Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Trifu: În CL Alba Iulia ne confruntăm cu o mentalitate de tip feudal, potrivit căreia numai boierul, groful, poate să hotărască!

Publicat

în

La începutul lunii martie a acestui an,consilierul local independent al municipiului Alba Iulia, Mircea Trifu, asolicitat sprijin la redactarea unui proiect de hotărâre referitor la acordareaunor beneficii de asistență socială sub formă de tichete sociale, pentrupensionarii cu pensii mici.

”Am dorit să supun spre aprobare Consiliului Localal municipiului Alba Iulia, în preajma sărbătorilor de Paști, acordarea unor beneficii de asistență socială de la bugetul local, sub formă de tichete sociale pentru achiziționarea de bunuri și servicii, pentru următoarele categorii de beneficiari din municipiul Alba Iulia:

*pensionari ai sistemului public de pensii cu domiciliul în Alba Iulia, ale căror drepturi obținute dinpensie, după caz, din pensii cumulate, sunt până la 520 de lei/lună, inclusiv;

Electrica Furnizare Discount

*pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari de indemnizație socialăpentru pensionari, acordată potrivit OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, al căror venit este de până la 520 de lei/lună,inclusiv;

*persoanele cu handicap accentuat și grav, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în cadrul serviciilor sociale în sistem rezidențial,publice sau private;

*familii și persoane singure, cărora le este stabilit,prin dispoziție scrisă a primarului municipiului Alba Iulia, dreptul la unvenit minim garantat acordat în baza Legii 416/2001, cu modificările șicompletările ulterioare.

Valoarea tichetelor sociale propusă a fost de 50 delei”, a declarat consilierul local independent Mircea Trifu. El a explicat că pensionarii și persoanele cu handicap eligibile ar fi urmat să primească, fiecare, câte u ntichet social, iar familiile și persoanele singure beneficiare ale venitului minim garantat – un tichet social – familie cu până la 4 membri, inclusiv șidouă tichete sociale pentru o familie formată din 5 persoane.

Astfel de decizii s-au luat în mai multe județe – Iași, Brașov, Olt, Constanța etc., care auacordat tichete sociale cetățenilor de Paști, de Crăciun sau cu alte ocazii.

*Când a început Mircea Trifu acest demers?

”Ca urmare a unui articol publicat în ziarulUnirea, unde era prezentată aplicarea acestei legi în alte județe din țară,m-am documentat și m-am prezentat la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei.În prima etapă a demersului meu, am depus la registratură o solicitare, așa cum prevede Legea 215, art. 44 și OUG 35, pentru ca aparatul de specialitate al primarului să mă sprijine în întocmirea proiectului propus de mine. Am discutatcu Delia Cristescu, directorul Direcției de Asistență Socială, care mi-a spuscă e o solicitare foarte importantă, dar pentru a merge mai departe cu acest proiect trebuie să avem, de la CJP Alba, numărul pensionarilor. Totodată, trebuia găsită o soluție în vederea finanțării proiectului”, a explicat Mircea Trifu.

Timpul a trecut, Trifu a fost chiar în audiență la conducerea CJP Alba și după aproape două luni a primit datele cerute – numărul de pensionari care aveau pensie mai mică decât cea minimă. ”În urmă cu două săptămâni, Delia Cristescu mi-a comunicat că proiectul este în lucru, s-a găsit sursa de finanțare (ca urmare a rectificării bugetare) și a avut o discuție cu viceprimarul (nu știu cu care dintre ei), urmând ca proiectul să fie discutat în viitoarea ședință a Consiliului Local. Am rămas surprins că nu a fost cuprinsă în proiect și categoria persoanelor cu handicap, iar mai grav este practica Primăriei Alba Iulia, de a împiedica un consilier local să-și desfășoare activitatea, prin tot felul de metode și tertipuri.

Pe vremea lui Ceaușescu, toate realizările poporului aparțineau tovarășului! Se pare că după 27 de ani de la Revoluție, la Alba Iulia se păstrează aceeași meteahnă! În 10 ani a trecut doar un proiect sau două inițiate de altcineva decât de primar sau de cei apropiați lui, din majoritate. Într-o discuție privată, o persoană din primărie m-a atenționat să nu mai inițiez proiecte pentru că, la fel ca în Parlament, opoziția nu are nicio șansă să se voteze un proiect al său; primesc votul majorității doar cele inițiate de cei de la Putere. E o mentalitate feudalistă ce mă îngrijorează! E obstrucționată democrația participativă a consilierilor, și ne mai vorbesc de «Smartcity», de «Europa pentru cetățeni» și alte proiecte cu nume pompoase.

În realitate ne confruntăm cu o mentalitate de tip feudal potrivit căreia numai boierul, groful, poate să hotărască! Nu e singurul proiect cu care se întâmplă asta! PSD și ALDE au și renunțat să mai inițieze proiecte pentru că e o problemă ce copleșește Consiliul Local și Primăria Alba Iulia. Unde se mai întâmplă așa ceva: să propui un proiect și să te trezești că sunt modificate câteva fraze și apoi are alt inițiator!”, a declarat Mircea Trifu.

Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare