Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministrul Muncii Claudia Boghicevici: Lucrăm la o listă neagră a beneficiarilor de bani europeni

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici s-a aflat vineri, 24 februarie la Alba Iulia, într-o vizită de lucru fulger, la Organismul  Intermediar  Regional pentru Programul  Operaţional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane –  OIRPOSDRU Regiunea Centru.

După întâlnirea cu directorul POSDRU Centru, Dorin Nistor şi cu angajaţii instituţiei, cărora le-a adus personal la cunoştinţă care sunt priorităţile de lucru pentru această perioadă de criză. Ca la şcoală, ministrul le-a scris cu markerul pe o tablă, cele patru măsuri prin care organismul aflat în structura ministerului pe care îl conduce, intenţionează să convingă Comisia Europeană să repună în plată fondurile structurale. Asta după ce luni, 20 februarie, din cauza unor deficienţe majore descoperite de Autoritatea română de audit la sistemul de selecţie şi verificare a proiectelor care solicită finanţare prin fondurile structurale, CE a emis o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU.

La punctul 1, Boghicevici a subliniat necesitatea constituirii unei liste negre, la care selucrează deja, cu numele beneficiarilor de finanţări din bani europeni, astfel încât, aceşti beneficiari să nu mai poată depune proiecte în lansările viitoare.  Punctul 2 se referă la transparentizarea procedurii de plăţi, prin respectarea termenului de 45 de zile în procesarea cererilor de rambursare depuse de beneficiari şi trecerea lor într-un registru unic online, care este accesibil tuturor celor interesaţi. Cea de a treia prioritate indicată de noul ministru al cabinetului Ungureanu, ţine de îmbunătăţirea sistemului de audienţă, de suport unitar oferit beneficiarilor prin redeschiderea unor birouri de consultanţă – Help Desk, unde oamenii să poată merge şi să li se explice ce şi cum trebuie să procedeze. Şi cea de-a patra chestiune pe care ministrul a insistat este legată de o declaraţie antifraudă, pe proprie răspundere, pe care beneficiarii şi funcţionarii trebuie să o realizeze, astfel încât să fie evitate din timp, situaţii de incompatibilitate, de suspiciuni de  fraudă la punerea în plată a cererilor de rambursare.

Toate aceste măsuri fac parte din efortul susţinut de a remedia problemele imputate şi a rezolva recomandările făcute de evaluatori la contractele încheiate. La instalarea în funcţie, Claudia Boghicevici a afirmat că una din principalele sale priorităţi este creşterea absorbţiei fondurilor europene la 9,2 la sută, iar doar la câteva zile Comisia Europeană a întrerupt plata pentru proiectele POSDRU.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea