Muncă şi impozite

De câteva zile, iată,  am plonjat în 2011. Deşi se opinează de către mulţi analişti faptul că noul an va însemna ieşirea ţării din recesiunea economică (ce durează de mai bine de doi ani) şi trecerea pe o uşoară creştere, viaţa românilor rămâne în continuare la fel de grea. Ultimele măsuri stabilite de către guvernanţi, în decembrie trecut, mizează şi în acest an  în principal pe austeritatea bugetară şi mai puţin pe o creştere sănătoasă. A subliniat acest lucru chiar şeful statului, preşedintele Traian Băsescu, încă din prima zi a acestui an, când a afirmat că „în 2011, cheia ieşirii din criză o reprezintă continuarea reformelor statului”. Potrivit domniei sale, trebuie redus în continuare personalul din sectorul bugetar, astfel încât, în 2-3 ani, România să ajungă de la 1.270.000 de funcţionari, câţi are în prezent, la circa 900.000 de angajaţi în sectorul de stat, iar miza să fie pusă pe sectorul privat, singurul care creează locuri de muncă. Numai că sectorul privat românesc este încă destul de puţin încurajat să poată să facă acest lucru. Poate cel mai important câştig pentru acest an îl reprezintă faptul că s-a renunţat, în sfârşit, la impozitul forfetar care a răpus peste 200.000 de IMM-uri în perioada 2008-2009 şi s-a revenit în cazul acestora  fie la un impozit pe profit de 16 la sută, fie la o taxă de 3 la sută pe cifra de afaceri în 2011. Şi ar mai fi salutar faptul că Guvernul s-a gândit să pună capăt bătăii de joc faţă de contribuabilii la buget prin înfiinţarea declaraţiei unice privind obligaţiile de plată a contribuţiilor la bugetul de stat, astfel încât pentru toate acestea se va depune o singură declaraţie lunară. În rest, şi anul acesta firmele şi contribuabilii vor fi cocoşaţi de taxe şi impozite, unele chiar mai mari decât până acum. Astfel, de la 1 ianuarie, taxa auto s-a majorat cu până la 50 la sută, acciza pentru benzina fără plumb a crescut cu 15 euro pe tonă, până la 467 euro/tonă. Şi deşi salariul minim brut la nivel naţional creşte de la 600 la 670 de lei, inflaţia va păpa cu siguranţă  această brumă de creştere. Iar dacă salariaţii din domeniul bugetar vor beneficia de o creştere a salariilor cu 15 la sută faţă de octombrie trecut, peste 2 milioane de pensionari ale căror pensii sunt mai mari de 740 de lei vor fi obligaţi, începând din acest an, să contribuie lunar cu 5,5 la sută la fondul naţional al asigurărilor de sănătate. Guvernul vrea să mai aducă bani la buget şi de la cei care sunt mai puţin plătitori de taxe, dar  duc o viaţă luxoasă, astfel că se va impozita cu 16 la sută diferenţa mai mare de 50.000 de lei dintre veniturile declarate şi cele reale ale persoanelor fizice. Cum se va face acest lucru este încă o nebuloasă.
Şi pentru că în bună parte evoluţia economiei şi a vieţii românilor depinde şi de ceea ce face Banca Naţională a României, iată câteva dintre ţintele acesteia în 2011. Astfel, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, prima ţintă  a instituţiei bancare centrale a statului o va reprezenta reducerea inflaţiei sub pragul de 4 la sută, în condiţiile în care anul trecut ţara noastră a înregistrat cea mai mare inflaţie din UE, de 8 la sută, cu două puncte procentuale  mai mult chiar decât Grecia, ţara cea mai afectată de criza economico-financiară. Cea de-a doua ţintă a BNR va fi asigurarea stabilităţii pieţei valutare, fără de care toate celelalte ţinte sau promisiuni guvernamentale nu se vor putea îndeplini. Adrian Vasilescu  mai spune că „este nevoie de o creştere economică de 2-3 ani pentru ca tot românul să simtă o creştere a nivelului de trai”. Acesta şi-a exprimat speranţa că partidele politice vor abandona în această perioadă cunoscuta regulă a „promisiunilor şi pomenilor electorale”, deoarece orice an electoral în care se face risipă va fi urmat de 2-3 ani în care vom fi nevoiţi să strângem cureaua. Mare minune să se întâmple aşa, zicem noi.
În rest, ceea ce este sigur, românilor li se rezervă şi în acest an muncă mai multă şi impozite şi taxe tot la fel.
Tinu MATEŞ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

HOREA 5 ianuarie 2011 at 9:03

IMPOZITUL FORFETAR A FOST INTRODUS TOT DE ACESTI NESIMTITI PORTOCALII, IAR ACUM SCOATEREA LUI NI SE PREZINTA CA O MASURA ANTI CRIZA SI CA O MARE VICTORIE. CA INSEAMNA SA AI TUPEU !

Stefan 5 ianuarie 2011 at 9:14

Tupeu si nesimtire este sa ai afaceri, sa te lafai in cheltuieli si sa ai deviza: „Decat sa platesc la stat, mai bine ii cumpar Cielo si pisicii din casa”. Am citat un „om de afaceri de succes”. A fost o masura care a dat roade. Ca sa fie curat, trebuie sa faci curatenie din cand-in-cand!
Horea? Cunosti astfel de oameni in Alba?
Rusine egoistilor si celor care se considera a fi mai indreptatiti decat altii!

HOREA 5 ianuarie 2011 at 12:37

DACA AI O LIVADA IN CARE AI TREI COPACI BPLNAVI NU TAI FARA DISCERNAMANT TOATA LIVADA.

Nicu 5 ianuarie 2011 at 9:57

Sincer m-am cam saturat sa mi se spuna ca noi tot iesim din criza, ca vom avea crestere economica, dar trebuie sa recurgem in continuare la masuri de austeritate.Eu stiam ca masuriile de austeritate se ia intr-o perioada grea, iar cand depasesti acea perioada, se revine cel putin la momentul initial, asa ca fratiilor…ce iesire din criza mai e si asta?
O alta masura care trebuie \aplaudata\ (observati ghilimelele) este faptul ca acest guvern vine cu masuri prin care sa sprijine pe cei care au furat Romania pana acum si care aveau banii la saltea, sa intre si ei in legalitate cu acesti bani, iar daca dupa cum spun ei venituriile depasesc 50.000 lei atunci acesti bani sunt impozitati cu 16%.Mai clar, daca ai furat pana acum, noi iti luam 16% din ce ai furat si tu ramai cu restul! Asta da masura!!!E anormal sa prinzi pe cineva ca a furat si sa spui ca din tot ce a furat tu nu ai nevoie decat de 16%.Banii care nu pot fi justificati ar trebui sa fie confiscati nu sa fie impozitati…si ce impozit 16%…cand noua n-i l-a crescut la 24!
Asa guvern, asa tara…cu asemenea masuri ramanem cu criza inca vreo 10 ani!
Multumesc!

silvia 5 ianuarie 2011 at 15:30

‘Cum nu vi tu Tepes Doamne’…Ce pacat ca nu poti sa iti alegi tara in care sa te nasti chiar m-am saturat de toti cei ce ne conduc si ne-au condus toti se gandesc numai la ei sa le mearga bine pentru noi indiferent cine e la putere tot rau o sa ne mearga.

BLAJAN 5 ianuarie 2011 at 18:04

Doamne dumnezeule dar cit mai poti sa-i rabzi pe acesti nesimtiti care nu se mai satura, pina unde sa mai stringem cureaua fratilor ca deja s-a intilnit cu paftaua, ne-am saturat si pacat ca unii am ajuns la o virsta la care nu mai poti sa emigrezi nicaieri pentru ca un pensionar nu mai prea are ce face in alta tara , el saracu a muncit in tara lui a participat la constructia acestei tarisoare ca sa aiba acesti nesimtiti ce distruge si acum cind a ajuns la pensie sa-si traiasca in liniste cite zile mai are trebuie tot el saracu sa suporte iesirea din criza economica alaturi de bugetari care parca ei ar fi avut niste salarii cine stie cit de mari . Dar daca vroiau sa scoata tara din criza trebuia sa faca la toata lumea care erau platiti de la bugetul de stat pe perioada de 1 an un venit de 700 lei indiferent ce venit ar fi avut inainte numai asa ar fi fost echitabil , pentru ca majoritatea plebei cam asa traieste si se descurca asa ca nici ei nu cred ca ar fi murit si atunci sa mearga in tot felul de vacante la munte in tara sau in afara unde or vrea.

ioana 5 ianuarie 2011 at 18:08

POATE CINEVA SA-MI SPUNA CAT CASTGA UN PARLAMENTAR, EUROPARLAMENTA SI TOATA RASA LOR?
POATE CINEVA SA-MI SPUNA DE CATI ANI ACEASTA RASA NU SUFERA IN RAND CU NOI ?
CE MASURI DE AUSTERITATE S-AU DAT PENTRU ACESTIA?
ORI SUFERIM TOTI ROMANII , ORI NICIUNUL.
RUSINE FRATILOR CA NE LASAM FURATI SI BADJOCORITI DE ATATIA ANI!!!!
DUPA ’89 TOATA RASA DE SUS AU FURAT !!!! SI SUNT CONVINSA CA NIMENI DIN RASA DE SUS NU NE COMPATIMESTE NICI IN ZI DE AZI.

ioana 5 ianuarie 2011 at 18:31

OARE CUM DE TAXE SI IMPOZITE EXTRA NU S-AU INVENTAT SI PENTRU RASA DE SUS??????
OARE CUM CEI CARE DEPASESC O ANUMITA LIMITA NU PLATESC IN RAND CU NOI – OAMENII SIMPLI?
MA DOARE SUFLETUL CA SUNT TANARA SI NU RAUSESC SA REALIZEZ NIMIC IN ZIUA DE AZI, DAR MAI TARE MA DOARE PT PARINTII MEI CARE SUFERA CA MUNCA LOR NU LE ESTE RECUNOSCUTA. AS VREA DIN TOT SUFLETUL SA-I AJUT SI NU POT. DE ABIA MA TIN EU .
RUSINE! RUSINE!
NU AM FAMILIA MEA SI NICI COPII CA NU-MI PERMIT ( DUREROS DRAGII MEI, DUREROS) MULTUMESC LA DUMNEZEU CA MAI AM SERVICIU!!!

Comentariile sunt oprite