Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Muşeţelul – întrebuinţări şi proprietăţi, un medicament universal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Muşeţelul plantă medicinală • Muşeţelul întrebuinţări şi proprietăţi • Preparate din muşeţel • Proprietăţi terapeutice

Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. De-a lungul secolelor, oamenii au folosit muşeţelul pentru multiplele sale întrebuinţări. Muşeţelul este o plantă la îndemâna oricui, iar ceaiul este un adevărat elixir pentru diverse afecţiuni. Poate fi folosit deopotrivă de adulţi dar şi de copii, inclusiv de sugari. Acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente, toate având proprietăţi miraculoase. Putem renunţa, din când în când, la medicamentele foarte scumpe şi deopotrivă toxice pentru organism, în favoarea muşeţelului, o plantă pe care o putem culege chiar noi, o putem usca şi folosi pe tot parcursul anului. Florile de muşeţel conţin atât vitamine, cât şi vitamina C şi vitamina B1, minerale şi ulei eteric, cu proprietăţi antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cica­­trizante, sudorifice şi antialergice.Cum procurăm şi cum recoltăm florile de muşeţel?
Florile de muşeţel le putem procura de la farmaciile naturiste, plafaruri, sub formă de pliculeţe de ceai de la orice farmacie, din pieţe sau le putem recolta. Dacă aveţi posibilitatea, puteţi recolta flori de muşeţel atunci când acesta are petalele îndreptate în jos, iar centrul florii este galben auriu, apoi îl uscaţi la o temperatură ce poate varia între 20 şi 30 de grade Celsius, pe un strat de maxim 5 centimetri grosime. Nu întoarceţi florile în timpul uscării. Florile de muşeţel sunt complet uscate atunci când sunt foarte aspre, iar când le strângeţi între degete, plesnesc. Păstraţi florile de muşeţel în pungi de hârtie sau în cutii de carton.

Preparate din muşeţel
Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Alături de tradiţionala infuzie, există numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:
Infuzie din muşeţel şi cimbru. Este un tonifiant ideal pentru sistemul nostru imunitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezintă un veritabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii patogeni şi întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Aceste calităţi amplifică acţiunea benefică a muşeţelului, transformând infuzia într-o adevărată porţie de imunitate. Ceaiul se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g). Peste plante se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.
Mixtură imunostimulatoare. Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mărunţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis ermetic. Pentru a obţine infuzia, se folosesc două linguriţe (10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.
Ceai împotriva infecţiilor fungice. Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imunodeficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două linguriţe de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de amestec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ulei de muşeţel şi mentă. Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala “poartă” de intrare a viruşilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se amestecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.

Proprietăţi terapeutice
Cura cu infuzie sau pulbere de muşeţel ne ajută să scăpăm de depresie. Cercetătorii au demonstrat faptul că, dacă timp de o lună de zile urmăm cura cu infuzie de muşeţel (câte două căni pe zi) sau cu pulbere de muşeţel (câte o linguriţă de trei ori pe zi), ne vom simţi mult mai bine, mai revigoraţi, putem face faţă mai uşor încărcăturii emoţionale, perioadelor de stres la locul de muncă sau problemelor de altă natură. De asemenea, ne vom odihni mult mai bine şi vom face faţă provocărilor intelectuale.
Răcelile, stările gripale, inflamaţii ale laringelui şi alte alte afecţiuni ORL tratate cu muşeţel. În stările gripale, muşeţelul face minuni. Puteţi să consumaţi trei căni de infuzie de muşeţel pe zi în amestec cu mentă şi tei, precum şi cu o linguriţă de miere şi cu siguranţă vă veţi simţi mult mai bine. Această cură cu infuzie de plante nu trebuie să dureze mai mult de o săptămână. De asemenea, cei ce dispun de aparate de aerosoli pot folosi ceaiul de muşeţel în ceea ce priveşte inflamaţii ale căilor respiratorii atât la copii, sugari, cât şi la adulţi.
Colitele cronice şi colicile bebeluşului,  ameliorate cu muşeţel. Atât colitele, cât şi enterocolitele şi gastritele pot fi tratate cu infuzia de muşeţel. În privinţa inflamaţiei mucoasei stomacului şi intestinelor, dar şi în ameliorarea colicilor bebeluşului, muşeţelul s-a dovedit a fi o plantă miraculoasă.
Muşeţelul şi tratamentele cosmetice. Deoarece are proprietăţi din cele mai diverse, ceaiul de muşeţel poate fi folosit şi ca adjuvant în tratamentele cosmetice. Atât tenul uscat, cel iritat, cât şi tenul gras îşi găsesc alinarea în ceaiul de muşeţel, aplicat sub formă de comprese pe zonele ce necesită o atenţie deosebită. Puteţi pune atât comprese cu vată sau tampoane de vată îmbibate în ceai de muşeţel pe faţă, dar puteţi face şi băi de abur cu flori de muşeţel. De asemenea, rănile pot fi curăţate mult mai bine cu ceai de muşeţel datorită proprietăţilor sale antiseptice şi dezinfectante. Mai mult decât atât, iritaţiile de scutec ale bebeluşului pot fi uşor tratate cu ceai de muşeţel. Dacă vă clătiţi părul cu ceai de muşeţel după fiecare spălare, acesta va deveni mai luminos, mai strălucitor şi va căpăta o tentă aurie.

Atenţie! Precauţii în administrarea muşeţelului!
Ceaiul de muşeţel trebuie consumat cu precauţie de femeile însărcinate, deoarece poate provoca contracţii uterine. Ceaiul consumat de către sugari nu trebuie lăsat foarte mult la infuzat şi nici amestecat cu miere. Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauţie ceai de muşeţel, precum şi persoanele cu diferite alergii. Dacă simţiţi o senzaţie de greaţă şi vomă, este posibil să fie de la ceaiul de muşeţel prea concentrat. Nu luaţi niciodată o aspirină cu ceai de muşeţel, din cauza proprietăţilor anticoagulante şi nici împreună cu medicamente sedative. Înainte de a începe o cură cu muşeţel, cel mai bine ar fi să consultaţi un medic sau un fitoterapeut. Materialul este extras dintr-un referat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea