Rămâi conectat

Actualitate

Modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba informează că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627/02.09.2011, a fost publicată Ordonanţa Guvernului României nr. 30 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi OG nr. 29 – pentru modificarea şi completarea OG nr.92-2003 privind Codul de procedură fiscală. În rândurile ce urmează, DGFP Alba prezintă o sinteză a acestor modificări – grupate pe tipuri de problematici abordate – pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri interesat.
A. Reducerea poverii administrative pentru contribuabili, prin simplificarea sistemului declarativ:
1. Acordarea dreptului de depunere trimestrială a Declaraţiei 112 (Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, faţă de actuala reglementare care prevede obligaţia depunerii lunare a acestei declaraţii pentru toţi contribuabilii. Condiţiile care trebuie îndeplinite de contribuabili pentru a beneficia de această facilitate sunt: asociaţiile, fundaţiile şi microîntreprinderile trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; societăţile comerciale trebuie să fi avut în anul anterior un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv şi venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro; de această prevedere urmează să beneficieze circa 237.000 angajatori din ţară, persoane fizice şi juridice, reprezentând 54,7% din totalul celor care depun Declaraţia 112. (Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, art.I, pct.25, pct. 91, art.II, alin.(5) ).
2. Eliminarea obligaţiilor de completare şi de depunere a fişelor fiscale de către plătitorii de venituri din salarii începând cu veniturile anului 2012  (Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. I, pct. 26, pct. 33 );
3. Generalizarea datei de 25 a lunii ca dată limită de depunere a declaraţiilor şi realizarea plăţilor de către contribuabili, pentru principalele situaţii prevăzute de Codul Fiscal (Exemple – depunerea Declaraţiei 112, depunerea Declaraţiei privind impozitul pe profit, depunerea Declaraţiilor privind impozitul pe venit 200 şi 201, depunerea Declaraţiei recapitulative 390); (Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. I, pct. 91, pct. 15, pct.28, pct. 30, pct. 4))
4. Simplificarea impozitării activităţii de taximetrie prin reglementarea posibilităţii de opţiune a stabilirii venitului net anual pe bază de norme de venit, începând cu 2012 (Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal , art. I, pct. 33).
5. Introducerea posibilităţii de opţiune a sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit începând cu data de 1 ianuarie 2013, pentru contribuabili, alţii decât cei exceptaţi de lege (ex: societăţile bancare), între: sistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe baza profitului efectiv realizat; sistemul de plată anuală a impozitului pe profit cu efectuarea de plăţi anticipate trimestriale, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent (Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, art. I, pct. 14). (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea