Mitropolia Greco-Catolică din Blaj nu a solicitat retrocedarea în natură a Parcului Avram Iancu și a terenurilor pe care este situată baza sportivă din Blaj

Paul Voicu - Primar 2020

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj nu a solicitat retrocedarea în natură a Parcului Avram Iancu și a terenurilor pe care este situată baza sportivă din Blaj.

În ceea ce privește imobilele care au fost preluate abuziv în perioada comunistă de la Biserica Greco-Catolică, Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Blaj a formulat mai multe cereri la Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri  imobile care au aparținut cultelor religioase din România. În acest moment, după aproximativ 16 ani de la formularea cererilor, sunt în continuare nesoluționate o mare parte din acestea.

ELIT

Pentru imobilele cu destinația terenuri, cu privire la care apar informații în articolul din Ziarul Unirea din data de 9.07.2019, la pag. 12 (în ediția online din 14.07.2019), solicitarea Mitropoliei nu a fost soluționată de Comisia Specială de Retrocedare. În acest context, Mitropolia a formulat o acțiune judecătorească solicitând acordarea de despăgubiri și nu restituirea în natură, așa cum se menționează în articol. Precizăm că s-a solicitat acordarea de despăgubiri de către Statul Român tocmai având în vedere situația juridică și faptică a terenului: acesta are destinația de parc, iar pe o parte sunt edificate construcții (Stadionul din Blaj, bazin de înot, etc.).

Demersul Mitropoliei nu numai că este firesc și legal, dar totodată ține seama de binele public al cetățenilor din Blaj și de proiectele de dezvoltare ale municipalității. Este binecunoscut opiniei publice faptul că mai multe imobile aflate în proprietatea Bisericii Greco-Catolice se află în folosința gratuită a municipalității blăjene, exemple concrete fiind clădirile în care funcționează Colegiul Național Inochentie Micu Klein, Liceul Tehnologic Ștefan Manciulea și Spitalul Municipal din Blaj.

Mihail David - 2020

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Blaj

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Biroul de comunicare

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...