), a evoluat în perioada 2019-2022 la Rapid, tânărul libero debutând deja în echipa reprezentativă a României.

Vor continua colaborarea cu “mândria Albei” Gergana Dimitrova (Bulgaria, 26 ani, 1,84 metri) – secund (extremă), Nađa Ninković (Serbia, 29 ani, 1,90 m) – centru, Sorina Miclăuș (23 ani, 1,80 m) – secund (extremă), Victoriia Russu (Rusia, 23 ani, 1,94 m) – universal/fals, Iarina Axinte (17 ani, 1,78 m) – coordonator, Jovana Kocić (Serbia, 24 ani, 1,90 m) – centru, Ștefania Cheluță (18 ani, 1,92 m) – universal/fals, Andreea Ispas (32 ani, 1,70 m) – libero, Jovana Cirković (Serbia, 18 ani, 1,92 m) – secund (extremă) și Slađana Mirković (Serbia, 26 ani, 1,85 m) – coordonator


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Dată drept sigură în urmă cu o săptămână, rămânerea în eșalonul terț a Sticlei Arieșul Turda, echipă ce a retrogradat la finele sezonului trecut, la fel ca Unirea Alba Iulia, fiind reprimită pentru a se completa locurile libere din Liga 3, nu mai este de actualitate.

Autoritățile turdene au considerat că timpul este prea scurt pentru a rezolva activitatea fotbalistică, startul stagiunii fiind în 27 august, și au spus “pas” preferând să evolueze în Liga 4. În consecință, Federația Română de Fotbal trebuie să găsească o altă soluție pentru configurarea celor 10 serii în ediția 2022/2023.

În ultimele zile a circulat o variantă conform căreia cele 4 reprezentante din Alba (Metalurgistul Cugir, CS Ocna Mureș, CSM Unirea Alba Iulia și nou-promovata CS Universitatea Alba Iulia) vor fi repartizate tot în Seria 9. În componența acesteia vor mai fi 3 echipe din Mureș (Unirea Ungheni, Avântul Reghin și ACS Tg. Mureș, nou-promovată), două din Bistrița-Năsăud (Gloria Bistrița și Silvicultoru Maieru, nou-promovată) și una din Harghita (AFC Odorheiu Secuiesc). Până la vestea renunțării formației turdene, Sticla Arieșul se regăsea, conform sursei respective în Seria 10 alături de Viitorul Cluj, Sănătatea Cluj, CFR Cluj 2, Minerul Ocna Dej, SCM Zalău, Sportul Șimleu Silvaniei, CSM Satu Mare, Victoria Carei și CSM Sighetu Marmației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alte informații vehiculate în lumea fotbalului susțin că echipele din Alba vor avea partenere, în Seria 9, pe cele 3 grupări din Mureș, plus alte trei din Cluj. Lucrurile se vor lămuri în mod oficial spre finele săptămânii viitoare, când este prevăzută o ședință de Comitet Executiv al FRF dar și o etapă în Cupa României, când intră în cursă și 68 de divizionare terțe, prilej potrivit pentru a se “lua pulsul”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Unirea Alba Iulia, mulțumiri Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinul financiar acordat

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Conducerea CS Unirea Alba Iulia, cel mai important club soportiv din Alba, cu performeri prezenți la Campionate Europene și Mondiale, la diverse ramuri sportive, mulțumește Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinulul financiar acordat recent.
Cooperarea și în acest an cu Primăria Alba Iulia a ajutat CS Unirea Alba Iulia să își construiască o proiecție bugetară clară pentru trimestrele lll și lV, care ne-a stabilizat poziția de a participa cu sportivii noștri la activitatea sportivă și a condus la o relație de colaborare între aceste două instituții ale statului. În numele echipei CS UNIREA Alba Iulia, domnule primar vă adresez mulțumirile noastre pentru sprijinul financiar acordat”, a transmis Daniela-Olivia Moșneag, directorul CS Unirea Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea