Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Societate

Ministrul Administraţiei susţine că reorganizarea teritorială trebuie făcută în acest an!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Timp de două zile prefecţii şi subprefecţii din ţară s-au aflat în municipiul Alba Iulia, întruniţi pentru a aborda o serie de teme de actualitate pentru administraţie, precum reorganizarea administrativ-teritorială, codul administrativ, diverse proiecte de privatizare etc. Prezenţi la aceste discuţii au fost, printre alţii, Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor şi Ion Ariton, ministrul Economiei, care au susţinut sâmbătă, 3 septembrie, o conferinţă de presă.
lMAI este pregătit pentru reorganizarea structurilor la nivel naţional, dar şi pentru disponibilizări în sistem
Aflat la cea de a patra vizită în judeţul Alba, respectiv municipiul Alba Iulia, în calitate de ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a adus în faţa jurnaliştilor, o serie de subiecte de actualitate. Domnia sa a menţionat că la Alba Iulia a fost lansat conceptul privind Codul Administrativ, aflat în momentul de faţă în dezbatere în interiorul structurilor ministerului, urmând ca la sfârşitul acestei luni să fie pus la Transparenţă. „Proiectul codului administrativ din România este în stadiul de elaborare. Acesta va suporta modificări până în 25 septembrie, termen limită de a primi observaţii din partea prefecţilor din toată ţara, urmând ca în imediata apropiere de data de 25 septembrie să îl punem la transparenţă şi să încercăm să venim spre Parlament cu un Cod Administrativ care să revoluţioneze practic tot sistemul administrativ din România”, a specificat Igaş. În ceea ce priveşte mult discutată reorganizare şeful MAI a specificat: „Aşteptăm la nivelul coaliţiei să vedem care va fi decizia finală. Dacă coaliţia de guvernare în ansamblul ei ia această hotărâre trebuie să o ia în această toamnă pentru că dacă nu ne vom decide acum pentru a implementa noul sistem pentru alegerile din 2012 cred că acest lucru nu mai este de actualitate şi următoarea discuţie pe această temă va fi reluată undeva spre 2015-2016. Se impune să facem acest lucru acum, sunt un susţinător al reorganizării tuturor structurilor la nivel naţional. Pe de o parte cred într-o eficienţă mai bună a structurilor statului, pe cealaltă parte se vor economisi bani importanţi, bani pe care eu nu îi văd altundeva decât în investiţii în infrastructura şi dezvoltarea României”. Din punctul de vedere al domniei sale MAI este pregătit pentru reorganizare, având deja variante de lucru şi variante de a implementa acest sistem. Exemplul dat de Traian Igaş a fost Poliţia de Frontieră unde se vrea desfiinţarea inspectoratelor judeţene şi înfiinţarea de inspectorate la graniţa cu statele vecine şi a gărzii de coastă. O parte din poliţiştii de frontieră ar putea fi mutaţi în cadrul poliţiei rurale, în structurile de ordine publică, de patrulare.
Din păcate veştile nu sunt prea bune pentru angajaţii MAI care vor avea parte de noi disponibilizări în prima jumătate a lunii octombrie. „Vom avea un număr clar de posturi, undeva la 132 de mii de angajaţi vor rămâne în structurile MAI, posturile vacante bugetate şi nebugetate vor dispărea, nu vom mai avea acele posturi care să dea posibilitatea unuia sau a altuia să facă angajări ilegale. Cimentăm practic numărul de posturi din MAI şi ne oprim, deocmadată, aici. Promoţia care a absovit în 2011 va intra în structurile MAI în funcţie de cum aceste posturi se vor vacanta, iar în ceea ce priveşte pregătirea personalului pe viitor, va trebui să ne armonizăm foarte bine şi să ştim, în urma unor analize bine documentate, câţi ofiţeri şi subofiţeri vom pregăti în şcolile subordonate ministerului. Nu ne mai permitem să angajăm nici din sursă externă, cu excepţia unor specialişti, dar nici să pregătim mai mulţi tineri pe care la un moment dat să ne fie greu să îi încadrăm”, a declarat ministrul de Interne. Din 1 aprilie au plecat din structurile MAI aproximativ 4.500 de subordonaţi, urmând ca în prima jumătate a lunii octombrie să mai plece aproximativ 5.500.
lProiectul Roşia Montană dezbătut în prezenţa ministrului Economiei, iar privatizarea SC Cupru Min SA s-a declanşat
În cadrul întâlnirii prefecţilor, la Alba Iulia, s-a discutat şi despre câteva din proiectele economice şi asta graţie prezenţei celui aflat la conducerea ministerului de resort. Legat de o renegociere a contractului de la Roşia Montană ministrul Ariton a precizat că o reanalizare va avea loc. „Noi putem să facem o reanalizare a lui. Am purtat o discuţie cu premierul vizavi de condiţiile în care a fost încheiat acest contract, să vedem dacă îl putem îmbunătăţi pentru ceea ce înseamnă un beneficiu al statului român. Cred că o astfel de discuţie nu are de ce să nu fie oportună. Din discuţiile purtate cu domnul prefect şi domnul primar asupra acestei investiţii am văzut că dânşii susţin acest proiect, crearea de noi locuri de muncă şi crearea de plusvaloare în zonă contează foarte mult pentru economie în acest moment când venim după doi ani de criză şi când creşterea economică este prognozată pentru acest an la 1,5%. O reanalizare la nivel de companie şi la nivel de minister va avea loc. Ca orice partener într-un contract mi-aş dori o negociere favorabilă statului român şi de ce nu, aţi văzut exemplul celor de la Bechtel, a fost un exemplu elocvent când în urma renegocierii acestui contract au fost nişte clauze favorabile parteneriatului român”, a specificat ministrul Ion Ariton. Când şi cât va dura analizarea nu se ştie pentru că aceasta trebuie făcută cu „specialişti, documentat şi prezentată într-o şedinţă de guvern, fundamentat pentru a putea intra în dialog cu partenerii”, iar despre desecretizarea proiectului ministrul Economiei a menţionat că proiectul este pus pe site deci e public şi că există lucruri care trebuie respectate, care ţin de legislaţie.
Despre ceea ce se întâmplă la SC Cuprumin SA Abrud, Ion Ariton, care a făcut o vizită acolo în urmă cu trei săptămâni, a specificat că a purtat o discuţie cu cei din administraţie şi cu conducerea executivă a societăţii. „Din punctul nostru de vedere este început un proces de privatizare, eu cred că aceasta va fi soluţia şi susţinem aceşti paşi. Mă bucur că rezultatele economice ale acestei societăţi au început să fie pozitive şi datorită conjuncturii internaţionale când preţul la cupru a crescut. Suntem într-un proces declanşat de privatizare”, a subliniat ministrul.
Atât cei doi miniştri cât şi ceilalţi oaspeţi au fost încântaţi de cele văzute la Alba Iulia, au vizitat municipiul şi au participat la schimbul de gardă, ritual ce a obţinut cu siguranţă punctaj maxim din partea acestora. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Ziarul Unirea

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea