// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Mii de proprietari care au avut imobile pe traseul Autostrăzii Sebeș – Turda așteaptă încă să fie despăgubiți!

Autostrada Sebeș-Turda: După aproape 4 ani de la emiterea hotărârii de guvern, doar circa 200 de proprietari au intrat în posesia banilor promiși de stat.

Peste 4.000 de proprietari care au case sau terenuri pe traseul Autostrăzii Sebeș – Turda își așteaptă încă banii pentru imobilele expropriate, la aproape 4 ani de la emiterea Hotărârii de Guvern nr. 399/2014. 4312 imobile trecute în proprietatea publică a statului fac obiectul acestei hotărâri. Potrivit răspunsului dat unei interpelări adresate în decembrie 2017 de deputatul de Alba Florin Roman Ministerului Transporturilor privind stadiul derulării demersului de despăgubire cu privire la exproprierile imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiții ”Autostrada Sebeș – Turda”, la acea vreme doar 143 de proprietari din totalul de 4312 identificați își primiseră banii cuveniți. Începând cu data operării transferului de proprietate, pentru suprafeţele expropriate, proprietarii nu mai aveau obligaţia achitării impozitelor aferente întrucât nu mai erau titulari ai dreptului de proprietate.

Citește și:  FOTO,VIDEO/ Autostrada Sebeș-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, parțial, circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018

”Din totalul de 4312 imobile care fac obiectul Hotărârii de Guvern (HG) nr. 399/2014, până în prezent au fost emise un număr de 696 hotărâri de stabilire a despăgubirilor, dintre care pentru un număr de 143 de proprietari s-au realizat plăţile ca urmare a emiterii de către CEC Bank a recipiselor pe numele titularilor reali ai dreptului de proprietate. Pentru ceilalţi, sumele rămân consemnate la CEC Bank, până la clarificarea situaţiei juridice a imobilelor expropriate. Activitatea comisiilor de analiză a dreptului de proprietate este în prezent în desfăşurare, aceasta fiind asigurată prin reprezentanţii DRDP Cluj, neexistând în prezent un contract de asistenţă şi reprezentare juridică”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Transporturilor.

Scuzele invocate pentru această situație aruncă responsabilitatea în altă parte: ”Până în prezent, pentru obiectivul „Autostrada Sebeş-Turda”, ca urmare a publicării HG nr. 399/2014 s-au întocmit şi avizat la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), un număr total de 1195 de documentaţii cadastrale individuale.

Pentru celelalte am întâmpinat greutăţi în procedura de avizare, ţinând cont de următoarele aspecte: – promovarea HG nr. 399/2014 s-a efectuat în baza Listelor avizate de către primăriile unităţilor administrativ teritoriale afectate, care au pus la dispoziţia CNAIR S.A. elementele de identificare ale terenurilor precum şi titularii dreptului de proprietate, întocmai cum acestea apar în Anexa nr. 2 la HG nr. 399/2014. Faţă de realitatea din teren, sunt neconcordanţe atât în ceea ce privesc elementele de identificare ale terenurilor cât şi titularii dreptului de proprietate; – imposibilitatea întocmirii documentaţiilor cadastrale individuale, din cauza faptului că unităţile administrativ teritoriale nu au întocmite şi recepţionate în baza de date a OCPI, planurile parcelare pentru toate zonele afectate de obiectivul de investiţie, sau pe parcusul derulării procedurilor de întocmire a documentaţiilor cadastrale, acestea au suportat modificări/corectări din partea autorităţilor locale.

Citește și:  FOTO/ VIDEO/ Autostrada Sebeș – Turda: ”Supărat” pe dealul de la Pârâul Iovului, constructorul Lotului I lucrează la excavare chiar și în zilele libere pentru alte firme sau bugetari

Cu toate că de la redactarea acestui răspuns s-au scurs 4 luni, lucrurile nu s-au schimbat substanțial: marea majoritate a proprietarilor care au avut terenuri și imobile pe traseul A10 încă își așteaptă în continuare banii.

Pe de o parte, situația se datorează, așa cum au arătat și cei de la CNAIR, neconcordanțelor existente între situație de pe teren și cea din acte, iar pe de altă parte un număr semnificativ de proprietari, nemulțumiți de sumele prevăzute sau de suprafața propusă spre expropriere, s-au adresat instanțelor, iar timpii de soluționare prelungesc primirea efectivă a banilor. Asta în condițiile în care se preconizează că loturile 3 și 4 sunt vor fi deschise circulației în această vară!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la Mii de proprietari care au avut imobile pe traseul Autostrăzii Sebeș – Turda așteaptă încă să fie despăgubiți!

  1. zoro 02.05.2018 la 21:33

    si cei care au platit TAXA AUTO asteapta sa fie despagubiti …..cu hotariri judecatoresti definitive in mana , intr-o tara care zice ca ar fii in UNIUNEA EUROPEANA …….!!!!!!!!!

  2. Eu 03.05.2018 la 1:32

    Mda…si zeci de mii de proprietari de automobile asteapta sa primeasca inapoi taxele ilegale pt inmatriculare…Un stat plin de incompetenti cu salarii mari si fite in cap!

  3. Alin 05.05.2018 la 7:41

    Care is aia care au luat banii !!?? Poate cei cu functii !!! Noroc ca avem constitutie si legi !! Sant curios cand vom primii banii poate la pensia stranepotilor !!! Tara tara…..