Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Municipiul Sebeş se face tot mai cunoscut în Europa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârşitul lunii aprilie, o delegaţie a municipiului Sebeş, condusă de viceprimarul Adrian Bogdan, a răspuns invitaţiei primarului dr. Molnár Attila, participând la sărbătoarea oraşelor Kómarom (Ungaria) şi Kómarno (Slovacia). Gazdele au pregătit un program variat, delegaţii Sebeşului luând parte atât la evenimentele culturale pregătite de cele două oraşe, cât şi la o întâlnire cu delegaţiile înfrăţite cu Kómarom, din Cehia, Slovacia, Austria, Germania, Finlanda şi Franţa. În cadrul acestei întâlniri, delegaţiile au prezentat istoria oraşelor proprii, precum şi istoria înfrăţirii lor, realizările de până acum şi perspectivele dezvoltării acestor legături. Delegaţia Sebeşului, condusă de viceprimarul Adrian Bogdan, din care au făcut parte consilierii locali Cristina Lupu, Cornel Mihălţan şi Radu Totoian – directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, a surprins plăcut asistenţa prin modul de prezentare a istoriei Sebeşului, a istoriei înfrăţirii cu cele două oraşe gazdă şi a perspectivelor culturale, economice şi administrative. De-a lungul timpului, o serie de activităţi organizate fie la Sebeş, fie la Kómarom, s-au bucurat de aprecierea autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor celor două oraşe. Amintim aici Tabăra internaţională de creaţie, care a reunit, pentru o săptămână, în grădina muzeului din Sebeş, în vara anului 2009, copii din Ungaria, Slovacia şi România. Aceştia au fost iniţiaţi într-o serie de activităţi tradiţionale româneşti, pictură pe sticlă, olărit, sculptură în lemn şi arte decorative.
De asemenea, pe linia bunei colaborări culturale se situează şi participarea la sesiunea ştiinţifică a Muzeului Municipal Sebeş a doamnei Szamado Emese, arheolog specializat în epocă romană, de la muzeul din Kómarom, care va fi prezentă şi în acest an la evenimentul amintit. Un moment deosebit de interesant a fost vizita organizată la herghelia de la Babólna, unde membrii delegaţiilor au vizitat atât muzeul hergheliei, cât şi grajdurile cu superbii cai pur sânge arab crescuţi aici începând din a doua jumătate a secolului al XIX – lea. O surpriză plăcută oferită de organizatori a fost seara festivă, din cadrul căreia nu a lipsit muzica tradiţională maghiară şi slovacă, iar un interpret local a cântat melodii populare în limbile fiecărei delegaţii (de remarcat pronunţia corectă, fără cusur, cel puţin pentru melodiile interpretate în limba română). Întâlnirea a fost fructuoasă, pe lângă momentele de destindere, inerente participării la un astfel de eveniment, delegaţia română a purtat discuţii cu delegaţia polonă şi slovacă, în vederea unei eventuale înfrăţiri. La final, viceprimarul Adrian Bogdan s-a întâlnit cu primarii Rada Miejska w Sosnowcu din Polonia, Peter Holeček din Cehia şi Anton Marek din Slovacia. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA: Invazie de tigrul platanului la Alba Iulia. ”Pișcă, am încercat să stăm afară și nu am putut”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Invazie de tigrul platanului la Alba Iulia. ”Pișcă, am încercat să stăm afară și nu am putut” Tigrul platanului cauzează mari neplăceri albaiulienilor care au vrut să profite de timpul frumos de afară și să petreacă a doua zi de Paște în aer liber, la Alba Iulia. Ploșnițele dantelate sunt extrem de enervante, iar înțepăturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea