Instanța a pronunțat prima decizie în cazul unui bărbat care a „strecurat” 100 de lei în dosarul de pensionare, la Casa de Pensii Alba, iar altul care a dorit să primească un bilet de tratament a fost condamnat, de asemenea.
Fapta s-a petrecut în vara lui 2019. În 13 iunie, pensionarul a lasat dosarul în care se afla şi cartea de muncă, în care a plasat suma de 100 de lei, pentru ca să fie procesat mai rapid.
Banii au fost descoperiţi de funcţionara de la Casa de Pensii care a anunţat conducerea instituţiei, dar şi autorităţile. Drept urmare, o lună mai târziu, în 16 iulie, bărbatul s-a prezentat din nou la Casa de Pensii Alba, unde a stat de vorba cu funcţionara căreia i-a dat dosarul de pensionare, în care s-au aflat şi banii.
Ceea ce nu ştia bărbatul era că se afla în mijlocul unui flagrant. Discuţia dintre el şi funcţionară a fost înregistrată, iar aceasta i-a dat banii înapoi. Când a ieşit din instituţie bărbatul a fost oprit de oamenii legii.
Pe lângă condamnare, acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei oraşului Câmpeni sau Primăriei oraşului Zlatna pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Decizia Tribunalului Alba din 26 ianuarie 2021 poate fi contestată cu apel. Acesta a fost obligat să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei, cea mai mare parte pentru activităţile de filaj realizate de poliţişti.
Un alt caz asemănător s-a petrecut în 7 septembrie 2019, când un bărbat de 70 de ani din Ocna Mureş a pus 100 de lei între documentele date unei funcţionare a Casei Judeţene de Pensii Alba, pentru ca aceasta să urgenteze procedura de primire a unui bilet de tratament.
O zi mai târziu, în 8 septembrie, angajata instituţiei a făcut la poliţie un denunţ, în care a spus că a primit cei 100 de lei de la bătrân, iar ofiţerii Serviciului Anticorupţie Alba au intrat pe fir. Aceştia au obţinut pentru 48 de ore supravegherea audio-video a interacţiunii dintre cei doi.
Poliţiştii au organizat un flagrant, în care l-au prins pe bătrân cum primea înapoi cei 100 de lei de la angajata Casei de Pensii. Bătrânul a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul de caz.
În 12 septembrie, anchetatorii au devenit autorizaţi pentru a supraveghea 48 de ore, audio-video, activitatea dintre denunţătoare şi bătrânul de 70 de ani, iar o zi mai târziu a avut loc flagrantul.
În 13 septembrie, ”denunţătoarea s-a întâlnit cu inculpatul şi a restituit acestuia bancnota de 100 lei”, iar atunci ”s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, fiind ridicată bancnota în valoare de 100 lei”, se mai arată în motivarea instanţei.
Bătrânul de 70 de ani, din Ocna Mureş, a fost condamnat pentru dare de mită, în 23 septembrie, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.