Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Educației: Burse de 15.000 de euro pentru olimpicii care rămân în țară pentru a activa în domeniul cercetării

Ziarul Unirea

Publicat

în

elevi olimpici1Tinerii care au câștigat Olimpiade internaționale sau concursuri internaționale de marcă pot primi burse de excelență în valoare de 15.000 de euro. Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a declarat, joi, că, anual sunt disponibile 50 de astfel de burse. Condiția ca olimpicii să primească acești bani este ca la finalizarea studiilor să rămână în țară și să lucreze în domeniul cercetării.

”Cu ani în urmă propuneam o bursă de excelență pentru premianți ai Olimpiadelor internaționale sau concursuri majore din lume. Abia în 2013 ministrul de atunci a acceptat și așa s-a organizat această competiție. Este vorba despre 50 de burse acordate anual, în valoare de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Și dacă după doi ani rezultatele sunt bune și decide să rămână în țară, mai poate să mai primească încă 10.000 de euro pentru următorul an și jumătate,” a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Adrian Curaj și-a manifestat dezamăgirea, afirmând că, deși există o asemenea oportunitate, în acest an nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul.

”Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul și am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunțat, ca să se știe de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse și nu sunt cunoscute”, a spus ministrul.

Tinerii care vor să primească o asemenea bursă trebuie să fi câștigat un premiu internațional sau o Olimpiadă mondială în ultimii doi ani de liceu, cu condiția să studieze într-o universitate din România și să se asocieze unui laborator de cercetare de interes pentru ei.

”Nu este o bursă de educație, ci este o bursă pentru un foarte tânăr cercetător. Noi nu oprim mobilitatea tinerilor, ci doar încercăm să le oferim o alternativă celor buni care vor să rămână în România. Eu cred că este o investiție extraordinară, pe care am gândit-o în perspectivă, în timp, și cu implicații mai mari”, a precizat ministrul. (C.M.)

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea