Rămâi conectat

Actualitate

Ministru: Trebuie să găsim o formulă pentru majorarea salariilor; odată cu creșterea salariului minim să crească toate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii „Orele suplimentare sau drumul către burnout”, că trebuie găsită o formulă pentru majorarea salariilor, astfel încât odată cu creșterea salariului minim pe economie, toate celelalte salarii să se majoreze.

„Sunt de acord cu federațiile sindicale, că putem avea o negociere serioasă a contractului colectiv de muncă, la nivel de sector. Cred că trebuie să găsim o formulă, astfel încât odată cu creșterea salariului minim pe economie, toate celelalte salarii să se majoreze, poate cu același procent, iar dacă nu, cu un coeficient, astfel încât să nu avem o egalitate pe salarizare, în condițiile în care există o formare diferită, vechime diferită și așa mai departe”, a precizat Petrea.

De asemenea, acesta mai susține că salariul minim pe economie nu asigură sub nicio formă bunăstare pentru angajați care sunt, astfel, nevoiți să facă ore suplimentare pentru a-și spori veniturile.

„Salariul minim pe economie nu asigură sub nicio formă bunăstare pentru angajați, și nu avem coeficienți de ierarhizare sau indici, care să spună că la salariul minim pe economie se aplică un procent care să mărească salariul angajatului. Am ajuns, în România, în situația în care multe companii mari au salariile plafonate în bază, noi creștem salariul minim pe economie, dar odată cu acest salariu minim pe economie nu crește și salariul muncitorilor calificați din acea companie și nici al inginerilor. Am ajuns în situația în care angajații să fie nevoiți să facă ore suplimentare pentru a-și asigura un venit suplimentar”, a mai spus ministrul.

Totodată, acesta consideră că angajații sunt solicitați să efectueze ore suplimentare și pentru că firmele preiau contracte mari, care necesită personal suplimentar, dar nu găsesc forță de muncă bine pregătită.

„Preiau contracte mari (firmele, n.r.), care necesită forța de muncă suplimentară. De cele mai multe ori a angaja forța de muncă suplimentară ridică două probleme, anume costurile pentru muncă suplimentară, iar pe cealaltă parte, lipsa unei forțe de muncă bine pregătite, în toate domeniile. Acest lucru duce automat la a solicita angajaților să facă ore suplimentare, iar în urma orelor suplimentare și venituri suplimentare, se angajează împrumuturi sau alte cheltuieli, iar odată ce se termină aceste contracte, angajații rămân cu datoriile, dar trebuie să găsească o formulă ca să își suplimenteze veniturile”, a adăugat ministrul Consultării Publice.

În context, Gabriel Petrea a subliniat că, pe termen lung, efectul orelor suplimentare nu este benefic, angajații putând „să se bucure pe moment de veniturile în plus”, dar din punct de vedere al sănătății sunt lucruri care se observă în timp.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea