Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Modificarea kilometrajului mașinilor ar putea deveni infracțiune: Schimbări pe piața vânzărilor second-hand

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modificarea kilometrajului mașinilor ar putea deveni infracțiune: Schimbări pe piața vânzărilor second-hand

Un proiect legislativ care are în vedere înființarea unui registru electronic prin care istoricul autoturismelor înmatriculate în România ar urma să apară în baza de date a RAR a primit votul favorabil al Senatului și, potrivit parcursului legislativ, va ajunge în Camera Deputaților, unde proiectul va fi dezbătut.

Printre altele, prevederile legale ale actului normativ stipulează interzicerea modificării kilometrajului și înregistrarea intervențiilor în service pentru repararea avariilor grave la sistemul de frânare sau structura de rezistență a autoturismelor.

În aceste condiții, „piața vânzării mașinilor second hand” va fi schimbată definitiv”, este de părere Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere la Camera Inferioară a Parlamentului, registrul privind istoricul autoturismelor înmatriculate sau înregistrate în România va fi administrat de Registrul Auto Român (RAR), iar atelierele auto vor fi obligate să transmită valorile odometrului, informații despre reparațiile sau înlocuirea acestuia precum și numărul de kilometri înainte și după intervenția asupra odometrului.

Mecanicii sau proprietarii de autoturisme care aleg să modifice kilometrajul vehiculelor vor da socoteală în fața legii, această intervenție va fi considerată infracțiune și aduce după sine pedepse cu închisoarea până la un an, la fel va fi sancționată și punerea în circulație a autovehiculelor care au kilometrajul defect sau odometrul modificat.

Totodată, prin proiectul de lege se va sancționa „ modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune ori inacţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul”.
S-a terminat cu mașinile care au kilometrajul dat înapoi

În situația în care kilometrajul nu funcționează, proprietarul are obligația de a-l înlocui imediat la un service autorizat. De asemenea, mașinile care au fost rechemate de producător vor fi trecute în evidențele noului registru electronic, potrivit news.ro.

Toate datele despre vehicule vor fi transmise Registrului Auto Român prin intermediul aplicației informatice. Proprietarii care își scot la vânzare autoturismele vor fi obligați să prezinte viitorului cumpărător certificatul emis de RAR în care este precizat numărul de kilometrii sau eventualele incidente rutiere care au afectat mecanismul de direcție, instalația de frânare sau structura de rezistență a mașinii.

„Acest proiect de lege va schimba definitiv piaţa vânzării maşinilor second hand. Proiectul prevede ca persoanele care vor să vândă o maşina second hand vor fi nevoite să prezinte şi istoricul vehiculului, printr-un certificat emis de Registrul Auto Român (cu numărul total de kilometri parcurşi sau implicarea în accidente).Este o iniţiativă care a fost discutată inclusiv la nivelul central ANPC şi pe care o susţin”, a comentat pe Facebook, Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea