Rămâi conectat

Societate

Moment aniversar la Tibru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Tibru, comuna Cricău a avut loc o manifestare patriotică deosebită. Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia, în colaborare cu Primăria comunei Cricău şi Parohia Ortodoxă Tibru, în prezenţa unui mare număr de localnici şi mulţi oaspeţi veniţi din partea filialelor Societăţii „Avram Iancu” Alba Iulia şi Câmpia Turzii, Fundaţia „1 Decembrie pentru unitatea şi integritatea României”, în frunte cu domnul Ioan Străjan, prof. Ioan Bâscă din partea Consiliului Judeţean etc. au aniversat împlinirea a 226 de ani de când pe dealul Tibrului a avut loc în noiembrie 1784 un armistiţiu între răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan şi armatele imperiale care încercau să-i lămurească pe ţăranii iobagi să renunţe la răscoală. Primarul comunei Cricău, dl. Emil Lupşan, a rostit cuvântul de deschidere a festivităţilor şi de bun venit oaspeţilor şi localnicilor, după care s-a păstrat un moment de reculegere pentru moartea marelui poet şi om de cultură, fostul senator Adrian Păunescu.
A urmat ceremonia religioasă susţinută de patru preoţi, în faţa impunătorului monument ridicat pe locul unde a avut loc armistiţiul. S-au depus coroane de flori din partea Consiliului Local şi Primăriei Cricău, Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” Alba Iulia, Câmpia Turzii şi Fundaţiei „1 Decembrie pentru unitatea şi integritatea României”.
Despre „Amăgitorul armistiţiu” a vorbit dl. col. (r) Miron Vasile de la Alba Iulia. Dl. doctor Ioan Căliman a prezentat o interesantă expunere pe tema „Tibru – sat de viţă veche”, scoţând în evidenţă mai ales importanţa deosebită a săpăturilor arheologice ce au loc pe raza satului de către o echipă de specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia.
Din partea Asociaţiunii ASTRA şi a Uniunii Scriitorilor a adresat un salut participanţilor dl prof. Ioan Popa. Tot un salut a adresat şi dl consilier judeţean Mihai Nicuşor de la Cugir.
În încheiere, prof. Emil Jurca a rostit o alocuţiune referitoare la „Momente ale Revoluţiei de la 1848-1849 în zona comunei Cricău”. Un aspect deosebit de plăcut a fost acela al arborării unui mare drapel naţional pe vârful monumentului şi ţinerea permanent întins a drapelului Societăţii „Avram Iancu” de câţiva copii localnici îmbrăcaţi în costume naţionale, scoţând în evidenţă chipurile lui Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu.
prof. Emil JURCA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Masterat în sport la Universitatea „1 Decembrie 1918”!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Masterat în sport la Universitatea „1 Decembrie 1918”! Senatul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a aprobat demararea procedurilor privind iniţierea programului de studii universitare de masterat Educaţie fizică şcolară şi activităţi extracurriculare, din domeniul Știinţa sportului şi educaţiei fizice, forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Facultății de Drept și Științe Sociale. Cu această […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea