Ministrul Educației: Burse de 15.000 de euro pentru olimpicii care rămân în țară pentru a activa în domeniul cercetării
Tinerii care au câștigat Olimpiade internaționale sau concursuri internaționale de marcă pot primi burse de excelență în valoare de 15.000 de euro. Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a declarat, joi, că, anual sunt disponibile 50 de astfel de burse. Condiția ca olimpicii să primească acești bani este ca la finalizarea studiilor să rămână în țară și să lucreze în domeniul cercetării.
”Cu ani în urmă propuneam o bursă de excelență pentru premianți ai Olimpiadelor internaționale sau concursuri majore din lume. Abia în 2013 ministrul de atunci a acceptat și așa s-a organizat această competiție. Este vorba despre 50 de burse acordate anual, în valoare de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Și dacă după doi ani rezultatele sunt bune și decide să rămână în țară, mai poate să mai primească încă 10.000 de euro pentru următorul an și jumătate,” a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Adrian Curaj și-a manifestat dezamăgirea, afirmând că, deși există o asemenea oportunitate, în acest an nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul.
”Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul și am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunțat, ca să se știe de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse și nu sunt cunoscute”, a spus ministrul.
Tinerii care vor să primească o asemenea bursă trebuie să fi câștigat un premiu internațional sau o Olimpiadă mondială în ultimii doi ani de liceu, cu condiția să studieze într-o universitate din România și să se asocieze unui laborator de cercetare de interes pentru ei.
”Nu este o bursă de educație, ci este o bursă pentru un foarte tânăr cercetător. Noi nu oprim mobilitatea tinerilor, ci doar încercăm să le oferim o alternativă celor buni care vor să rămână în România. Eu cred că este o investiție extraordinară, pe care am gândit-o în perspectivă, în timp, și cu implicații mai mari”, a precizat ministrul. (C.M.)
sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii