Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Modificarea legii banilor cash: Care este suma maxima ce poate fi folosită într-o zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modificarea legii banilor cash: Care este suma maxima ce poate fi folosită într-o zi

Ultima modificare a legislației fiscale aduce transformări semnificative în ceea ce privește utilizarea banilor cash, generând controverse în rândul persoanelor fizice și juridice. Una dintre măsurile care au stârnit critici aprinse este cea referitoare la sumele de bani cash și restricționarea tranzacțiilor numerar.

portofel cu bani

Modificările legislației fiscale aduce transformări privind folosirea banilor cash, generând astfel controverse în rândul persoanelor fizice și juridice.

La finalul acestui an, o nouă schimbare a apărut odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență 115/2023. Aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, impunând noi reguli începând cu anul 2024. Atât persoanele fizice, cât și firmele sunt obligate să se conformeze acestor prevederi, menite să combată evaziunea fiscală, deși există opinii divergente cu privire la eficacitatea lor.

Astfel, începând cu 2024, orice operațiune de încasare sau plată în numerar între persoanele juridice (inclusiv profesioniști) și persoane fizice, pentru livrări, achiziții, dividende sau alte tranzacții, se va realiza conform unui plafon zilnic de 10.000 lei către / de la o persoană.

Citește și: Preferința românilor pentru bani cash se menține, cardurile utilizate doar la achiziții mari

De asemenea, operațiunile de încasare și plată dintre persoanele juridice (inclusiv profesioniști) și persoane fizice, care implică primirea sau restituirea de împrumuturi sau alte finanțări, se vor efectua exclusiv prin instrumente de plată fără numerar.

În plus, aceste schimbări afectează și casieria firmelor, stabilind că sumele de bani cash nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Pentru magazinele de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, organizate conform legislației, sumele de numerar nu pot depăși 500.000 lei la sfârșitul fiecărei zile. Orice sumă care depășește plafonul trebuie depusă în conturile bancare în termen de două zile lucrătoare.

Aceste reglementări aduc modificări semnificative în ceea ce privește tranzacțiile cu numerar și impactează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice. Așteptăm reacțiile și ajustările pe care aceste schimbări le vor genera în mediul economic și în obiceiurile financiare ale populației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea