Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: Când majoritatea covârșitoare a românilor își doresc măsuri clare pentru mediu, nu avem voie să ratăm nici un cent din banii europeni destinați acestor măsuri

Publicat

în

Mircea Hava: Când majoritatea covârșitoare a românilor își doresc măsuri clare pentru mediu, nu avem voie să ratăm nici un cent din banii europeni destinați acestor măsuri

Am citit, cu mândrie, vă spun sincer, concluziile unui studiu ce arată că România conduce în fruntea unui clasament european în ceea ce privește percepția asupra impactului pe care îl avem asupra mediului. Mai precis, 88% dintre noi considerăm că schimbările climatice au un impact asupra vieții de zi cu zi, în timp ce media la nivelul întregii Uniuni este de 77%. Ce mă bucură este faptul că percepția „alor noștri” e în acord total cu măsurile din cadrul Pactul Ecologic European (Green Deal), prin care Comisia Europeană și-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al poluării și impactului asupra schimbărilor climatice, până în 2050.

Întrunim, așadar, două condiții de invidiat: știm ce vrem de la Uniunea Europeană, iar Uniunea Europeană acționează în concordanță cu ceea ce ne dorim noi. Și pentru că am amintit de Green Deal, nu trebuie să pierdem din vedere nici „temelia” acestuia, respectiv pachetul de propuneri „Fit for 55″. Mai pe românește, acest „Pregătiți pentru 55″ are ca scop reducerea, la nivel european, a emisiilor nete cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu anul 1990.

Electrica Furnizare Discount

Datele publicate recent, în studiul realizat de EIB – European Investment Bank, ne arată însă și o încredere redusă în autorități, ca să nu spun o lipsă de încredere în cei care conduc România, cu privire la modul de acțiune legat de schimbările climatice. Dacă 84% dintre români cred că încălzirea globală, poluarea și modul în care gestionăm schimbările climatice sunt marea provocare a secolului, 85% consideră că ei sunt mai interesați de aceste probleme decât chiar propriul guvern, iar aproape două treimi cred că nu vom fi capabili de a pune în practică măsurile necesare pentru a ne atinge obiectivele.

Nu e nimic surprinzător în neîncrederea românilor în autorități, căci această neîncredere vine din experiența atâtor și atâtor planuri și proiecte ce n-au fost duse la bun sfârșit. Nu mai avem timp de pierdut și nici de eșecuri în folosirea banilor europeni, o spun cu toată responsabilitatea. Când întreaga comunitate științifică ne spune că suntem în al 12-lea ceas, iar majoritatea cetățenilor sunt de acord că riscăm însă planeta dacă nu luăm măsuri, nu avem altă soluție decât să folosim toate resursele pe care le avem, să atragem și ultimul cent pe care-l avem la dispoziție pentru a-l investi într-un mediu curat.

Am spus-o, nu o dată, și o să o repet până o va înțelege și ultimul angajat din administrația de acasă: resurse există, trebuie doar să fim pregătiți, să scriem proiecte și să accesăm banii europeni. Avem bani la dispoziție pentru tranziția la un transport verde. Putem achiziționa, cu bani europeni, mijloace de transport în comun electrice și putem dezvolta infrastructura necesară, astfel ca automobilul electric să devină o normă. Pachetul de măsuri propuse în „Pregătiți pentru 55″ ne oferă aceste opțiuni.

În plus, există și în PNRR sume importante ce pot și trebuie să fie investite într-un mediu curat. Avem la dispoziție peste 700 de milioane de euro pentru proiecte de reîmpăduriri, iar banii ăștia sunt cu adevărat o provocare și nu avem voie să ratăm, doar pentru că nu ne-am pregătit din timp cu proiecte scrise bine și profesioniști care să le pună în practică. Transportul feroviar, care trebuie să devină și în România o alternativă viabilă și eficientă la automobil, are la dispoziție 3,5 miliarde în cadrul PNRR.

Pentru orice om normal la cap este cât se poate de clar că economia globală se va schimba și că va exista o tranziție de la combustibilii fosili către energia verde, regenerabilă. Această schimbare nu va avea loc peste noapte. Nu vom renunța de azi pe mâine la cărbune, la benzină sau motorină, însă e de datoria noastră să începem, încă de azi, această tranziție și să ne pregătim pentru această schimbare.
Bani există și îi putem accesa. Uniunea Europeană ne pune la dispoziție resursele necesare, însă nu ne și bagă în traistă. Ține de noi să fim pregătiți și să folosim tot ce avem la dispoziție, până la ultimul cent.

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț: „Un an de mandat parlamentar în slujba locuitorilor din județul Alba!”

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț: „Un an de mandat parlamentar în slujba locuitorilor din județul Alba!”

Stimați locuitori ai județului Alba,

Se împlinește un an de la alegerile parlamentare și aproape un an de când mi-am preluat mandatul de deputat. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să spuneți dacă v-am reprezentat așa cum v-ați dorit în Parlamentul României și ce trebuie să îmbunătățesc pentru ca activitatea mea să corespundă necesităților și să fie pe măsura așteptărilor.

Activitatea parlamentară se măsoară și în cifre: Am avut 21 de luări de cuvânt, 12 declarații politice, 25 de propuneri legislative (alături de colegii din PSD), dintre care una a devenit lege, 115 întrebări și interpelări și 6 moțiuni semnate. De asemenea, am depus peste 60 de amendamente pentru ca locuitori din județul Alba să beneficieze de investiții guvernamentale

Electrica Furnizare Discount

Demersurile mele au avut ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor din Alba: accesibilizarea accesului la servicii medicale în mediul rural și îmbunătățirea calității actului medical în urban, investiții în infrastructura rutieră, ajutarea oamenilor din Alba afectați de inundații, descentralizarea deciziei și mai multă putere pentru autoritățile publice locale, sprijin pentru mediul privat, pentru turismul rural și montan, pentru agricultori și crescători de animale, șanse egale la angajare în sistemul public pentru tineri și deopotrivă vârstnici, scăderea prețurilor la lemnele de foc pentru populație sau sprijin pentru instituțiile de învățământ. Am reacționat când subvențiile pentru fermieri au scăzut dramatic și am transmis propunerile lor decidenților guvernamentali.

De asemenea, m-am folosit de toate prerogativele legislative și de toate pârghiile pe care le-am avut la dispoziție pentru ca spitalele din Apuseni să beneficieze de investiții, DN 74, DN 74 A și DN 75 să fie asfaltate, iar elevii din satele noastre să beneficieze de condiții egale de învățare.

O parte dintre demersuri, cu sprijinul dvs. și al celorlalți parlamentari, s-au concretizat, iar altele sunt în curs. Spre exemplu, mă bucur că primăriile vor hotărî soarta școlilor lăsate în paragină, după ce propunerea legislativă pe care am inițiat-o împreună cu colegii parlamentari PSD a fost promulgată. Schimbarea destinației se putea face, până acum, doar cu avizul conform al Ministerului Educației. Aleșii locali cunosc cel mai bine necesitățile oamenilor și au capacitatea necesară să prevadă dacă pentru respectiva școală vor exista solicitări din partea părințiilor, în funcție de natalitate și de alți indicatori siguri și obiectivi. Primarii nu au nevoie de birocrație excesivă și de negații din partea autorităților centrale. Fostele școli pot fi modernizate, inclusiv cu bani europeni și pot fi transformate în centre sociale, cămine de vârstnici, dispensare, locuri de agrement și socializare sau li se pot oferi orice alte utilități, în funcție de necesități.

 Nu voi renunța și, chiar dacă nu am amintit în fiecare zi, am continuat munca pentru înființarea primului centru de dializă în Apuseni și a unui cabinet de expertiză medicală a capacității de muncă în această zonă.

Îmi doresc să fiu în continuare parlamentarul tuturor locuitorilor județului Alba. A celor care m-au votat și a celor care au avut alte opțiuni sau care, din diferite motive, nu au participat la vot. Orice propuneri pe care doriți să mi le faceți sunt binevenite!

Cu considerație,

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

PSD și PNL împart astăzi funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat: Câte posturi vor primi fiecare

Publicat

în

PSD și PNL împart astăzi funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat: Câte posturi vor primi fiecare

Liderii PSD și PNL se reunesc luni atât în ședințe separate, cât și într-o întâlnire a coaliției, pentru a stabili cum își împart funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat.

Biroul Executiv al PNL are loc la ora 10.00, PSD are Biroul Politic Naţional la ora 13.00, iar ședința coaliției e programată la ora 18.00.

În ceea ce privește împărțirea funcțiilor de prefecți, unul dintre scenariile discutate este ca partidul care conduce Consiliul Județean să dea și prefectul. Chiar dacă acest scenariu nu va fi pus în aplicare, PNL va pierde cinci posturi de prefecți față de cele 22 pe care le avea în coaliția anterioară cu USR.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Propunerea PSD pentru funcția vacantă de subprefect de Alba: Un cunoscut medic din județ, în cărți

În ceea ce privește cele 84 de posturi de secretari de stat, PSD va avea 42, PNL – 34 și UDMR – 8, potrivit surselor G4Media.ro.

În interiorul PNL se discută și propunerea ca organizațiile județene care au dat miniștri să nu mai aibă și prefecți.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Am promovat în Parlamentul European produsele locale, bune, proaspete și sănătoase, cultivate și preparate de către locuitori harnici și gospodari ai Sebeșului cu care trebuie să ne mândrim. Voi sprijini, în continuare, cu tot ceea ce îmi stă în putință, activitatea producătorilor locali.

De câțiva ani, cumpăr pentru mine și familia mea doar produse locale, iar de un an am ales să promovez intens fiecare producător din Sebeș deoarece merită cu prisosință. Pe lângă piața agroalimentară, Sebeșul are nevoie de un centru de vânzare, acoperit și bine dotat, în care producătorii să își poată valorifica marfa.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia unei vizite la Bruxelles am promovat produsele noastre și am înmânat europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, un coș cu bunătăți din Sebeș: mere, pere, sucuri, miere, cozonac, dulcețuri, siropuri, cârnat, tobă și salam, dar și câte o sticlă de coniac și țuică.

Am ales să îi înmânez toate acestea europarlamentarului Victor Negrescu deoarece este unul dintre cei care au sprijinit producătorii locali, meșterii populari, păstrătorii de tradiții și obiceiuri îndeobște din județul Alba.

„Promovarea produselor tradiționale și a producătorilor din județul Alba, în mod special din Sebeș, reprezintă o prioritate pentru mine și colegii mei din PSD Alba. Sunt bucuros să pot face acest lucru din Parlamentul European”, este mesajul transmis de europarlamentarul Victor Negrescu

De asemenea, am transmis și principalele doleanțe ale producătorilor din Sebeș. Aceștia au nevoie de granturi de sprijin, măsuri dedicate pentru ei și subvenții pentru creșterea productivității, respectiv eficientizarea activității.

În același timp nu putem uita că viitorul producătorilor locali depinde de conduita și conștiința fiecăruia dintre noi, de cât de mult ne dorim alimente cu mai puține pesticide, substanțe anti-microbiene și îngrășăminte chimice. Cu alte cuvinte, viitorul lor depinde și de prețul pe care îl punem pentru propria sănătate.

Cu stimă,
Consilier local PSD Sebeș și purtător de cuvânt al PSD Alba,
Radu Cristian

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare