Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Transporturilor despre situația autostrăzii A1 Lugoj-Deva: „Am ajuns în acest blocaj, şi fără autostradă, si cu banii luaţi”

Publicat

în

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a vorbit, vineri, 27 noiembrie, la Zalău, despre situaţia Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, după ce Asociaţia Pro Infrastructură a semnalat că Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se pregăteşte să anuleze licitaţia pentru finalizarea acestei tronson.

Oficialul a precizat că blocajul în care s-a ajuns se datorează vechii conduceri a CNAIR, Bode arătând cu degetul în direcţia lui Narcis Neaga, fostul director al Companiei: „Principala noastră preocupare este să asigurăm finanţare europeană pentru acest tronson extrem de controversat, care, din păcate, este în această situaţie din cauza minţii tulburi a unui director din CNAIR – şi mă refer la Narcis Neaga. Acest individ a blocat foarte multe proiecte de infrastructură în România. Demersurile lui din perioada în care a fost de mai multe ori director le regăsim, azi, în blocaje inimaginabile în ceea ce priveşte finalizarea proiectelor de autostrăzi în Romania. Acesta este doar un exemplu”.

Ministrul a explicat cum s-a ajuns în situaţia în care statul român să fie obligat să achite despăgubiri de 50 milioane de euro către constructorul italian, după rezilierea abuzivă a contractului: „Aş putea să vorbesc ore întregi despre cum CNAIR, condusă de Narcis Neaga, a blocat acest proiect, în condiţiile în care foarte corect şi explicit, experţii de mediu au prezentat situaţia din zonă, spunând că acolo avem un culoar de tranzit pentru urşi. Ştiind că se revizuieşte acordul de mediu, cu o zi înainte de a se publica noul acord, în care se arăta că sunt urşi acolo, Narcis Neaga şi CNAIR au semnat contractul de execuţie cu o companie italiană în varianta fără urşi, crezând că va suplimenta acel contract prin act adiţional”.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit lui Bode, acest lucru nu a fost posibil, întrucât valoarea lucrărilor suplimentare a depăşit 600 milioane de lei. „Era imposibil să suplimenteze cu această valoare, de la 230 de milioane, la 800 de milioane, şi, în consecinţă, am ajuns în acest blocaj, şi fără autostradă, si cu banii luaţi. Asta pentru că firma italiană a câştigat definitiv acel proces cu statul român, obligându-ne să plătim aproape 50 milioane de euro despăgubiri pentru acest contract”.

Pentru deblocarea situaţiei, ministrul Transporturilor a menţionat că au fost identificate soluţii. Una dintre ele se referă la finanţarea investiţiei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar cealaltă, relicitarea proiectului. „Cei 14 km au două secţiuni, una de 4 km, finalizată în proporţie de 70%, şi una de 10 km, care nu este nici măcar începută. La acea secţiune făcea referire Asociaţia Pro Infrastructură. Noi ne dorim să scoatem la licitaţie acest tronson, să îl finanţăm din fonduri europene şi, evident, să întregim coridorul principal european al României, în ceea ce priveste infrastructura rutieră de transport. Nu m-aş hazarda să spun că riscăm să anulăm licitaţia”, a explicat Lucian Bode.

Sursa: adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Publicat

în

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Dacă la acest moment, doar părinții nevaccinați sau cei care au trecut prin boală pot intra în concediu de carantină, un proiect de lege înregistrat recent la Senat vrea să îndrepte situația din prezent.

Astfel, 43 de parlamentari propun ca de concediul de carantină să poată beneficia și părinții vaccinați, atât timp cât aceștia nu pot lucra de acasă, în regim de telemuncă.

„Reglementările actuale descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt părinții care s-au imunizat prin vaccinare”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege.

Electrica Furnizare Discount

În plus, valoarea indemnizației în aceste cazuri ar urma să fie de 100% din baza de calcul, potrivit propunerii legislative care, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptată de Parlament și apoi promulgată prin decret prezidențial.

Sursa: alephnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Publicat

în

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Un român a înțepat cauciucurile a 91 de mașini în districtul Bindermichl din orașul Linz, pentru că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui.

Atacurile au avut loc timp de șase luni, în perioada aprilie – octombrie 2021, pe opt străzi din cartierul în care locuiește și bărbatul român. El a înțepat unul sau mai multe anvelope ale fiecărei mașini.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul a fost reținut după ce a fost filmat de o cameră de supraveghere.

Peste 65 oameni au fost afectați de atacurile românului, unii chiar de mai multe ori. Autorul atacurilor alegea la întâmplare mașinile pe care le avaria.

Bărbatul a fost reținut și interogat de poliția austriacă, însă nu a recunoscut acuzațiile. Cu toate aceastea, a spus că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui și că nu-și găsea liniștea în propria locuință din Bindermichl. Cazul românului de 43 de ani a fost trimis procuraturii din Linz, a anunțat poliția austriacă duminică.

Pagubele produse de român se ridică la peste zece de mii de euro.

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

Publicat

în

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, în Cimitirul Municipal din Alba Iulia, au fost depuse jerbe de flori și coroane în onoarea și amintirea celor ce au fost Samoilă Mârza, Ion Arion și Florian Medrea personalități marcante ale marii uniri din 1 Decembrie 1918.

Momentul solemn a început la ora 13:30, în amintirea celor pe care istoria i-a consemnat și are să îi onoreze în veci, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia, a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

Samoilă Mârza s-a născut în 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, județul Alba, fiind numit „fotograful Marii Uniri” deoarece a realizat singurele clișee fotografice care surprind momente din cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În timpul Primului Război Mondial, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe front, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. Fotografiile acestuia din 1 Decembrie 1918 sunt singurele mărturii fotografice ale actului istoric de la Alba Iulia, fiind folosite de autoritățile române ca argument al Marii Uniri.

Electrica Furnizare Discount

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Citește și: 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Ion Arion rămâne singurul ”erou martir al Marii Uniri”, fiind împușcat la 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România. Suspect a fost un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat. Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani după ce a fost împușcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuș, dar și dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

”Când trenul a ajuns la Alba Iulia, Ion Arion era deja mort, trupul său a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri, în zona gării din Alba Iulia. Ulterior, a fost înmormântat în cimitirul Maieri, la 2 decembrie 1918, după un ceremonial special la care au participat diverse personalităţi ale vremii. Există şi o fotografie realizată de Samoilă Mârza cu sicriul deschis al lui Ion Arion. Cel care a oficiat slujba religioasă a fost Florian Rusan, preotul paroh din Maieri, un preot cunoscut la vremea respectivă, cel care s-a şi îngrijit ulterior de ridicarea monumentului funerar şi de organizarea parastaselor”, a afirmat Tudor Roşu.

Citește și: Ion Arion, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul. Suspect, un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat

Florian Medrea, Comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia,  a fost unul dintre marii remarcați ai zilei de 1 decembrie 1918, elaborând planul de apărare a orașului și protejarea celor 100.000 de participanți, veniți din întreaga Transilvanie la Alba Iulia, într-un timp foarte scurt, “Chemarea” la Alba Iulia fiind lansată abia în 20 noiembrie.

Florian Medrea, venit în permisie, la Țelna, unde a fost surprins de ritmul alert al evenimentelor de la finalul toamnei din 1918, astfel nu s-a mai întors la Viena, la sediul unității sale. În luna noiembrie, acesta s-a ocupat de organizarea și dotarea gărzilor atât din Alba Iulia cât și din comitat.

Totul a decurs conform planului, fără incidente, Iuliu Maniu remarcând „ordinea frumoasă și exemplară care a domnit în decursul adunării”. Florian Medrea, altruist precum orice comandant, nu a lăsat munca gardiștilor neremarcată, astfel în presa vremii a transmis „Gardist român! Serviciul vostru prestat întreg neamului în această zi în veci memorabilă, fii de fii va fi pomenit!”.

Citește și: Povestea ,,gardistului” Florian Medrea, născut la Țelna, cel care s-a ocupat cu protecția celor 100 000 de participanți veniți la Marea Unire de la Alba Iulia. Iuliu Maniu: ,,Serviciul vostru fii de fii va fi pomenit!”

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare