Mircea Hava a găsit în Austria tehnologia necesară pentru a rezolva problema capacelor şi căminelor de canalizare

Mircea Hava a găsit în Austria tehnologia necesară pentru a rezolva problema capacelor şi căminelor de canalizare.

Capacele de canal, care fie sunt prost puse, fie zdrăngăne la fiecare trecere peste ele, fie se deteriorează (mai ales betonul din jurul lor) cu repeziciune, creând condițiile propice pentru apariția denivelărilor și chiar gropilor în carosabil, nu irită numai șoferii, ci și pe edilii albaiulieni, care au tot căutat o rezolvare.

Primarul Albei Iulia a întreprins recent o vizită în interes de serviciu în Austria, la o fabrică de tuburi, capace și cămine de canalizare. Potrivit acestuia, administrația intenționează să înceapă schimbarea acestora din urmă, începând cu zona Partoș.

”Dacă nu știi, nu știi, deși nu știu de ce ar trebui să știu eu lucrurile acestea și nu cei care se ocupă de proiectarea unor asemenea elemente, care vizează canalizarea. Dar acum știu. Am mers cu proiectanți, cu cei de la apă (Apa CTTA), ingineri și am descoperit, de fapt, că lucrurile sunt la mintea cocoșului, doar să știi de ele și de unde să le iei”, a declarat, cu ocazia ședinței extraordinare de consiliu local de marți, primarul municipiului.

Potrivit aceleiași surse, delegația a avut ocazia să intre în contact direct cu tot ceea ce înseamnă tehnologii de vârf în domeniu și implicit cu noile produse pe care le vor aduce și în Alba Iulia, solicitând proiectanților un anumit tip de capace și cămine de canalizare.

”Nu mai există plăci, cum avem noi plăcile acelea nenorocite, apoi vine oala, iar deasupra o structură ogivă, în boltă, tocmai ca să nu se mai lase. O singură bucată, un singur capac, ajunge la 200 de kilograme. Mai scump față de orice avem astăzi în oraș, dar raportat la câți bani am cheltuit și cheltuim cu reparațiile în jurul capacelor existente, investiția în asemenea produse noi merită. Nu va mai exista interferența între beton și asfalt, capacul va fi, dacă vreți, elastic și nu vor mai fi probleme”, a adăugat edilul. De aici înainte, administrația din Alba Iulia va solicita aceste sisteme.

În ceea ce privește situația generală a sistemului de canalizare al orașului, potrivit aceleiași surse, se are în vedere și realizarea unei pluviale peste canalul din dreapta și în partea stângă, astfel încât apa meteorică să nu mai ajungă în canalizarea menajeră, ci să fie deversată direct în emisar (râul Mureș). În acest fel nu ar mai apărea problema depășirii capacității canalizării în condiții de ploaie torențială: ”Dacă din calcule va reieși această necesitate, o vom face, dar în timp, pentru că este vorba de milioane de euro”, pentru că asta înseamnă zeci, dacă nu chiar sute de km de rețea separată complet de rețeaua de canalizare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Marius 23.07.2018 at 7:11

Mai bine mai tarziu decat niciodata. S-a tras mata de coada pana n-a mai suportat nici cel care trage !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...