Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mită ”URIAȘĂ” la Casa de Pensii Alba: Doi pensionari au strecurat 100 de lei în dosare. Au fost condamnați la doi ani de închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Instanța a pronunțat prima decizie în cazul unui bărbat care a „strecurat” 100 de lei în dosarul de pensionare, la Casa de Pensii Alba, iar altul care a dorit să primească un bilet de tratament a fost condamnat, de asemenea.

A. Ioan a primit pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, bărbatul ar fi ştiut de acestă practică de la un prieten.

Fapta s-a petrecut în vara lui 2019. În 13 iunie, pensionarul a lasat dosarul în care se afla şi cartea de muncă, în care a plasat suma de 100 de lei, pentru ca să fie procesat mai rapid.

Banii au fost descoperiţi de funcţionara de la Casa de Pensii care a anunţat conducerea instituţiei, dar şi autorităţile. Drept urmare, o lună mai târziu, în 16 iulie, bărbatul s-a prezentat din nou la Casa de Pensii Alba, unde a stat de vorba cu funcţionara căreia i-a dat dosarul de pensionare, în care s-au aflat şi banii.

Ceea ce nu ştia bărbatul era că se afla în mijlocul unui flagrant. Discuţia dintre el şi funcţionară a fost înregistrată, iar aceasta i-a dat banii înapoi. Când a ieşit din instituţie bărbatul a fost oprit de oamenii legii.

Pe lângă condamnare, acesta va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei oraşului Câmpeni sau Primăriei oraşului Zlatna pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Decizia Tribunalului Alba din 26 ianuarie 2021 poate fi contestată cu apel. Acesta a fost obligat să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei, cea mai mare parte pentru activităţile de filaj realizate de poliţişti.

Un alt caz asemănător s-a petrecut în 7 septembrie 2019, când un bărbat de 70 de ani din Ocna Mureş a pus 100 de lei între documentele date unei funcţionare a Casei Judeţene de Pensii Alba, pentru ca aceasta să urgenteze procedura de primire a unui bilet de tratament.

O zi mai târziu, în 8 septembrie, angajata instituţiei a făcut la poliţie un denunţ, în care a spus că a primit cei 100 de lei de la bătrân, iar ofiţerii Serviciului Anticorupţie Alba au intrat pe fir. Aceştia au obţinut pentru 48 de ore supravegherea audio-video a interacţiunii dintre cei doi.

Poliţiştii au organizat un flagrant, în care l-au prins pe bătrân cum primea înapoi cei 100 de lei de la angajata Casei de Pensii. Bătrânul a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul de caz.

În 12 septembrie, anchetatorii au devenit autorizaţi pentru a supraveghea 48 de ore, audio-video, activitatea dintre denunţătoare şi bătrânul de 70 de ani, iar o zi mai târziu a avut loc flagrantul.

În 13 septembrie, ”denunţătoarea s-a întâlnit cu inculpatul şi a restituit acestuia bancnota de 100 lei”, iar atunci ”s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, fiind ridicată bancnota în valoare de 100 lei”, se mai arată în motivarea instanţei.

Bătrânul de 70 de ani, din Ocna Mureş, a fost condamnat pentru dare de mită, în 23 septembrie, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea