Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ministrul Economiei și cel al Mediului vin în județul Alba pentru Roșia Montană, fabricile de armament din Cugir și Cupru Min Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PSD Alba, că vineri, 3 aprilie, în Alba vor avea loc întâlniri de lucru cu reprezentanții sindicatelor din industria de apărare și cea minieră din județ, la care vor participa și ministrul Economiei, Comerțului și Turismului – Mihai Tudose și ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice – Graţiela Leocadia Gavrilescu.

ministri Economie MediuVor fi organizate întâlniri cu participarea conducerii AJOFM Alba, a prefectului județului, a deputatului Ioan Dârzu și a reprezentanților sindicatelor din industria de apărare și cea minieră din județul Alba, respectiv cu reprezentanții salariaților din cadrul celor două fabrici de arme de la Cugir, cu cei ai actualilor și foștilor angajați ai RMGC și cu liderii sindicatului de la Cupru Min Abrud.

Scopul întâlnirii este cel de a se identifica împreună soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceste companii și angajații acestora.

Legat de situația de la Roția Montană, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a afirmat că în cadrul comisiei de dialog social întrunite astăzi la Instituția Prefectului Alba, discuțiile s-au structurat pe două direcții.

Pe teremn scurt, prioritatea este legată de cei 400 de mineri din cadrul RMGC, aflați în proces de disponibilizare. Potrivit ministrului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba trebuie să se implice mai mult pentru identificarea celor mai bune soluții pentru cei disponibilizați. Instituția județeană ar fi ce care, în opinia lui Liviu Pop, va trebui să propună soluții ANOFM și guvernului în ceea ce privește situația minerilor.

Pe termen lung, proiectul Roșia Montană va trebui rediscutat într-o totală transparență, în cadrul unor întâlniri între reprezentanții companiei RMGC, președinție, Guvern.

„Vă asigur pe toți de deschidere de dialog social astfel încât să găsim cele mai bune soluții”, a spus Liviu Pop.

Tot legat de Roșia Montană, reprezentanții sindicatlui Viitorul Mineritului au sesizat faptul că se fură din galeriile miniere. În acest sens, ministrul a afirmat că a transmis sesizarea prefectului și poliției, pentru a se lua măsurile necesare. Pop susține că este obligația proprietarului, respectiv a statului român, de a securiza zona și de a îi trage la răspundere pe cei care fură minereul de aur din galerii.

În ceea ce privește situația fabricilor de armament din Cugir, ministrul Liviu Pop a spus că există toate premisele ca lucrurile să se îmbunătățească, fiind nevoie doar de “spor la muncă”.

Acesta a amintit că prin strategia guvernamentală a fost alocat Ministerului Apărării un procent considerabil din PIB, iar efectul se va răsfrânge și asupra companiilor din industria apărării, cum sunt cele două fabrici din Cugir.

Există deschidere, în opinia lui Liviu Pop, pentru rezolvarea problemelor ce țin de legislație. Ar fi astfel nevoie de anumite modificări, ajustări legislative, pe care ministrul Apărării le are în vedere. Aceast subiect urmează să fie dezbătut și în cadrul întâlnirii programate pentru 3 aprilie, la Cugir.

O altă problemă la care se lucrează este cea care ține de finanțare în acest sector. “Industria de apărare are nevoie de circa 150 de milioane de euro și se lucrează la identificarea surselor de finanțare. Există potențial, bunăvoință, legislația va fi modificată, trebuie doar spor la muncă.”, a mai spus Liviu Pop.

Legat de Cupru Min Abrud, deputatul Ioan Dârzu a spus că se caută soluții pentru “situația dezastruasă” în care se găsesc majoritatea localnicilor din Apuseni, în ceea ce privește lipsa locurilor de muncă.

Potrivit președintelui PSD Alba, există un Memorandum la Ministerul Economiei rpin care se solicită aprobarea suplimentării locurilor de muncă la compania minieră Cupru Min Abrud.

De alfel, Ioan Dârzu urmează să participe la toate întâlnirile ce vor avea loc săptămâna viitoare la Alba, cu miniștrii Economiei și Mediului.

 B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea