Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: ”Vrem să transformăm cazărmile gri din Cetate în locuinţe ANL şi zonă de distracţie pentru turişti”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu perseverenţă, de mai bine de 10 ani Cetatea Alba Iulia a trecut din circuitul militar în cel civil. În momentul în care Mircea Hava a început demersurile pentru transferarea terenurilor şi construcţiilor Cetăţii Alba Iulia din patrimoniul armatei în cel al municipiului Alba Iulia, fortificaţia îşi pierduse demult însemnătatea militară, fiind folosită ca loc de depozitare, mai ales în contextul aderării României la NATO şi al reorganizării Armatei.

Primele pentru care Ministerul Apărării Naţionale şi-a dat acordul de transfer al proprietăţii au fost şanţurile cetăţii. Au urmat zona interioară, Palatul Principilor şi alte imobile şi terenuri din perimetrul Cetăţii sau din Alba Iulia. Acest transfer de proprietate a permis transformările prin care Cetatea a trecut în ultimii ani şi care au pus Alba Iulia pe harta turismului cultural nu numai pentru români, dar şi pentru străini.

Ceea ce s-a făcut până acum trebuie continuat şi completat pentru că Cetatea are nevoie de mai multă viaţă, iar turiştii care ne trec pragul de servicii de calitate. O soluţie în acest sens este refuncţionalizarea zonei de cazărmi de la Poarta a III-a. Ele se află încă în proprietatea armatei, dar se pregătesc demersuri pentru transferarea lor către municipiul Alba Iulia.

Acolo, ne-a spus primarul Mircea Hava, se doreşte amenajarea cazărmilor în locuinţe ANL pentru tinerii cu studii superioare, specialişti în diferite domenii, artişti. Primarul se gândeşte să dea evident prioritate albaiulienilor pentru că Cetatea le-a fost atâta timp interzisă şi au acum tot dreptul să fie primii care se bcură de ea, dar nu exclude nici ca printre beneficiari să fie oameni de ţinută care vin să lucreze la firmele care se deschid în Alba Iulia şi în zona Sebeş, Blaj sau Munţii Apuseni, ştiut fiind că atunci când aleg locul unde să-şi deschidă un business, firmele caută nu numai forţă de muncă, ci şi condiţii de viaţă, de educaţie şi petrecere a timpului liber de un înalt nivel pentru oamenii pe care-i relocă. Or, deja în Alba Iulia locuiesc foarte mulţi dintre străinii care lucrează aici şi în localităţile învecinate.

Dar asta nu înseamnă că transformăm acea zonă într-un dormitor. Când ne referim la condiţii de viaţă avem în vedere nu numai un apartament bine dotat, ci şi magazine de proximitate variate, baruri, resturante, cafenele, mici spaţii de servicii… Şi pentru că suntem într-o zonă unde vrem să vină şi turişţi, desigur că avem în vedere şi magazine de suveniruri, artizanat… Toate acestea vor fi plasate la parterul clădirilor cazărmilor. Este un mix de funcţiuni care merg foarte bine împreună. Aşa se întâmplă în toate oraşele unde există zonă istorică. Ele nu sunt muzee, ci zone locuite unde viaţa de zi cu zi a localnicilor se împleteşte cu trecerea turiştilor căreia îi oferă mai multă savoare”, spune Mircea Hava.

Bineînţeles că aceste idei vor trece prin filtrul arhitecţilor şi urbaniştilor. În paralel se vor derula demersurile pentru obţinerea de către municipalitate a propietăţii pentru aceste imobile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea