Rămâi conectat

Ştirea zilei

Monumentul Marii Uniri, principala investiție derulată în 2018 de administrația locală albaiuliană

Publicat

în

Peste 25.100.000 de lei au însumat primele cinci proiecte implementate anul trecut

Mai bine de 25.100.000 de lei a investit administrația locală albaiuliană, anul trecut, pentru realizarea principalelor cinci investiții din Alba Iulia. De departe, cea mai importantă din punct de vedere valoric și nu numai, ținând cont de contextul Anului Centenar, a fost amenajarea ”Ansamblului Memorial al Marii Uniri”, contractul de execuție încheiat între municipalitate și SC ELIS PAVAJE având valoarea de 19.915.000 de lei.

Potrivit datelor puse la dispoziție de reprezentanții Primăriei Alba Iulia, lucrările sunt astăzi realizate în proporție de 85%, finanțarea provenind de la bugetul de stat și bugetul propriu, în corelare cu proiectul Ministerului Culturii și Identității Naționale privind amplasarea Monumentului Marii Uniri. Ansamblul, în întregul lui, a presupus, în principal, realizarea unei piațete în jurul monumentului, pentru desfășurarea evenimentelor comemorative, materializarea axului Unirii, prin realizarea podului perimetral parcului, reamenajarea Parcului Unirii și viitoarea redeschidere a pasajului subteran Parcul Unirii – Bulevardul Transilvaniei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, în anul 2018, pentru ”Ansamblul Memorial al Marii Uniri” s-au cheltuit 17.166.246 lei, din care 716.246 de la bugetul local și 16.450.000 de lei de la bugetul de stat.

A doua mare investiție din punct de vedere valoric la Alba Iulia în anul 2018 a fost reprezentată de reparațiile capitale ale mai multor străzi din cartierul Oarda, respectiv străzile Biruinței, Busuiocului și Dumbrăviței. Contractul de execuție a fost câștigat tot de SC ELIS PAVAJE, la o valoare de 10.444.974 lei, iar lucrările realizate până acum se ridică la suma de 5.774.661 lei.

Aceste străzi au o lungime totală de 2.950 metri liniari și sunt realizate cu surse de finanțare de la bugetul local și bugetul propriu. Anul trecut, 3.859.313 de lei au fost cheltuiți pentru această investiție multianuală, din care 240.797 de lei de la bugetul local, restul de la bugetul de stat. Până la sfârșitul lui 2018 s-a reușit efectuarea de lucrări de reabilitare pe toată lungimea străzilor Biruinței (1.590 ml), Busuiocului (295 ml) și parțial strada Dumbrăviței, pe o lungime de 520 ml.

Lucrările au constat în amenajarea carosabilului cu mixturi asfaltice, a trotuarelor cu dale din beton, colectarea și scurgerea apelor cu rigole prefabricate carosabile, canalizație subterană pentru curenții slabi și amenajarea de zone verzi.

Pe locul trei se află recompartimentarea spațiilor administrative din imobilul de pe strada Republicii pentru relocarea unor servicii din Primăria Alba Iulia. Prin acest proiect s-au realizat și renovat spații cu destinația birouri, grupuri sanitare, arhiva, centrala termică și atelierul de mentenanță, în suprafață desfășurată de 1.242 mp.

La interior s-au efectuat lucrări de recompartimentare, igienizare, finisaj și lucrări de instalații electrice, sanitare, termice și de ventilare, s-a montat și un lift cu două stații, precum și o rampă acționată mecanic pentru persoanele cu handicap, amplasată pe scara principală de acces în clădire. Lucrările s-au recepționat în luna decembrie, la o valoare de 2.456.994 lei, cu finanțare de la bugetul local.

Topul primelor cinci investiții de anul trecut în Alba Iulia l-a prins și piața agroalimentară din centrul orașului. Recepția la terminarea lucrărilor s-a efectuat în 20 august 2018, valoarea lucrărilor executate fiind de 2.979.280 lei plus dotări de 321.597 lei. Practic, anul trecut, cu 987.388 lei s-au încheiat anii de așteptare pentru darea în folosință a obiectivului.

Prin investiția care a prins locul cinci al topului s-a modernizat strada Iasomiei din municipiu. Lucrarea s-a finalizat în luna noiembrie 2018, la o valoare de 663.454 lei și a cuprins amenajarea arterei pe o lungime de 288 ml, efectuarea rețelei de canalizare menajeră și a racordurilor aferente imobilelor existente. S-au executat și rigole monolite carosabile, cu rupere de pantă pentru preluarea și dirijarea apelor pluviale precum și rețeaua subterană de canalizație tehnică și branșamentele aferente. Investiția a fost finanțată de la bugetul local.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare