// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
ALBAFEST - 2019

Municipiile reședință de județ vor putea solicita, din octombrie, fonduri pentru autobuze electrice și troleibuze

Începând cu 3 octombrie 2018, municipiile reședință de județ, precum și municipiul București vor putea solicita fonduri și achiziționa, prin intermediul unui program de finanțare nerambursabilă, mijloace de transport în comun mai puțin poluante. Scopul final al programului îl reprezintă îmbunătățirea calității aerului din aceste localități prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ordinul Ministerului Mediului nr. 741/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane a intrat în vigoare în luna iulie, iar de curând a fost anunțată și perioada în care se va desfășura sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare. Astfel, potrivit unui comunicat recent al Administrației Fondului pentru Mediu, sesiunea de depunere a dosarelor se va desfășura în perioada 3 octombrie – 2 noiembrie 2018.

Beneficiarii eligibili vor fi, în acest caz, municipiile reședință de județ, precum și municipiul București. Ajutorul financiar nerambursabil acordat va fi de cel mult 80% din valoarea de achiziție a mijloacelor de transport, iar suma maximă finanțată în funcție de numărul de locuitori va fi:

  • între 35.000 și 200.000 de locuitori – buget maxim 20.000.000 lei;
  • între 200.001 și 400.000 de locuitori – buget maxim 110.000.000 lei;
  • peste 400.001 locuitori – buget maxim 340.000.000 lei.

Dacă suma solicitată prin cererea de finanțare va depăși pragul maxim permis aferent numărului de locuitori, diferența rezultată va fi considerată neeligibilă.

Mijloacele de transport în comun eligibile în cadrul proiectelor de acest tip vor fi din categoriile următoare:

  • autobuze electrice;
  • autobuze electric-hibride;
  • autobuze noi alimentate cu gaz natural comprimat (GNC);
  • troleibuze noi.

Ajutorul financiar se va acorda prin modalitate nerambursabilă, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului, în timp ce contribuția proprie a solicitantului și cheltuielile neeligibile vor fi asigurate din surse financiare proprii.

În cadrul acestui program de finanțare, vor fi eligibile proiectele care îndeplinesc simultan două criterii:

  • autovehiculele solicitate prin cererea de finanțare vor fi din categoria M3: autobuze electrice, autobuze electric hibride, autobuze alimentate cu GNC sau troleibuze;
  • proiectul pentru care se solicită finanțare nu a beneficiat și nu va beneficia de o altă finanțare pentru aceleaşi cheltuieli eligibile, din alte fonduri naţionale sau/şi comunitare.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419