Rămâi conectat

Economie

Ministerul Finanţelor împrumutat încă 600 milioane de lei de la bănci. Banii vor fi destinați refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, luni, 600 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 57 de luni, la un randament mediu de 4,75% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 600 milioane de lei, iar băncile au subscris 854,8 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în octombrie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 4,695 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna septembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 760 milioane de lei.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitaţie, în data de 4 octombrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 170 de zile, şi o alta în data de 29 octombrie, în sumă de 600 milioane, pe 364 zile.

Cele şapte licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,3 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Pentru 2018, Finanţele intenţionează emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor de circa 30%/70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte, de până la un an inclusiv, obligaţiuni de stat de tip benchmark pe termene medii şi lungi, precum şi titluri de stat pentru populaţie prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul programului TEZAUR, cu un volum estimat de până la 8% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piaţa internă, reprezentând aproximativ patru miliarde de lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare şi extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei şi de îmbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, MFP are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la două miliarde de euro (aproximativ 9 miliarde de lei), pe fiecare serie de obligaţiuni benchmark.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea