Rămâi conectat

Ştirea zilei

Motivarea Judecătoriei Cîmpeni privind achitarea primarului din Lupșa pentru infracțiunea de conflict de interese

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Motivarea Judecătoriei Cîmpeni privind achitarea primarului din Lupșa pentru infracțiunea de conflict de interese: ”Activitatea presupus infracțională a adus o atingere modică valorilor sociale ocrotite de lege”

Judecătoria Cîmpeni a finalizat motivarea deciziei privind sancționarea cu amendă administrativă a primarului comunei Lupșa, Dănuț Bârzan, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese.

Potrivit instanței de judecată, din raportul de evaluare întocmit în 2015 de Agenția Națională de Integritate, rezultă faptul că primarul Dănuț Bârzan a emis și a semnat dispoziția de numire în Compartimentul Urbanism al primăriei a soției sale, care a primit drepturi salariale în valoare de 24.031 de lei.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social, instanța a ținut seama de modul și mijloacele de săvârșire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum și de persoana și conduita făptuitorului.

”În cauză, activitatea presupus infracțională desfășurată de inculpat a adus o atingere modică valorilor sociale ocrotite de lege, situație ce rezultă din împrejurările în care fapta a fost comisă, urmarea produsă (folosul material 24.031 de lei) și datele personale ce caracterizează inculpatul. Cu privire la aspectele favorabile ce caracterizează inculpatul, constatăm că nu are antecedente penale, are studii medii, este integrat în societate, ocupând în prezent funcția de primar al comunei Lupșa și a recunoscut comiterea faptei în sensul că a semnat dispoziția nr. 58/7.02.2013 de numire în cadrul compartimentului urbanism din aparatul de specialitate al Primăriei comunei Lupșa a soției sale, a manifestat interes în desfășurarea procedurilor, prezentându-se în fața organelor de urmărire penală și a instanței de fond. Astfel, considerăm că scopul procesului penal poate fi atins față de inculpat prin aplicarea unei sancțiuni cu amendă administrativă, nefiind oportună condamnarea sa și prin urmare (…) achită pe inculpatul Bârzan Dănuț Vasile pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interes și aplică inculpatului sancțiunea administrativă cu amendă în cuantum de 1.000 de lei”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătoria Cîmpeni.

Decizia nu este definitivă, soluția fiind atacată chiar de către primar cu apel, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia. Primarul Dănuț Bârzan continuă demersurile judiciare și pe cale civilă pentru a desființa decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost declarat în conflict de interese administrativ.

Nu mai puțin de cinci procese a deschis acesta la Tribunalul Alba, Curtea de Apel și ÎCCJ. Pe lângă solicitarea privind revizuirea sentinței definitive, primarul din Lupșa mai dorește anularea ordinului emis de prefectul de Alba în octombrie 2018 prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar. În decembrie 2018, acesta a obținut suspendarea ordinului, astfel încât a revenit în funcția de primar la comunei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea