Rămâi conectat

Ştirea zilei

Monumentul Marii Uniri, principala investiție derulată în 2018 de administrația locală albaiuliană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 25.100.000 de lei au însumat primele cinci proiecte implementate anul trecut

Mai bine de 25.100.000 de lei a investit administrația locală albaiuliană, anul trecut, pentru realizarea principalelor cinci investiții din Alba Iulia. De departe, cea mai importantă din punct de vedere valoric și nu numai, ținând cont de contextul Anului Centenar, a fost amenajarea ”Ansamblului Memorial al Marii Uniri”, contractul de execuție încheiat între municipalitate și SC ELIS PAVAJE având valoarea de 19.915.000 de lei.

Potrivit datelor puse la dispoziție de reprezentanții Primăriei Alba Iulia, lucrările sunt astăzi realizate în proporție de 85%, finanțarea provenind de la bugetul de stat și bugetul propriu, în corelare cu proiectul Ministerului Culturii și Identității Naționale privind amplasarea Monumentului Marii Uniri. Ansamblul, în întregul lui, a presupus, în principal, realizarea unei piațete în jurul monumentului, pentru desfășurarea evenimentelor comemorative, materializarea axului Unirii, prin realizarea podului perimetral parcului, reamenajarea Parcului Unirii și viitoarea redeschidere a pasajului subteran Parcul Unirii – Bulevardul Transilvaniei.

Astfel, în anul 2018, pentru ”Ansamblul Memorial al Marii Uniri” s-au cheltuit 17.166.246 lei, din care 716.246 de la bugetul local și 16.450.000 de lei de la bugetul de stat.

A doua mare investiție din punct de vedere valoric la Alba Iulia în anul 2018 a fost reprezentată de reparațiile capitale ale mai multor străzi din cartierul Oarda, respectiv străzile Biruinței, Busuiocului și Dumbrăviței. Contractul de execuție a fost câștigat tot de SC ELIS PAVAJE, la o valoare de 10.444.974 lei, iar lucrările realizate până acum se ridică la suma de 5.774.661 lei.

Aceste străzi au o lungime totală de 2.950 metri liniari și sunt realizate cu surse de finanțare de la bugetul local și bugetul propriu. Anul trecut, 3.859.313 de lei au fost cheltuiți pentru această investiție multianuală, din care 240.797 de lei de la bugetul local, restul de la bugetul de stat. Până la sfârșitul lui 2018 s-a reușit efectuarea de lucrări de reabilitare pe toată lungimea străzilor Biruinței (1.590 ml), Busuiocului (295 ml) și parțial strada Dumbrăviței, pe o lungime de 520 ml.

Lucrările au constat în amenajarea carosabilului cu mixturi asfaltice, a trotuarelor cu dale din beton, colectarea și scurgerea apelor cu rigole prefabricate carosabile, canalizație subterană pentru curenții slabi și amenajarea de zone verzi.

Pe locul trei se află recompartimentarea spațiilor administrative din imobilul de pe strada Republicii pentru relocarea unor servicii din Primăria Alba Iulia. Prin acest proiect s-au realizat și renovat spații cu destinația birouri, grupuri sanitare, arhiva, centrala termică și atelierul de mentenanță, în suprafață desfășurată de 1.242 mp.

La interior s-au efectuat lucrări de recompartimentare, igienizare, finisaj și lucrări de instalații electrice, sanitare, termice și de ventilare, s-a montat și un lift cu două stații, precum și o rampă acționată mecanic pentru persoanele cu handicap, amplasată pe scara principală de acces în clădire. Lucrările s-au recepționat în luna decembrie, la o valoare de 2.456.994 lei, cu finanțare de la bugetul local.

Topul primelor cinci investiții de anul trecut în Alba Iulia l-a prins și piața agroalimentară din centrul orașului. Recepția la terminarea lucrărilor s-a efectuat în 20 august 2018, valoarea lucrărilor executate fiind de 2.979.280 lei plus dotări de 321.597 lei. Practic, anul trecut, cu 987.388 lei s-au încheiat anii de așteptare pentru darea în folosință a obiectivului.

Prin investiția care a prins locul cinci al topului s-a modernizat strada Iasomiei din municipiu. Lucrarea s-a finalizat în luna noiembrie 2018, la o valoare de 663.454 lei și a cuprins amenajarea arterei pe o lungime de 288 ml, efectuarea rețelei de canalizare menajeră și a racordurilor aferente imobilelor existente. S-au executat și rigole monolite carosabile, cu rupere de pantă pentru preluarea și dirijarea apelor pluviale precum și rețeaua subterană de canalizație tehnică și branșamentele aferente. Investiția a fost finanțată de la bugetul local.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea