// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Mircea Hava: Dorim să reconstruim Parcul Unirii pentru minim 100 de ani. Un pod iluminat, cu margini de sticlă, va face legătura între Monument şi Catedrala

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, joi, într-o conferință de presă, că Parcul Unirii va fi reconstruit astfel încât să reziste încă cel puțin o sută de ani.

”Dorim să reconstruim parcul Unirii, cu Monumentul, cu tot ceea ce o să fie acolo, pentru încă minim 100 de ani, pentru că tot ceea ce se pune acolo va rezista minim 100 de ani, dar făcut de specialiști, de meseriași”, a spus Mircea Hava.

De asemenea, el a declarat că legat de monument, Primăria Alba Iulia face tot ceea ce trebuie să ajute la construirea lui.

Un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria. Podul traversează cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.

Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic, iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

De asemenea, podul, care va fi cel mai spectaculos element al parcului, va avea o grosime de 50 de centimetri şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri, potrivit sursei citate. Totodată, în jurul monumentului va fi amenajată o piaţetă, unde vor avea loc ceremonii.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Răspunsuri la Mircea Hava: Dorim să reconstruim Parcul Unirii pentru minim 100 de ani. Un pod iluminat, cu margini de sticlă, va face legătura între Monument şi Catedrala

 1. Tara lui Papura Voda 08.02.2018 la 12:40

  Pai cum ?
  De la ultimele “havele” au trecut deja 100 de ani ???

  • Daffy Duck 09.02.2018 la 13:50

   Urmeaza telengondola pana pe dealul Mamut si dozatoare de mici si bere in oras ?

 2. Hotel Cetate 08.02.2018 la 12:41

  Ați distrus singurul loc de relaxare din oraș unde mai puteau să se plimbe persoanele in varsta. Nu toți își permit să meargă pe Mamut. Pe când un monument si pe Mamut? Că până nu tăiați toți pomii nu va lăsați.

 3. Albaiulian 08.02.2018 la 13:10

  Nu înțeleg rolul podului care v-a face legătura între Catedrala și Monument! Estetic o sa fie urat , v-a străbate doua ziduri de fortificație a cetății !
  Arhitecții orașului!

 4. Codru 08.02.2018 la 15:21

  Săracă Cetate ca seara e aproape pustie… Daca nu se puneau stâlpii aia de Fier prin jurul Catedralei si posibiliatea ca oamenii sa_si poata parca masinile se mai vedea animatie, oameni la biserica, autocare, vizitatori. Eu nu am ciuda pe nimeni sa scriu cu păcat dar asa mi se pare ca orasul nu întinde mâna la vizitatori. Se restrâng parcurile, politia isi face datoria asa ca oamenii de la rural viziteaza alte orase.

 5. Marc Havelson 08.02.2018 la 17:55

  Locul pentru statuia stapanului unde s-a stabilit ?
  Recomand un sens giratoriu, sa fie mai vizibila.

 6. m 08.02.2018 la 20:05

  daca tine 100 de ani ca reconstructia lui sabau, mai bine nu

 7. Alegatorul 08.02.2018 la 22:41

  Un kitsch primare, ai uitat de unde ai plecat… #

 8. Grinda 08.02.2018 la 23:19

  reclama mascata la Facebook

 9. marius 09.02.2018 la 9:57

  Domnilor, se referea la PARCUL INDUSTRIAL, NUMAI CĂ NU S-A FĂCUT SUFICIENT DE BINE INTELES!!!!

 10. sergiu 09.02.2018 la 10:43

  Locuri de munca pe cand, boss Hava? ca stam cam ‘subtire’, ne cam baga in buzunar Sebesul, Cugirul si Blajul

 11. Nicu Moldovan 09.02.2018 la 10:52

  Și parcări tot în 100 de ani o să apară ??? O să ajungem să parcăm mașiniile pe monumente sau sus pe mamut !!! Lăsați monumentele și podurile de sticlă … asfaltați drumurile neasfaltate și faceți parcări că asta ne lipsesc in Alba Iulia nu monumente !!!

 12. marius 09.02.2018 la 14:01

  Comunicat de presa
  Primăria Alba Iulia anunță ca primarul, cei doi viceprimari si 10 consilieri locali sunt internați la spitalul de urgență din localitatea noastră. Domniile lor au fost diagnosticați cu hernie. Cauza: ridicarea de mașini.
  Medicii interniști le-au recomandat aleșilor deschiderea unei săli de fitness , dotată cu mașini, care să facă posibil antrenarea grupelor musculare solicitate intens în acțiunea de ridicare.
  Ps. Preoților li s-a cerut să se roage pentru ca blestemele să nu afecteze viața aleșilor noștri.
  Într-o notă de subsol adresată primărie, Înalt Prea Sfinția Sa aduce la cunoștința opinie publice că-n acest interval de timp numărul păcătoșilor s-a mărit simțitor. Din fericire procentul celor care păcătuiesc cu gândul și cu fapta este mult mai mic decât al celor care o fac cu cuvântul.
  Apreciem propunea preoților ca-n zilele de sărbătoare și duminicile mașinile să nu fie ridicate. Noi considerăm că nici de ZIUA NAȚIONALĂ n-ar trebui să se ridice mașinile. Nu de alta, dar unde o să le depoziteze? Ne manifestă încrederea deplină că dorința noastră va ajunge acolo unde trebuie.