Ziarul Unirea

Muşuroiul

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Descinderile cu presa de faţă de la câteva puncte vamale, nu cele mai fierbinţi, de pe graniţele non-UE ale României au avut efectul unui băţ înfipt în muşuroiul de furnici. Deranjate de intruziunea brutală şi neaşteptată în muşuroiul lor extrem de bine organizat, micile vietăţi încep să alerge aparent haotic pentru a-şi apăra casa şi mai ales regina. Aidoma lor, vameşii, cei rămaşi în libertate, indiferent de punctul vamal unde-şi desfăşoară activitatea, au intrat „în priză”, chiar dacă acest lucru nu este cunoscut (încă) opiniei publice. Vor încerca să reducă la minimum pierderile.
Însă nu doar vameşii se agită. Jurnaliştii şi politicienii sunt şi ei extrem de excitaţi. Primii pentru că doresc să afle ce persoane se ascund sub titulatura conspirativă a celorlalte piese ale angrenajului corupţiei în vămi, ceilalţi pentru că, indiferent de partidul din care fac parte (mă refer la partidele mari) au ceva de ascuns, au o legătură nesănătoasă cu oamenii din vămi. Acum au căzut pionii şi poate vreo doi-trei cai. Chiar dacă a fost şeful Administraţiei Naţionale a Vămilor, demisul Radu Traian Mărginean, tot un pion este. Unul ceva mai avansat! Acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie deşi foarte spectaculoase, dacă nu sunt continuate şi în punctele vamale importante, dacă nu se extind şi asupra altor tipuri de corupţie, au efectul unei pişcături de ţânţar asupra unui elefant. Chiar rudele, apropiaţii sau avocaţii unora dintre vameşii şi poliţiştilor de frontieră ridicaţi de DNA spun cu titlu de circumstanţă atenuantă că sumele care se luau mită în aceste puncte vamale erau mici. Fără îndoială că vom afla despre sume mult mai mari dacă DNA îşi continuă acţiunile la Constanţa, Arad, Bucureşti, Iaşi, dar lucrând deocamdată cu materialul furnizat, spunem că pic cu pic se face lacul. Şi ce mai „luciuri de apă” au acumulat unii…!
De când a început scandalul privim politicienii argumentând şi acuzându-se. Din păcate pentru credibilitatea lor, comunicatorii Opoziţiei încearcă să-şi creeze o imagine imaculată. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! Ba este vorba despre un ultim efort al guvernanţilor de a le arăta europenilor că temerile în virtutea cărora ne-au amânat aderarea la spaţiul Schengen sunt neîntemeiate (dar efectul este contrar!), ba este vorba despre încercarea preşedintelui de a-l destabiliza pe Vasile Blaga (el însuşi cu trecut vamal) în cursa spre şefia PDL… Şi atenţia se deturnează spre aceste aspecte. Cred însă că indiferent de geloziile care au declanşat acţiunea, ea, dacă are rezultate bune în reducerea corupţiei, este binevenită. Şi mai cred încă ceva: prea uşor se trece cu vederea că o structură de corupţie atât de bine articulată şi extinsă nu putea apărea peste noapte. Cred că fiecare partid politic, atunci când s-a aflat la guvernare a contribuit fie prin inacţiune, fie direct în crearea acestei structuri atât de eficiente în stoarcerea banilor şi încurajarea contrabandei. De aceea este foarte bine să aflăm care sunt „reginele” actuale şi ar fi şi mai interesant să vedem care au fost reginele guvernelor precedente, acum scoase din joc. Pentru că acestea ar putea reveni pe vechile posturi cu şanse foarte mari de a avea aceleaşi apucături.
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419